In articolul precedent, am povestit despre “detaliile tehnice” ale insulei Paros (transport, cazare, mâncare); acum, haideți să trecem la partea relaxantă a vacanțelor la mare: statul la plajă. Paros are poate cele mai multe și mai frumoase plaje dintre toate insulele cicladice. Plajele lungi, nisipul auriu, marea cristalină în nuanțe verzi- albăstrui, zecile de golfulețe ascunse între stânci, toate acestea fac din Paros o insulă vizitată de mulți turiști străini. In augustul pandemic 2020 am întâlnit foarte mulți francezi, italieni, ceva englezi și destui români.

plaje Paros grecia
    Cam peste tot, veți fi însoțiți de Meltemi, frizerul bizar și prietenul adevărat al windsurf-erilor, fără de care nu s-ar putea supraviețui vara în Paros. Cine este Meltemi? Serios vorbind, este un vânt puternic, uscat, care bate în toată Marea Egee în lunile iulie – august, dar poate fi mai puțin intens în iunie – septembrie. Veți crede că este o destinație prea vântoasă, dar tot răul este spre bine. Meltemi ajută la scăderea temperaturilor arzătoare de vară și curăță atmosfera, oferind o vizibilitate excelentă. Dacă nu ar fi Meltemi, temperaturile din Marea Egee ar fi mult mai mari iar disconfortul termic ar fi major.
plaje frumoase insula paros grecia
    Paros oferă o gamă variată de plaje; renumite dar aglomerate, “de cartier”dar liniștite și acunse dar mai greu accesibile. Cea mai renumită plajă a insulei este plaja Kolympithres, unică în felul ei, fiind caracterizată prin stânci din granit, frumos sculptate de timp și vânt . Altă plajă frumoasă este Santa Maria, lungă și nisipoasă. Plaja Pounda este renumită ca plajă pentru cei dornici de distracție. Iata cateva dintre plajele la care am fost:

        Plaja Kolymbithres

    Situată la 11 km de Parikia și 5 km de Naousa, Kolymbithres este cea mai renumită plajă a insulei, unică în felul ei, fiind caracterizată de stâncile din granit, frumos sculptate de timp și vânt . Apa este cristalină, nu foarte adâncă la mal, potrivită pentru familiile cu copii.

    La această plajă puteți ajunge cu autobuzul sau vaporașul (6€ dus- întors) din Naousa. Vaporașul pleacă din ora in oră iar autobuzele sunt din două în două ore. Din Parikia nu este autobuz direct, trebuie schimbat în Naousa. Indicat ar fi să ajungeti aici cât mai devreme dacă nu vreți să plătiți 2 șezlonguri + umbrelă 25€, iar un loc la umbră este greu de găsit. Sunt puține taverne în apropiere așa că aprovizionați-vă cu apă și câteva sandvich-uri.

        Golden Beach
    Plajă potrivită pentru scufundări, windsurfing, sporturi nautice în general.
Se află la 20 km de Parikia în apropierea localității Drios. Sunt autobuze care merg acolo direct, atât din Parikia cât și din Naousa dar nu sunt frecvente, așa că trebuie să vă informați despre orar pe site-ul https://www.ktelparou.gr . Este una dintre cele mai populare plaje din Paros dar vântul bate destul de tare și nu este tocmai potrivită pentru familiile cu copii. Pe plajă sunt resorturi private dar este și o porțiune de plajă liberă, chiar și o pădurice unde vă puteți trage sufletul la umbră. Pasionații de windsurfing se vor simți aici ca în paradisul vânturilor.

