Între insulele Kea și Serifos se află mica insulă Kithnos (sau Kythnos), vizitată mai ales de turiștii greci. Insula Kythnos face parte din Cicladele de vest. După doar trei ore cu feribotul din portul Pireu ajungem în această insulă, practic necontaminată de turismul haotic, care oferă turistului 65 de plaje minunate cu nisip fin.
Din Kithnos sunt feriboturi în fiecare zi către insulele din apropiere (Serifos, Sifnos și Milos), fiind un bun punct de plecare într-o vacanță combinată.

    Pentru orar feribot și prețuri bilete puteți consulta site-ul https://www.ferryscanner.com/

    Imediat ce veți ajunge în portul Merihas, veți descoperi o insulă mai interesantă și mai frumoasă decât v-ați imaginat vreodată. Autobuzele vă pot duce în toată insula, dar pentru a explora cu adevărat Kythnos veți avea nevoie de o mașină în cazul în care veți dori să ajungeți la plajele izolate.

    În centrul satelor mai mari, mașinile nu au voie să circule, fiind doar străzi pietonale, ceea ce mie mi-a plăcut foarte mult. Insula Kythnos este stâncoasă, cu multe golfuri naturale și o mare cristalină. Satele pitorești merită vizitate pentru a intra din plin în atmosfera grecească.

Principalele localități din insula Kythnos

    Ca în mai toate insulele grecești există orașul vechi, Chora. Chora Messaria, este cel mai populat sat din insulă. Casele albe împodobite cu boungavillea, străduțele înguste și bisericile vechi, respiră aerul cicladic clasic. Veți fi îmbiați de aromele bucătăriei grecești servite la taverne și încântați de muzica de la barul din centru.

    Vizitati biserica Agios Savvas, care datează din 1613 și biserica Agia Triada, cea mai veche de pe insulă. . De asemenea, nu uitați să vizitați mănăstirea Panagia Nikos, care este construită într-o locație uimitoare. În subsolul mănăstirii exista o școală ascunsă unde veți vedea un frumos epitaf al Fecioarei Maria. Tot in Chora puteți vedea Parcul Eolian, primul de acest fel din Grecia.

kythnos

Loutra

    Cunoscută și sub numele de Thermia, insula Kythnos are izvoare termale renumite, cu proprietăți terapeutice. Loutra este un orășel renumit pentru izvoarele sale termale sulfuroase, considerate un remediu foarte important pentru artrită, dermatită și probleme ginecologice.

kythnos loutra

Dryopida și peștera din insula Kythnos

    Dryopida este un frumos sat înconjurat de mori de vânt, construit în jurul peșterii Katafiki. De aici, veți avea o splendidă vedere panoramică spre mare. Dryopida, cu casele sale tradiționale, bisericile vechi și aleile pitorești cu arcade vă vor fermeca.
Aici puteți vizita Muzeul Bizantin cu evanghelii și obiecte bisericești sau Muzeul folcloric cu costume tradiționale, ustensile de uz casnic, mobilier antic.

    La cinci minute de centrul satului se află peștera Katafiki. Descoperită inițial în 1830, peștera a fost o exploatare de fier până în 1939. În timpul celui de-al doilea război mondial a devenit un adăpost pentru localnici.

Panagia Kanala

kitnos

    Biserica Panagia Kanala este în partea de sud-est a insulei, la 6 km de Chora, înconjurată de o pădure luxuriantă de pini. Situată într-una dintre cele mai frumoase așezări de coastă și-a luat numele de la hramul Maicii Domnului. Aici este păstrată icoana miraculoasă a Fecioarei Maria, care conform tradiției a fost găsită de pescari într-un canal.
În apropiere, satul Kanala este un bun popas unde vă puteți trage sufletul la plajă sau la una din tavernele sale pitorești.

kythnos

    Merihas este portul de pe coasta de vest, într-un mic golf la 7 km de Chora. Aici ajung feriboturile din Pireu și Lavrio. Este un port pitoresc unde veți găsi cafenele, baruri și taverne pentru a încerca bucătăria locală. La nord se află frumoasa plajă din Martinakia.

Asklipieio

    Amatorii de drumeții pot face o plimbare până în Asklipieio, un sat fantomă situat în partea de nord-vest a insulei, între golful Merihas și plaja Apokrousi. Aici a fost vechea capitală Kythnos, de unde derivă astăzi numele insulei. La acest sit arheologic se poate ajunge după o lungă drumeție din Chora dar este mai ușor accesibil plecând de la plaja din Apokrousi.

Plajele din insula Kythnos

   Insula Kythnos are nenumărate golfuri și plaje cu ape cristaline și umbră abundentă. Aici veți găsi multe dintre cele mai frumoase plaje din insulele Ciclade. Cam greu să ajungi în toate cele 65 de plaje ale insulei, așa că vă enumăr doar câteva.

