Metroul din Tashkent

    Ce faci în capitala Uzbekistanului când plouă și ți se pune negura pe suflet? Te plimbi cu metroul din Tashkent. Un bilet cu un cod QR, un gardian la intrare, o verificare rapidă a rucsacului  și ai coborât în lumea subterană a metroului construit în 1977.
    Unele stații sunt comori arhitecturale, altele parcă îmi spun că arhitecții ruși au pus puțin suflet și în stațiile noastre de metrou. Fiecare stație are o temă specifică, depănând istoria acestei țări de la cultivarea bumbacului la aventurile spațiale.
Cele mai multe stații sunt decorate cu marmură, mozaicuri și sticlă colorată, iar stațiile construite în secolul XXI sunt decorate cu modele din stuc și modele geometrice. Aproape toate au candelabre superbe.
   Din motive de securitate națională , până în 2018 nu puteai face fotografii în stațiile de  metrou, acestea fiind considerate un posibil refugiu.

Metroul din Tashkent
Metroul din Tashkent

Metroul din Tashkent, un labirint de mituri și miracole

   Început în anii 1970, metroul are o poveste complicată dar foarte interesantă. In aprilie 1966, un cutremur de 8 grade a lovit orașul.

Metroul din Tashkent, Tunelul care leagă stațiile Amir Temur și Yunus Rajabiy
Metroul din Tashkent, Tunelul care leagă stațiile Amir Temur și Yunus Rajabiy

   Metroul din Tashkent este cel mai vechi metrou din Asia Centrală. Construcția sa a început în 1968 iar prima linie, Chilonzor, cu o lungime de 12,2 km și 9 stații a fost dată în funcțiune în 1977. A doua parte a acestei linii a fost terminată în 1980. Cea de-a doua linie de metrou a început să funcționeze pe deplin din 1992. În 2001 a fost finalizată prima parte a liniei Yunusobod (6 stații) iar în 2020 au fost deschise alte două stații.
   În prezent, metroul din Tașkent are 31 de stații pe 5 linii (Chilonzor, Uzbekiston, Yunusobod, Circle Line și linia terestră Sergeli).

Cât costă biletul, de unde îl cumperi și cât este valabil

    În fiecare stație de metrou există o casă de bilete. Prețul unui bilet este de 1400 som (0,60 bani). Veți primi un bilet cu un cod QR pe care îl scanați la turnichet. Ca și la noi, biletul îl folosiți o singură dată dar puteți coborî și urca înapoi în metrou fără nici o problemă. Cine vrea să își umple timpul, vizitarea stațiilor de metrou este o activitate ieftină și distractivă.
    Dacă stați mai mult timp în Tashkent și credeți că veți folosi metroul frecvent, există și carduri de 30 de călătorii care costă 15000 som.
    Până acum patru ani era interzis să faci fotografii în metrou din motive de securitate națională. Chiar dacă în fiecare stație de metrou veți vedea gardieni, acum nu mai este nici o problemă să fotografiezi sau să faci filmulețe video. Stațiile sunt adevărate opere de artă; unele de moștenire sovietică altele cu o puternică tematică uzbecă. Să te plimbi prin stațiile de metrou este ca și cum te-ai plimba prin istoria orașului.
    Ca în toată lumea, stațiile de metrou sunt foarte aglomerate dimineața dar între orele 9.00 și 15.00 metroul nu este foarte aglomerat. Unele garnituri de tren sunt moderne dar altele sunt din epoca sovietică.

Metroul din Tashkent
Metroul din Tashkent, stații de interes

    Stațiile evidențiate sunt cele care mie mi-au plăcut cel mai mult.
Există patru stații de schimb între liniile de metrou. Amir Timur Xiyoboni/Yunus Rajabiy, Alisher Navoiy/Paxtakor, Ming Urik/Oybek și Dustlik/Dustlik 2. Metroul funcționează între orele 5.00 și 24.00.

Cele mai frumoase stații ale metroului din Tashkent și ce poți vizita în apropierea lor

   Mie personal, cele mai interesante stații de metrou pe care le-am văzut sunt pe Ozbekiston Line (linia albastră). Cum era prea devreme pentru check in la hotel, ploua și era rece, m-am hotărât să mă plimb cu metroul. De la cea mai apropiată stație de hotel (Kosmonavtlar) m-am dus până la Beruniy, ultima stație.

    Stația Beruniy poartă numele unei localități din Uzbekistan și a fost deschisă pe 30 aprilie 1991.
Ce m-a izbit cel mai tare când am coborât a fost cupola imensă. Nu am putut să nu mă gândesc la stația de metrou Titan din București. Aceeași găină dar în altă traistă!
    Stația este foarte elegantă. Cupola cu modele din marmură, candelabrele care atârnă din tavan și peronul din granit lustruit te fac să te simți ca într-un iglu de lux. Nu are rost să ieșiți la suprafață pentru că nu este nimic de vizitat în împrejurimi.