        Plaja Santa Maria
    Santa Maria este o plajă frumoasă, amenajată , la mică distanță de Naousa, dar și aici vântul este la el acasă. Plaja este potrivită pentru familiile cu copii dar foarte aglomerată în sezon, fiind frecventată de mulți tineri dornici de distracție și amatori de sporturi nautice. Din Naoussa sunt autobuze care vă vor lăsa exact la plajă.
        Plaja Monastiri
    La 12 km nord de Parikia, plaja Monastiri se află într-un mic golf stâncos. Această plajă este nisipoasă, amenajată, fiind accesibilă din Naousa cu vaporașul (pleacă din portul Naousei din oră în oră). Mie mi-a plăcut mult această plajă pentru că nu bătea vântul ca prin alte locuri. Cu pandemia, plaja nu a fost aglomerată și așa ne-am încărcat bateriile nestingheriți.
        Plaja Marcello
    La 4 km de Parikia, plaja Marcello este cea mai potrivită pentru cei ce sunt cazați în orașul port chiar dacă plaja Livadia le este mai la îndemână. Este o plajă frumoasă, lungă, fără vânt, numai bună pentru cei ce vor să fugă de haosul plajelor zgomotoase. Marcello este mai aglomerată la sfârșitul săptămânii, de-a lungul coastei creându-se o atmosferă de petrecere.
    Din Parikia puteți ajunge aici cu vaporașul din portul mare (6€ dus-întors), cu mașina sau pe jos. Noi am plecat pe jos din centru, am luat-o pe plaja Livadia și apoi am trecut dealul. Pot să vă garantez că a fost o plimbărică plăcută de vreo juma’ de oră. Poteca care trece dealul este pe malul abrupt al mării și, o dată ajunși pe deal, în fața ochilor veți avea o panoramă splendidă. Nu plecați la prânz pentru că vă veți coace, oricum acoperiți-vă umerii și spatele pentru a nu vă trezi prăjiți a doua zi.
plaje paros
        Plaja Livadia
    Livadia este cea mai apropiată plajă de Parikia, capitala insulei Paros. Largă și nisipoasă, această plajă devine foarte aglomerată vara datorită locației sale. Puteți închiria șezlonguri sau vă puteți întinde prosopul sub copăceii de pe plajă, asta dacă ajungeți devreme.
    Zona este ticsită cu restaurante, baruri, terase și magazine de souveniruri. In drum spre plajă, găsiți și două supermarket-uri cu prețuri bune. Seara veți avea parte de un apus frumos iar dimineața de albastrul infinit al mării.

        Plaja Agia Irini

    La 5 km de Parikia găsim o plajă cu iz tropical. Plaja mică din Agia Irini este la umbra unor palmieri frumoși. In plin sezon este destul de aglomerată, vă sfătuiesc să ajungeți aici cât mai devreme. Este parțial amenajată dar chiar dacă este o plajă mică ai loc unde să-ți pui prosopul în zona liberă și să bei o cafea la taverna din apropiere. Din păcate, autobuzul care pleacă din Parikia spre Alyki nu vă va lăsa aproape de Agia Irini, stația este în soseaua principală la vreo 20 min de mers pe jos.

        Plaja Pounda

    La 2 km de Logaras, în sud-estul insulei se află Paralia Punda, una dintre cele mai renumite și aglomerate plaje din Paros. Punda este practic un complex turistic mare cu piscine, restaurante, baruri cafenele, magazine. Cei mai mulți turiști merg în Punda pentru distracțiile din cluburi sau discoteci (în 2020 nu a fost cazul). Puteți ajunge aici din Parikia cu autobuzul sau cu mașina personală. Din Punda, puteți ajunge în câteva minute la plaja Logaras sau să faceți o mini excursie insula vecină, Antiparos.

    Plajele Anargyri și Piperi sunt cele “de cartier”, adică aproape de oraș. Amândouă sunt în Naousa, Piperi în stânga portului, Anargyri imediat ce ieși pe șoseaua ce duce spre plaja Santa Maria. Anargyri rămâne plaja mea preferată; turiști puțini, plajă largă cu nisip fin și multă liniște pentru luna august.
plaje insula paros
    Nu sunt amenajate așa că va trebui să stați cu prosopelul pe nisip și ceva apă în rucsac dar nu vă faceți probleme, la vreo 300m de ele este un minimarket 😉

    Sper ca informațiile despre plajele din Paros să vă fie utile și nu uitați să citiți și micul ghid al insulei clikând aici.

Dacă vă gândiți să vă prelungiți vacanța cu câteva zile in magica Santorini, citiți articolul dedicat insulei.

Vă doresc o vacanță plăcută, turiști încăpățânați!