In Tokyo, cartierele la modă sunt cele mai cunoscute printre turiști. După ce am fost la Nikko și am intrat în atmosfera tradițională japoneză, să facem o plimbare în Shinjuku, Shibuya, Harajuku și Ginza
Shinjuku, unul dintre cartierele la modă
Shinjuku este cartierul care, în opinia mea, reprezintă cel mai bine Tokyo. Dintre cele mai vizitate cartiere din Tokyo, este cartierul “open 24/24”; prin urmare, înțesat cu centre comerciale, zgârie-nori, cafenele și restaurante. Nu lipsesc localurile de noapte și hoteluri de toate categoriile. Clădirile înalte, domină cartierul mai ales în partea vestică; dar, ne putem bucura și de mici temple și parcuri, unde te poți plimba desculț prin iarbă.

Stația de metrou Shinjuku
Odată ajunși în stația Shinjuku, ne vom simți pierduți în marea de oameni care străbate acest “mall înaintea sărbătorilor de Crăciun”. Această stație este imensă, fiind a doua ca mărime după gara din Nagoya.
În fiecare zi, pe aici tranzitează mai mult de 2 milioane de persoane. De astfel, a intrat în Cartea Recordurilor ca “cel mai mare aglomerat urban cotidian”.
Prin stația Shinjuku tranzitează și trenul Narita Express (N’EX) –成田エクスプレス; tocmai de aceea mulți turiști aleg să caute hotel în această zonă.
Intrările principale din stația Shinjuku
Stația este într-adevăr foarte mare, dar nu intrați în panică. Peste tot, sunt indicatoare scrise atât în japoneză cât și în latină. De asemenea, sunt și birouri de informații pentru turiști.
Stația are 16 platforme și 5 ieșiri principale:
1. Vest 西口 (Nishi-guchi) – zona zgârie-norilor și a clădirilor administrative și guvernamentale. Pe aici puteți ajunge la Metropolitan Government Office
2. Est 東口 (Higashi-guchi) – zona cu străduțe pline de restaurante, săli de jocuri (pachinko) și variate magazine.
3. Sud 南口 (Minami-guchi) – pe aici ajungeți rapid la Takashimaya Times Square, un mare centru comercial care face parte din renumitul lanț de magazine Takashimaya, unde veți găsi magazine de toate felurile.
4. Ieșirea Southern Terrace
5. Noua ieșire Sud 新宿新南口 (Shin-minamiguchi)
Ce să faci în Shinjuku
Grădina Națională Shinjuku Gyoen este unul dintre plămânii verzi din Tokyo. O oază de relax dacă doriți să scăpați din agitația capitalei. Costul intrării este de 500 de yeni. În acest loc puteți să vizitați trei stiluri diferite de grădini: engleză, franceză și japoneză, serele cu plante tropicale și subtropicale sau să faceți o plimbare pe scena principală din „Grădina cuvintelor” dintr-un renumit film japonez.

Metropolitan Government Office
Peisajul urban al cartierului este dominat de turnurile gemene ale primăriei, Tokyo Metropolitan Government Office, devenite simbolul metropolei. Puteți urca gratuit în turnuri pentru a admira panorama splendidă a orașului la apusul soarelui.
Turnul din nord (North Tower) este deschis între orele 9:30 și 11:00, Cel din sud (South Tower) de la la 9:30 la 17:30. Ultima intrare este posibilă cu o jumătate de oră înainte de închidere.
North Tower este închis a doua și a patra miercuri a fiecărei luni. South Tower este închis prima și a treia marți a fiecărei luni. Dacă una din aceste zile cade într-o zi de sărbătoare națională, turnul rămâne deschis, dar este închis a doua zi.
Ambele turnuri sunt închise din 29 decembrie până în 3 ianuarie, dar rămân deschise la 1 ianuarie.

Shibuya
În Shibuya se ajunge ușor cu trenurile: JR Yamanote Line, Saikyo Line sau Shonan Shinjuku Line din Ikebukuro. Sunt trei linii de metrou care trec prin Shibuya: Ginza Line (G01 – Tokyo Metro), Hanzomon Line (Z01 – Tokyo Metro) și Fukutoshin Line (F16 – Tokyo Metro). Prin Shibuya trece și trenul Narita Express.
Shibuya este cartierul tinerilor, locul perfect pentru a face cumpărături și a te distra.
Mergând pe străzile din Shibuya, ai impresia că zona este interzisă celor mai în vârstă. Cartierul este traficat de foarte mulți tineri; cel puțin, asta este părerea mea. Acesta este alt cartier aglomerat din Tokyo unde frenezia este aceeași atât ziua cât și noaptea.

