Kuala Lumpur este cel mai mare oraș din Malaezia și capitala Federației. În Malaezia numele este adesea prescurtat cu KL. Sediul guvernamental a fost mutat în Putrajaya, dar reședința șefului de stat, Parlamentul și sistemul judiciar sunt toate cu sediul în Kuala Lumpur.
Kuala Lumpur este unul dintre cele trei teritorii federale ale Malaeziei și o enclavă în statul Selangor.


Kuala Lumpur a fost fondată în 1857 la confluența râurilor Gombak și Kelang, iar în limba malay numele înseamnă „confluența râurilor”. Așezarea a început să prospere când Raja Abdullah, un membru al familiei regale Selangor, a deschis valea Kelang cercetărilor miniere.
Odată cu extinderea orașului, Marea Britanie care domina Malaezia la acea vreme, a numit un reprezentant (numit căpitan al chinezilor) pentru a administra așezarea. Primul a fost Hiu Siew, dar cu cel de-al treilea căpitan, Yap Ah Loy, orașul s-a extins pentru a deveni cel mai important din Selangor. În această etapă, Kuala Lumpur se afla în centrul Războiului Civil Selangor și a fost devastat de acesta, dar ulterior a fost reconstruit de Yap și repopulat cu mineri chinezi din alte zone ale statului. Prin urmare, în 1880, orașul a devenit capitala Selangor și în 1896 a noilor state federate ale Malaeziei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele Imperiului Japonez au capturat și ocupat Kuala Lumpur în 1942.

După independența din 1957, Kuala Lumpur a fost aleasă capitala Federației Malaeziei. În 1974, orașul a fost separat de Selangor pentru a deveni un teritoriu federal.

Ajunși în KL trebuie să vizitați Piata Independenței, Dataran Merdeka.În această piață a fost arborat pentru prima dată drapelul malaezian. Steagul este ridicat la o înălțime de 97 de metri . În piață întâlnim mozaicuri istorice , portretele primilor 5 prim miniștri ai țării. In centru se află un mare teren de cricket. Piața este străjuită de clădiri coloniale cu o arhitectură frumoasă, clădiri menținute foarte bine.

Intr-una dintre aceste clădiri se află KL City Gallery. Intrarea în Galerie este gratis iar înăuntru putem vedea diverse expoziții virtuale despre trecutul și mai ales viitorul capitalei malaeziene. Sunt reprezentate la scară mică , sub formă de machete, toate clădirile importante din KL, cum ar fi Petronas Tower.

Vizitarea acestei galerii este un prilej bun de a scăpa de căldura de afară.

Atracția principală a capitalei ramân turnurile Petronas. Reputația turnurilor gemene Petronas se extinde dincolo de înălțimea lor.

Turnurile Petronas au fost construite în anii 1995- 98 de către arhitectul Cesar Pelli. Turnurile au fiecare câte 88 de etaje și au o înălțime maximă de 452m la vârful antenei montate pe acoperiș, ultimul etaj aflându-se la înălțimea de 375m. Turnurile Petronas dețin mai multe recorduri mondiale: cele mai înalte turnuri gemene, cea mai adancă fundație din lume, cea mai inaltă pasarelă din lume. Pentru construirea lor s-au cheltuit peste un miliard de dolari. Turnurile sunt un spectacol arhitectonic atât ziua cât și noaptea. Acestea pot fi vizitate, prețul biletului fiind de 28€.

Din exterior sunt cu adevărat impunătoare și impresionante, mai ales seara când sunt illuminate. Cu siguranță merită vizitate. Vă recomand să cumpărați biletul online cu câteva zile înainte dacă vreți să urcați la apusul soarelui. Intrarea pentru urcarea către turnuri este situată la etajul inferior al centrului comercial. Vizitatorii vor fi însoțiți de un ghid. Turul constă în două etape: mai întâi te oprești 10 minute la podul care leagă cele 2 turnuri și apoi urci în vârf pentru o oprire de 20 de minute. Grădinile ce inconjoară turnurile sunt o oază de relaxare iar seara oferă un spectacol de apă și lumini.

Un pic mai departe de centru se află Istana Negara, reședința oficială a Yang di-Pertuan Agong, monarhul Malaeziei. Acest minunat palat este amplasat pe un covor verde înconjurat de mulți copaci. Dacă nu doriți să faceți un tur organizat, autobuzul KL Hop On Hop Off este cea mai bună alegerea pentru a ajunge aici și a face câteva fotografii cu gărzile regale.

Istana Negara

Acest bus turistic este o bună opțiune pentru cei ce nu au mult timp la dispoziție, deoarece se oprește în unele dintre cele mai bune locuri de vizitat în Kuala Lumpur, cum ar fi Aquaria, Karyaneka, Chinatown, Central Market, Little India, Muzeul Național, Bird Park și multe altele. Coborâți unde doriți să vizitați și urcați într-un bus următor pentru a vă urma călătoria. Prețul biletului este de 12RM valabil 24 ore.

O altă atracție arhitectonică a orașului este National Mosque (Masjid Negara). Non-musulmanii sunt bineveniți să viziteze Moscheea Națională în afara orelor de rugăciune. Această moschee modernă a fost finalizată în 1965 și poate găzdui 15.000 de oameni. Vizita este gratuită iar la intrare veți primi pelerine mov în cazul în care aveți pantaloni până la genunchi sau brațele dezgolite. Inainte de a merge verificați orarele de rugăciune. Pe noi ne-au dat afară când abia ne așezasem pe covorul moale, la răcoare.

Nu puteți ajunge în Malaezia și să nu vizitați Batu Caves .

Rămâneți cu bine, turiști încăpățânați!