Beruniy metro stațion
Stația Beruniy

    Stația Tinchlik este următoarea după Beruniy.
Deschisă tot pe 30 aprilie 1991, stația poartă numele orășelului Tinchlik din Uzbekistan, regiunea Navoi. Din această zonă este extrasă mare parte din marmura folosită în multe stații de metrou din Tashkent.
Pereții sunt decorați cu panouri futuriste. Imagini care îmbină trecutul Uzbekistanului cu scene din prezentul modern. Coloanele din marmură cu lămpi luminoase și candelabrele de cristal din tavan  creează o atmosferă de amfiteatru. În împrejurimi, nimic interesant de vizitat.

Tinchlik metro station
Stația Tinchlik

Stația Chorsu

    Deschisă în 1989, a fost numită după anticul bazar Chorsu aflat chiar deasupra stației. Geometria liniilor aduce cu geometria cupolei din interiorul bazarului. Decorul nu este pompos ca în alte stații dar aici trebuie să ieșiți la suprafață și să faceți o plimbare prin bazar. Nu departe de bazar este și Madrasa Kukeldash, un renumit monument de arhitectură din secolul al XVI-lea.

Chorsu metro station, Tashkent
Stația Chorsu

    Dacă vi s-a făcut foame, în zonă se află și Besh Qozon Pilaf Center, cel mai renumit centru unde puteți mânca plov (pilaf tradițional uzbec).

    Stația Gafur Gulom a fost deschisă pe 6 noiembrie 1989. Este numită după G’afur G’ulom, un celebru poet și traducător uzbec. Este considerat a fi unul dintre cei mai influenți scriitori uzbeci ai secolului al XX-lea.
Coloanele de granit turcoaz parcă sunt niște arbori care sprijină tavanul împodobit cu mici cupole luminoase. Mozaicul din ceramică colorată de pe pereți reprezintă figuri și chipuri artistice.

Gafur Gulom metro station, Tashkent
Stația Gafur Gulom

Alisher Navoiy

    Stația Alisher Navoi a fost deschisă pe 8 decembrie 1994, dar a fost finalizată abia în 1997. Una dintre cele mai frumoase stații de metrou din Tașkent, este stația de schimb între Linia Ozbekiston (Albastru) și Linia Chilonzor (Roșie). Alisher Navoi este conectată de stația Paxtakor printr-un tunel subteran.
Poartă numele unui important poet, pictor și politician uzbec din secolul al XV-lea. 
    Frumoasele cupole albastru deschis cu modelele lor aurii fac referință la moscheile și madrasele din Uzbekistan, construite în perioada Drumului Mătăsii. Pe pereți, puteți admira picturi pe ceramică turcoaz reprezentând scene din operele poetului.
    Stația Alisher Navoi este un bun punct de plecare către Mausoleul Sheik Khantour sau Tashkent City Park.

Alisher Navoiy, metroul din Tashkent
Stația Alisher Navoiy

 

    Stația Ozbekiston

 Stația poartă numele țării așa cum este pronunțat la ei. Deschisă în 1984, nu este o stație extraordinar de frumoasă, are un decor simplu. Motivele ondulate din sticlă albastră de pe pereți contrastează cu lămpile care imită bobocii de bumbac. Stucatura de pe tavan parcă împodobește stația cu multe coronițe. În zonă nu este nimic interesant de văzut așa că mergem spre următoarea stație.

Uzbekiston station, Tashkent
Stația Uzbekiston

Kosmonavtlar

    Stația Kosmonavtlar a fost deschisă pe 31 decembrie 1984 în onoarea cosmonauților Uniunii Sovietice.
Medalioanele din ceramică albastră de pe pereți îi reprezintă pe unii dintre cei mai mari pionieri ai programului spațial sovietic. Printre ei, Yuri Gagarin, primul om în spațiu și Valentina Tereshkova, prima femeie în spațiu.

Stația metrou Kosmonavtlar
Yuri Gagarin

    Degradeul de la alb-albastru-negru imită atmosfera terestra. Coloanele de un verde închis parcă sprijină cerul înnorat.

Kosmonavtlar metro station
Stația Kosmonavtlar

   In apropierea stației puteți vizita Muzeul de arte aplicate si Palatul prezidential Ak Saroy.

  Oybek

Deschisă în 1984, stația poartă numele unui faimos poet uzbec. Deși este o stație cu o arhitectură simplă este un important nod de schimb cu linia Yunusobod la stația Mingo’rik. Un tunel subteran leagă cele două stații.

Metroul din Tashkent, tunelul care leagă stațiile Oybek și Ming Orik
Tunelul care leagă stațiile Oybek și Ming Orik

Toshkent

    Deschisă pe 8 decembrie 1984, stația este dedicată fondării orașului cu peste 2200 de ani în urmă. Picturile murale arată scene din viața de zi cu zi din istoria modernă a Uzbekistanului.
    Fiecare intrare pe peron are o emblemă. Una este dedicată aniversării a 2200 de ani a orașului iar cealaltă reprezintă simbolul Tașkentului.
    In apropiere se află gara centrală din Tashkent, bazarul Mirobad si Catedrala Ortodoxă.