Colorat și plin de viață, Shibuya este un cartier cu multe magazine de ultimă modă. Între un magazin și altul, este obligatorie oprirea la una din cafenelele extravagante din zonă. O plimbare seara pe aleile iluminate iți va produce o emoție extraordinară. Sunt zeci de firme neon, adevărate explozii de culoare.
Cea mai aglomerată și mai fotografiată intersecție din lume.
Zona comercială și de divertisment a cartierului este chiar lângă stația de metrou Shibuya. La câțiva metri de ieșire se află statuia lui Hachiko, faimosul câine care și-a așteptat stăpânul până la moarte. Nu departe de stație, ajungem la simbolul cartierului Shibuya, cea mai aglomerată si fotografiată intersecție din lume.
De fiecare dată când semaforul devine verde, sute de oameni traversează intersecția; creând un moment sugestiv și interesant. Puhoiul de lume în mișcare se vede cel mai bine de la înălțime. Tocmai de aceea, eu recomand să vă beți cafeaua la Starbucks. Se află chiar în fața intersecției. Urcați la etaj și căutați un loc în fața ferestrelor. Stați liniștiți, nimeni nu o să vă împiedice, japonezii sunt obisnuiți cu turiștii care vor un selfie cu“faimoasa îmbulzeală”.

Love hotelurile din Shibuya
În Shibuya sunt concentrate multe “love hotel”, ce oferă cuplurilor legale sau mai puțin legale. O cameră pentru o noapte (cca.12000 yen) sau pentru câteva ore de “distracție” (cca.6000 yen). Aceste hoteluri sunt tematice, cu un design interior la limita fantaziei; de altfel, sunt inspirate din filmele Disney, Superman, Nașul…
Harajuku
Continuând periplul prin Tokyo, luăm trenul JR Yamanote Line și coborâm în Harajuku.
Această zonă este considerată ca fiind “cartierul general” al adolescenților nonconformiști din Japonia. Magazinele din zonă alimentează stilul cosplay. Prin urmare, propun adolescenților cele mai ciudate și mai îndrăznețe stiluri vestimentare.
Pentru tinerii japonezi, Harajuku este un cartier “la modă”; un loc de distracție, de socializare.
Este plăcut să te plimbi pe străduțele cartierului și să iei parte la spectacolul vestimentar cosplay.
Zona Omotesando Dori este paradisul artiștilor de stradă. Întâlnim aici de la cântăreți rap până la balerine de can- can. Poate nu veți avea parte de cel mai bun spectacol; cu toate astea, look-ul lor este senzațional. În celălalt capăt al străzii Omotesando sunt magazinele firmelor de elită; precum Dior, Armani, Yves Saint Lorent …
Templul shintoist Meiji Jingu
În Harajuku se află unul din principalele temple shintoiste din Tokyo, Meiji Jingu. Templul este înconjurat de parcul Yoyogi, o adevărată oază de relax. Acest templu a fost ridicat în cinstea împăratului Meiji; primul împărat modern al Japoniei, și a soției sale, împărăteasa Shoken. Templul este deschis tot anul iar intrarea este gratuită.
Grădina interioară a templului este deschisă între orele 9 – 16:30 iar intrarea costă ¥500.
Ginza, cel mai luxos dintre cartierele la modă
Ginza este cartierul de lux al metropolei. Aici regăsim marile case de modă occidentale Gucci, Channel, Hermes… Dar, și multe de magazine cu chimono, yukata. Un cartier elegant, cu bulevarde și trotuare largi. Duminica, când circulația este interzisă, restaurantele își scot afară măsuțele; astfel, cartierul capătă un aer occidental. Prețurile sunt pe măsura cartierului, exagerate; totuși, dacă te nimerești în locul potrivit la timpul potrivit poți servi prânzul la preț redus (cca 2000 yen). În același loc, cina poate costa și de trei ori mai mult.
Ginza Wako este clădirea simbol a cartierului. Aceasta a fost reconstruită în anul 1932 în urma demolării clădirii precedente.

multumim pentru sugestii