   Megali Ammos este o plajă mare cu nisip, situată în golful de sub biserica Kanala. În golful adiacent se află o altă plajă, Antonides. Kanala este o stațiune turistică, așa că la mică distanță de plaje veți găsi mai multe magazine, taverne, hoteluri și camere de închiriat. In apropiere este frumoasa bisericuta Agia Kaliopi.

Plajele Kolona si Episkopi

    Kolona este cea mai renumită plajă din insula Kythnos, formată dintr-o limbă de nisip care leagă insula Agios Loukas de Kythnos. Se numește așa deoarece țărmul său nisipos seamănă cu o coloană veche căzută în mare. Ar fi bine să ajungeți aici cu mașina, din Kythnos sunt aproape două ore de mers pe jos. In portul Merihas puteți găsi bărci-taxi care vă vor duce la Kolona beach. Nu am găsit-o foarte aglomerată dar va fi cam greu să găsiți un loc la umbră pentru că sunt puține șezlonguri de închiriat.

    Plaja are doar 240 m lungime dar este foarte largă și puteți sta la plajă de ambele părți. Plaja este cu nisip și pietricele, înconjurată de dealuri fără vegetație. Apele limpezi sunt adânci și destul de reci. Datorită poziției sale deosebite, această plajă este foarte bine protejată de vânt, fără valuri mari. Plaja nu are vegetație și, prin urmare, nu are umbră naturală.

   Plaja Episkopi, este una dintre plajele situate lângă Merihas, la sud de Kolona. Episkopi este o plajă cu nisip, mică dar largă, foarte pitorească și destul de aglomerată. Frumos amenajata, este căutată în special de familiile cu copii. Înconjurată de dealuri care o protejează de vânturile puternice și valurile înalte, Episkopi este locul perfect pentru relaxare.

Plaja Loutra

    Loutra este o plajă lungă lângă satul tradițional de pescari cu același nume, la 5 km de Chora. Turiștii vin aici pentru a combina recreerea pe plajă cu înotul în izvoarele termale. Plaja Lutra este împărțită în două părți. In capătul nordic, plaja este cu nisip fin amestecat cu pietricele fine iar în cel sudic predomină rocile care formează o piscină naturală. Aici, apele izvoarelor termale se amestecă cu apele sărate ale mării.
Este și un centru de scufundări pe plaja Loutra, care închiriază echipamente pentru scufundări.

    De-a lungul plajei puteți găsi taverne, cafenele și baruri. In sat este un magazin alimentar și o brutărie sat. La câțiva pași de plajă sunt câteva hoteluri.

    Plaje mai puțin frecventate, probabil din cauză că au mai mult pietriș decât nisip sunt Agios Dimitrios si Flambouria.

    Plaja Agios Dimitrios, cea mai sudică plajă din Kythnos, este o frumoasă plajă cu nisip grosier și mulți copaci de tamarisc. Unii turiști preferă să viziteze Agios Dimitrios în timpul tururilor maritime ale insulei, deoarece plajele învecinate au o infrastructură mai dezvoltată. Plaja este potrivită pentru a vedea apusul soarelui.

kythnos
Ag. Dimitrios
Flabouria

    Alte plaje frumoase dar mai greu accesibile sunt Agios Stefanos, Naoussa, Apokrousi, Agios Sostis, Gaidouromantra și Skylos.

Drumeții în insula Kythnos

   Insula Kythnos are multe avantaje care o fac o destinație ideală pentru excursioniști și alpiniști. Insula oferă mai multe trasee clasificate în funcție de dificultatea impusă de relief. Multe dintre acestea traversează terenuri agricole, pâraie și se termină pe plaje. Altele ajung în situri arheologice sau puncte panoramice. Excursionistul, cufundat în peisajul necontaminat, va descoperi sate pitorești, monumente bizantine, ruine antice, mori de vânt, plaje retrase, precum și una dintre cele mai mari peșteri din Grecia (Katafiki).

    Cu siguranță, Kythnos este acel refugiu în mijlocul naturii, oaza de liniște pe care fiecare o caută atunci când vrea să evadeze din haosul cotidian.

Cazare în insula Kythnos

    Există multe posibilități de cazare în insula Kythnos, potrivite pentru familii, cupluri, grupuri de prieteni sau turiști singuratici. Nu sunt multe hoteluri, multe fiind în satele Merihas, Loutra și Kythnos. De asemenea, veți găsi multe camere și apartamente de închiriat în toate zonele turistice din Messaria (Chora), Loutra, Kanala și Martinakia.
Zonele rurale (Agia Irini, Agios Dimitrios, Apokrousi, Dryopida, Episkopi, Flabouria) oferă, de asemenea, o cazare mai intima.

    Mai multe destinații de vacanță, pentru un sejur de vis în Grecia, găsiți în articolele despre Skopelos, Paros, Evia, Alonissos, Santorini