Metroul din Tașkent, Stația Toshkent
Stația Toshkent

Metroul din Tashkent - Linia Chilonzor (linia roșie)

Linia Chilonzor a fost prima linie de metrou din Tashkent care a fost deschisă în 1977. Care sunt cele mai frumoase stații de metrou care merită văzute pe această linie?

    Chilonzor

    Stația a fost deschisă pe 6 noiembrie 1977 și poartă numele primului cartier din Tașkent care a fost conectat cu centrul orașului prin transportul subteran.

   Deși este o stație cu o arhitectură simplă, picturile murale încastrate în pereți și coroanele cu lumini atârnate de tavan stârnesc admirație. Prin Picturile murale sunt reprezentate atât scene din viața fermierilor cat și un ritual al ceaiului. Ca mai în toată Asia, și în Uzbekistan veți avea parte de foarte mult ceai.
Stația Chilonzor, metroul din Tașkent
Stația Chilonzor

 

  Paxtakor

    Stația Paxtakor a fost deschisă pe 6 noiembrie 1977. A făcut parte din primul tronson de pe linia Chilonzor și face legătura cu stația Alisher Navoiy printr-un tunel subteran.
Uzbekistan era unul dintre cei mai mari producători de bumbac din lume, iar sovieticii nu puteau să nu dedice o stație muncii proletarilor. 

     Paxtakor se traduce prin „culegător de bumbac”, pereții acestei stații fiind acoperiți cu mari mozaicuri verzi și albastre reprezentând imagini stilizate ale bumbacului înflorit.
Din păcate, exploatarea excesiva a plantațiilor de bumbac a dus la un dezastru ecologic. Lacul Aral, cândva al patrulea lac de apă dulce din lume ca mărime, a început să sece. In deșertul creat zac ruginite flotele de pescuit și orașele odinioară.

Stația Paxtakor, Metroul din Tashkent
Stația Paxtakor

Mustaqillik Maydoni

    Este una dintre cele mai luxoase stații de metrou din Tașkent, construită aproape în întregime cu marmură provenită din deșertul Kizil Kum din vestul Uzbekistanului.
Mustaqillik Maydoni a fost una dintre primele stații deschise în 1977. Este numită după piața centrală din Tașkent, situata chiar deasupra stației de metrou.
    Atât stația, cât și piața purtau numele de Lenin, dar după căderea URSS și proclamarea independenței Uzbekistanului în septembrie 1991, ambele au fost redenumite Mustaqillik Maydoni (Piața Independenței).
    Sala cu coloanele care sprijină parcă tavanul decorat complex și candelabrele din sticlă îți dau senzația că te afli într-o sală de bal.

Stația Mustaqullik Maidoni, Metroul din Tashkent
Stația Mustaqullik Maidoni

    Modelele astronomice de pe podea fac referință la marele astronom uzbec Mirzo Ulugbek, nepotul eroului național Amir Timur.

    Stația se află chiar în centrul pieței Mustaqullik Maidoni (Piața Independenței). Trecând pe lângă statuia lui Amir Timur, ajungeți la renumitul hotel Uzbekistan iar alături este Palatul forumurilor.

Linia Yunusobod (linia verde)

Stația Yunus Rajabiy

    Deschisă pe 26 octombrie 2001, stația poartă numele lui Yunus Rajabiy, un celebru muzician uzbec. Este, de asemenea, stația de schimb cu linia Cholinzor (roșie) conectată la stația Amir Temur.

Metroul din Tashkent, Tunelul care leagă stațiile Amir Temur și Yunus Rajabiy
Tunelul care leagă stațiile Amir Temur și Yunus Rajabiy

Stâlpi mari de marmură susțin holul și o scară magnifică domină centrul platformei.

Yunus Rajabiy, Metroul din Tashkent
Stația Yunus Rajabiy

În apropierea stației se află Muzeul de stat al Timurizilor (de neratat) și hotelul Uzbekistan.

Statia Bodomzor

    Stația Bodomzor, deschisă pe 26 octombrie 2001, este una dintre cele mai noi stații.
Tavanul împodobit cu stelele mari, albe cu contur albastru, iți dă senzația de spațiu. In mijlocul peronului, pe scăunelele mici de pe peron așezate în jurul lămpilor futuriste, te simți cumva suspendat în aer.

Bodomzor, Metroul din Tashkent
Stația Bodomzor

   Bodonzor poate fi punctul de plecare către Minor mosque (superbă), Memorialul victimelor represiunii, parcul de distracții Taskhentland sau moscheea Mirzo Yusuf.

Museum of Victims of Repressions, Tashkent, Uzbekistan
Museum of Victims of Repressions, Tashkent

    Metroul din Tashkent este în continuă expansiune prin proiecte care vor lega Aeroportul Tașkent și cartierele din nord de centrul orașului.

Sper ca acest mic ghid al metroului din Tashkent să vă fie de folos. De asemenea, citiți și ghidul de călătorie în Tașkent cu info despre cazare, principalele obiective turistice, sim card.