Kimolos

Cicladele mici. Donoussa, Sikinos, Kimolos, insule neștiute din Grecia

    Grecia are multe insule neștiute cum sunt Donoussa, Sikinos, Kimolos. Deși Mykonos și Santorini dețin monopolul în turismul din Grecia, arhipelagul Cicladelor este plin de insule neștiute, frumoase, cu sate tradiționale și plaje spectaculoase.

   Am tot auzit prieteni sau colegi care s-au întors cu povești extraordinare din Santorini, Mykonos, Paros sau Naxos. Așa este, sunt insule frumoase dar dacă și voi, ca și mine, nu iubiți locurile invadate de turismul de masă, puteți merge în Donoussa, Sikinos, Kimolos, insule neștiute din Grecia dar cu nimic mai prejos decât suratele menționate mai sus. Veți ieși mai ieftin și vă veți întoarce acasă mai odihniți.

KIMOLOS

    Insulă vulcanică de culoarea cretei albe, Kimolos este un paradis ascuns între insulele Ciclade Milos și Sifnos. Venețienii au numit-o Arzantiera, insula argintie, datorită stâncilor sale argintii. Deși mulți nu au auzit de această insulă, apendicele renumitei Milos, în ultimii ani tot mai mulți turiști descoperă acest paradis.

Kimolos

    După o călătorie de vreo 7 ore cu feribotul din Pireu ajungeți în Psathi, orășelul port cu o plajă mică și vreo două magazine.

   Cea mai mare localitate este Chori Kimolou, un sat autentic grecesc cu case albe și ferestre colorate, flori împrăștiate pe străduțele înguste văruite cu alb și câteva mori de vânt. Punctul forte din Chori este Kastro, Castelul medieval, un fel de sat în sat format din două grupuri de case, Mesa și Exo Kastro (interior și exterior). Odată intrați în castel pe cele două uși arcuite, Kato și Pano, veți fi catapultați într-o altă dimensiune, biserici și case vechi care îți dau impresia că stau să cadă peste tine.

   În Kimolos sunt peste 80 de biserici, mai noi sau mai vechi, Catedrala Panagia Odigitria și Biserica Agios Ioannis(Chrysostomos) fiind printre cele mai vizitate. Capela Pantokratoras (Atotputernicului) se află pe dealul Xaplovouni, la 15’ de mers din Chori. Capela găzduiește o colecție impresionantă de icoane cretane dar punctul forte este balconul zeilor, cum îl numesc localnicii, locul de unde poți îmbrățișa cu privirea
toata insula.

Kastro
Chrysostomos

    Seara, localnicii se adună în piața centrală cu vedere la Poliegos, cea mai mare insulă nelocuită din Marea Mediterană populată cu specii rare de plante și păsări și multe capre. Pe înserat, urcați la morile de vânt pentru o vedere panoramică și un apus de soare spectaculos sau colindați tavernele și magazinele artizanale.

   Kimolos oferă multe trasee de drumeții, nu ratați să vă aventurați și veți descoperi frumusețea sălbatică a insulei. Cel mai bătut drum este cel spre Skiadi, acolo veți vedea una dintre atracțiile principale din Kimolos, Ciuperca de piatră.

   Acest monolit este o formațiune geologică rară, înregistrată în Atlasul monumentelor geologice din Marea Egee. Traseul pleacă din șoseaua care duce la Monastiria. Lăsați mașina și mergeți pe jos cam jumătate de oră. Nu uitați să luați la voi apă și o șapcă pentru că nu veți găsi umbră nicăieri.

Chori
Skiadi

Cele mai căutate plaje din Kimolos

   Aliki – Dacă vă place să vă plimbați de-a lungul țărmului și să colectați pietricele colorate, veți fi încântați de posibilitatea de a vă îmbogăți colecția. Este o plajă lungă, mai ferită de vânt, neamenajată dar cu umbră naturală. Datorită izvoarelor care se scurg în mare, în apropiere este o zonă mlăștinoasă unde puteți face fotografii frumoase.

   Bonatsa este la câteva minute de Aliki; plajă ideală pentru familiile cu copii, parțial amenajată cu șezlonguri și umbrele și un bar cu băuturi răcoritoare.

   Mavrospilia este plaja perfectă pentru a admira un apus de soare cu nuanțe de chihlimbar printre stâncile ascuțite care ies din apă. Pentru o cină romantică “la pachet”, plecați de la plaja Ellinika urmând poteca prăfuită până la Mavrospilia.

   Prassa este una dintre cele mai frumoase plaje amenajate din Kimolos, cu ape turcoaz și nisip un pic mai gros. Se află la 6 km de Chorio în apropierea izvoarelor termale. O bărcuță transformată în mini bibliotecă este cireașa de pe tort a acestei plaje.

Aliki
Mavrospilia

    Rema este la 10 minute de mers pe jos din Chorio, băgată între stâncile “syrmata”, peșteri cu uși colorate ce adăpostesc bărcile pescarilor. Este o plajă mică scăldată de ape verzi-turcoaz, neamenajată, protejată de vânt într-un decor pitoresc. La 10 minute de mers pe jos spre Goupa este “stânca elefantului”, o figură sculptată în timp de valurile mării. Nu departe de aici găsim un alt loc frumos unde putem face plajă, Karras.

   Karras este locul ideal pentru snorkeling și scufundări în ape limpezi. Practic, plajă puteți face pe stânci. Important de reținut, nu este locul ideal pentru cei care nu știu să înoate sau pentru familiile cu copii.

   Din Pathi sau Monastiria, bărci turistice sunt gata să vă ducă la plaje frumoase și peșteri ascunse (ex. Gerakia) sau în locuri cu ape termale. De asemenea, nu ratați o excursie la Poliegos, un adevărat paradis ecologic cu peșteri, stânci uimitoare și plaje minuscule, Mersini și Galazia Nera.

   Ellinika și Dekas sunt doua plaje alăturate. Nu uitați să vă aduceți ochelarii de snorkelling pentru a vedea ruinele unui oraș antic scufundat! Sunt două plaje neamenajate, frecventate în mare parte de tinerii veniți cu cortul. Cazarea poate fi o problemă, nu sunt multe hoteluri sau guest house în insulă. Vă sfătuiesc să căutați cazare din timp pe booking sau airbnb.

  

Rema
Karras

Transport în Kimolos

    Chiar dacă este o insulă atât de mică, există un microbuz cu care vă puteți deplasa între sate. În Kimolos puteți ajunge cu feribotul din Pireu sau cu avionul din Atena până în Milos. De aici în Kimolos sunt vaporașe care pleacă din satul Pollonia.

   Donoussa, Sikinos, Kimolos, aceste insule neștiute din Grecia, sunt destinații pentru călătorul nepretențios. Nu va faceți probleme, veți fi capabili sa va adaptați la ritmul lent al insulelor.

SIKINOS

    Sikinos este o insulă mică din Arhipelagul Cicladelor, situată între Folégandros și Ios. Peisajul este unul deșertic, arid și stâncos, înconjurat de apele minunate ale Mării Egee. Cei 250 de rezidenți permanenți duc o viață simplă, abia vorbesc engleză dar nu ezită să își arate căldura și ospitalitatea față de turiștii care vin pe meleagurile lor. Sikinos, ca si Donoussa si Kimolos, face parte din aceste insule neștiute din Grecia.

Sikinos

    Peisajul din jurul satului Chora se distinge prin dealurile sale acoperite de podgorii. Sikinos se laudă cu unul dintre cele mai bune vinuri din Grecia; cu secole în urmă i se spunea Oinoi, care înseamnă „insula vinului”. Vânturile Meltemi și roua dimineții care conține sare și iod (numită de localnici Askeronas), fac din vinul Sikinos un vin de succes.

   Înainte de pandemie, în Sikinos era mereu sărbătoare. Muzică tradițională la taverne, zile de naștere sărbătorite pe plajă sau vreo nuntă în Chora la care te trezeai invitat fără să vrei. Spaimă mare când am văzut că la ei focurile de artificii sunt înlocuite cu focuri de armă… fiecare bordei cu al lui obicei. Așa sunt localnicii din Sikinos, prietenoși, zgomotoși, generoși.

   Sikinos se caracterizează prin faptul că are o vastă gamă de oferte turistice care o fac ideală pentru cupluri, familii și grupuri de prieteni cu gusturi diferite. Fie că vă place să mergeți la plajă sau să vizitați satele tradiționale, fie că sunteți interesați de istorie și arheologie, Sikinos este destinația perfectă. Această insulă este, mai presus de toate, o oază liniștită unde vă puteți relaxa în mijlocul frumuseților naturale și arhitecturale. Sikinos este și o adevărată concentrare de biserici.

   Insula este tăiată în două de un drum ce leagă satele principale Sikinos (Chora) și Alopronia. Chora este un labirint de străduțe printre casele cubice, albe, cu ferestre și uși colorate, versiunea în miniatură a satelor cicladice autentice. Până de curând, catârii și măgarii erau principalul mijloc de transport dar în zilele noastre au apărut și câteva autobuze.

   În partea satului numită Kastro, în jurul bisericii Panagia Pantanassa, sunt două piețe mici, un bar și vreo trei taverne tradiționale care servesc mâncare locală de calitate. Nu ratați să vedeți și cele trei mori de vânt din cel mai înalt loc din Chora.

Alopronia

Ce puteți face în Sikinos

   Alopronia îmbrățișează portul de agrement fiind foarte primitoare. Pe plaja frumoasă puteți petrece ore leneșe uitându-vă la pescarii care se întorc cu captura de pește proaspăt.

   Așezată în vârful dealului, Mănăstirea Zoodochos Pigi, datând de la sfârșitul secolului al XVII-lea, este frumos întreținută de câteva măicuțe. Se ajunge la ea pe o potecă pietruită ce șerpuiește printre tufe de cimbru iar odată ajunși în curtea mănăstirii veți fi încântați de o priveliște magică. La o oră de mers pe jos din Chora este un alt loc pe care merită să-l vedeți, Mănăstirea Episkopi, un vechi mausoleu roman care în secolul al VII-lea a fost transformat în biserică creștină. Este o mică Acropolă lăsată în ruină dar, din fericire, acum au loc lucrări de renovare.

Zoodochos Pigi
Episkopi

Plajele din Sikinos

   Sikinos nu are multe plaje, motiv pentru care insula nu este asediată de turismul de masă.Pe lângă plaja Alopronia, puteți merge și la plajele din Agios Giorgios și Dialiskari unde marea oferă nuanțe infinite de albastru și turcoaz. Plaja Maltezi mi-a placut cel mai mult.

Dialiskari
Maltezi

    Protagonista tuturor deserturilor din Sikinos este mierea. Cele aproximativ 10 tone de miere produse anual în Sikinos sunt considerate a fi printre cele mai bune din Grecia; prin urmare, cumpărați cu încredere!

    Pentru cazare, cel mai convenabil este să închiriați un apartament în Chora, satul este mai animat iar tavernele au mâncare bună. In insulă circulă un autobuz local dar sunt și diverse centre de unde puteți închiria un scuter. Conexiunile cu insula sunt zilnice, cel mai ușor ajungeți în Sikinos cu nave din Santorini, Ios sau Folegandros.

   Câteva zile în Sikinos pot fi o experiență plăcută, o parte dintr-o vacanță interesantă și meditativă iar cei ce vor alege această insulă cu siguranță vor găsi aici o atmosferă aproape metafizică. Puteți ajunge in insulă cu feribotul din Pireu sau din Santorini. În Sikinos nu sunt taxiuri dar pentru informații despre autobuzul care circulă în Sikinos sau plimbări pe mare puteți intra aici 

DONOUSSA

    Din ce în ce tot mai multă lume caută Grecia de altădată, ignorată de turiștii care caută locuri publicizate, asfixiate de consumism. Dacă vreți o vacanță liniștită pe o insulă autentic grecească, mergeți în cea mai liniștită insulă din Ciclade, Donoussa. Aceasta se află între Naxos și Amorgos, și împreună cu Koufonissi, Iraklia și Schinoussa este inclusă într-un grup neoficial de insule numite Micile Ciclade.

Stavros

Ce puteți face în Donoussa

    Donoussa este o palmă de pământ aruncată în Marea Egee, cu plaje magnifice și vederi superbe pe care le veți descoperi colindând insula în compania păsărilor. Autenticitatea, ritmul calm și armonia insulei sunt cele mai mari atracții din Donoussa. În insulă sunt trei sate mari și late: Stavros, portul insulei, animat doar de turiștii care coboară din bărci, Mersini și Kalotaritissa animate de corturi și rulote.

   Nu vă faceți griji, nu lipsesc tavernele (vreo șapte), băcăniile cu alimente esențiale și bancomatele (nu că ați avea prea multe magazine pentru shopping). Donoussa, Sikinos, Kimolos, insule neștiute din Grecia, au avantajul ca nu sunt asa costisitoare precum vestitele Santorini sau Mykonos.

   În Donoussa vă puteți deplasa între sate cu autobuzul local (curse regulate din două în două ore) sau puteți face plimbări pe jos, dintr-un capăt al insulei în celălalt sunt doar 10 km. Drumul între Kedros și Mersini este unul plăcut, drum pietruit de țară cu popasuri la izvoarele cu apă rece.


   Bărcile turistice fac excursii zilnice din portul Stavros către plajele din Kedros și Livadi. Unele dintre excursii (de obicei la 11.30 și 13.30) includ o vizită la peșterile Fokospilia unde puteți face o baie în apele superbe ale mării.

Livadi
Fokospilia

Plajele din Donoussa

    În Donoussa sunt puține plaje, dar frumoase, nisipoase, scăldate de ape cristaline.

   Meltemi este prima plajă pe care o veți întâlni în Donoussa; protejată de vânt, amenajată, cu nisip fin și apă extraordinar de limpede chiar dacă este aproape de port.

   Kedros este o frumoasă plajă cu nisip, amenajată, umbră naturală și o tavernă cu atmosferă autentică. Pe fundul mării, la doar câțiva metri de plajă, puteți explora rămășițele resturilor unui distrugător german care s-a scufundat în timpul celui de-al doilea război mondial.

   Kalotaritissa are trei plaje despărțite de poteci ce șerpuiesc printre stanci: Vlycho, Mesa Ammos și Tripiti. Nu sunt șezlonguri cu umbrele și nici umbră naturala așa că va trebui să vă aranjați singuri. În sat, chiar lângă stația de autobuz, este un bar iar ceva mai încolo o tavernă.

   Din Mersini, puteți ajunge la plaja de vis, Livadi, în 20 de minute de mers pe jos. Este o plajă sălbatică cu nisip fin unde vă puteți bucura de fauna și flora ce vă înconjoară. Plaja este accesibilă și cu o barcă turistică care circulă regulat din Stavros.

Kalotaritissa
Meltemi

Cum ajungeți în Donoussa

    Cel mai bine se ajunge în Donoussa cu avionul din Atena până în Naxos sau Paros și apoi luați o barcă cu motor sau așteptați feribotul care vine din Pireu. Blue Star Naxos de la Blue Star Ferries pleacă din Pireu dimineața și ajunge în Donoussa după cca. 7 ore și două opriri (Paros și Naxos).

   Pe site-ul https://www.ferryscanner.com este posibil să verificați orarele și frecvențele principalelor conexiuni între insule. De asemenea, pe site-ul http://www.smallcycladeslines.gr/en/routes-times/ puteți vedea orarul bărcilor cu motor ce înconjoară toate Cicladele Mici.

   Sinceră să fiu, după 3-4 zile de stat în Donoussa te cam ia plictiseala și cauți o insulă în apropiere să mai schimbi peisajul. Naxos, Paros (citește aici) sau Syros sunt câteva dintre destinațiile pe care le-ați putea adăuga vacanței dvs.

   Chiar dacă insula este mică, oferta locurilor de cazare este măricică și variată dar cel mai bine ar fi să rezervați din timp. În port sunt câțiva ofertanți care așteaptă navele cu turiști dar… nu se știe niciodată. Mulți tineri vin cu cortul dar dată situația pandemică, în 2020 zonele pentru camping au fost interzise.

    Donoussa, Sikinos, Kimolos, insule neștiute din Grecia dar la fel de frumoase ca celelalte insule grecești, vă așteaptă să  le descoperiți!