Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută
Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută

    Aproape de coastele litoralului turcesc găsim Limnos ( Lemnos), prin excelență printre insulele grecești mai puțin mediatizate de agențiile de voiaj. Aproape nimeni nu a auzit vreodată de ea, fiind ultimul bastion grecesc înainte de a intra în strâmtoarea Dardanele.
    Lemnos este populară doar printre turiștii greci, deși interesul crește pentru această bijuterie încă necunoscută. Insula oferă 260 km de coastă uimitoare și oportunități perfecte pentru drumeții, ciclism, călărie și windsurfing. Relaxarea pe o plajă ascunsă  este garantată. 

   Morile de vânt din Kontias fac parte din patrimoniul arhitectural și cultural din Lemnos, una dintre atracțiile pe care oricare turist ar trebui să le viziteze.

Lemnos

    Lemnos se află în partea de nord a Mării Egee, fiind a 8-a insulă ca mărime din Grecia. Insulă vulcanică, nu are păduri dar este plină de câmpuri cultivate cu cereale și podgorii întinse.
Capitala și portul principal al insulei este Myrina cunoscută și sub numele de Kastro (castel), nume care a predominat în perioada bizantină târzie.

Myrina

Insula Lemnos în mitologie

    Pentru grecii antici, insula era sacră datorita lui Hefaistos, zeul șchiop, zeul focului și al fierarilor. Acesta a căzut pe Lemnos când tatăl său, Zeus, l-a alungat din Olimp. Hefaistos și-a făcut un atelier pe vulcanul Mosychlos și i-a învățat pe locuitorii insulei arta metalurgiei.
   Insula s-a dezvoltat iar prosperitatea sa a provocat invidia cretanilor care dominau Marea Mediterană. Cretanii au încercat să ocupe insula dar Hefaistos i-a sfătuit pe locuitorii insulei să îi întâmpine într-o manieră prietenoasă. Regele lor Radamanthys, emoționat, a renunțat la scopul său și le-a dat drept rege unul dintre cei mai aleși generali ai săi, Thoantas, fiul lui Dionis (Bachus) și Ariadna. Thoantas s-a căsătorit cu Myrina, fiica lui Cretan, regele Minyas din Thettalomagnesia. Pentru a o onora, locuitorii i-au dat numele capitalei insulei.

    Interesant de vizitat sunt ruinele Teatrului Antic din Ifestia, la 40 de minute cu mașina spre nordul insulei, în apropierea localității Kontopouli.

Ifestia

Top atracții în insula Limnos

    În Limnos puteți ajunge cu feribotul din Kavala (de obicei pleacă cu întârziere) sau cu avionul din Salonic sau Atena. Călătoria cu feribotul durează 3 sau 4 ore (depinde de compania maritima), pentru orar și bilete consultați https://www.go-ferry.com/ 

  Dacă veniți cu feribotul, primul contact îl veți avea cu Myrina, orășelul principal al insulei care numără vreo 6000 de locuitori. Centrul orașului este destul de turistic, taverne și cafenele la tot pasul și tot felul de magazine. Casele albe acoperite cu țiglă roșie sau țiglă din piatră, cu tavanele lor din lemn, m-au dus cu gândul la satele grecești cu arhitectură bizantină, chiar balcanică, de la poalele Meteorei.

Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută, Mirina
Myrina

Myrina, orășelul pitoresc din Insula Lemnos, o bijuterie încă necunoscută

    Așezată între două golfuri și castelul care se ridică pe dealul abrupt în mijlocul lor, Myrina are o frumusețe nobilă. Micul orășel este locul cosmopolit al insulei. Aici locuiesc majoritatea locuitorilor insulei și este aleasă de turiști pentru numeroasele locuri de cazare și viata de noapte. Frumoasele alei pavate cu piatră ale pieței centrale leagă portul de Romeikos Gialos, partea pitorească a orașului mic, cu vechile conace și taverne liniștite.
    La câteva sute de metri, în următorul golf se află frumoasa plajă de nisip „Richa Nerá”.  Richa Nera înseamnă literalmente „apă puțin adânc”. Așa este, pentru că marea de aici nu este adâncă, ideală pentru familiile cu copii mici. Barurile de pe plajă și restaurantele sunt sub umbra copacilor.

Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută, Myrina
Myrina

Kastro, Castelul din Myrina

    O plimbare prin Myrina este foarte plăcută. Din port pleacă o stradă comercială spre cealaltă parte a orașului, lângă Megalos Gialos. Insă, punctul central al micului oraș este Kastro sau castelul medieval construit pe o stâncă.

    Kastro din Myrina este construit pe locul unei vechi acropole si este unul dintre cele mai mari castele din zonă. Împăratul bizantin Andronikos I a început construcția în 1186 d.Hr., iar venețienii, intre 1207- 1269 au finalizat-o. Părți mari ale zidurilor și porților au fost restaurate după au fost deteriorate de ruși atunci când au asediat castelul în 1770. Merită să urci la castel și să arunci o privire în jur.
    Remarcabil este că există o mulțime de căprioare care se plimbă libere printre zidurile castelului. De la castel, mai ales la apusul soarelui, veți avea o priveliște minunată.

    Din Myrina, puteți face o excursie în jumătatea estică a insulei pentru a vedea rocile vulcanice împrăștiate în vecinătatea plajei Akra Faraklon.       Șoselele sunt în stare foarte bună legând satele și drumurile de pământ circulabile. Pe drumurile de pământ, mai puțin accesibile, ar fi necesar un jeep.

Akra faraklon

Cafenelele deosebite din Kontopuli

   De la Faraklon, coborâți spre Atsiki pentru a vedea biserica Agios Giorgios și frumoasa sa clopotniță. Opriți-vă apoi la una din cafenelele deosebite din Kontopuli.  
    Satul Kontopouli se află la 32 de kilometri de Myrina. Aici au fost exilați poeții și cărturarii greci după cel de-al doilea război mondial.

coffe shop kontupoli, Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută
Kontupoli

    La sud-est de Kontopuli se află plaja Keros, renumită printre kite surfers și wind surfers. La plajă există un centru unde pot fi inchiriate toate materialele pentru surfing. Zona de lângă Golful Keros este caracterizată de dune și păduri de pini, mulți turiști venind aici pentru camping.

Plaja Keros, Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută
Plaja Keros

Poliochni , cel mai vechi sat din Grecia

    Poliochni este una dintre cele mai vechi așezări neolitice din Grecia și din întreaga lume. Ruinele Poliochni datând din anul 4000 î.Hr., sunt situate la 15 kilometri est de Myrina, lângă satul Kaminia. În perioada 2000 – 3000 î.Hr., Poliochni ar fi fost împreună cu Troia (acum în Turcia), cea mai importantă așezare din nordul Mării Egee.

limnos

Capela Panagia Kakaviotissa

Panagia Kakaviotissa, Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută
Panagia Kakaviotissa

    Nu ratați să vizitați biserica construită în peșteră, Panagia Kakaviotissa, chiar dacă drumul la deal este cam lung (4 km din Mirina) iar scările nu sunt deloc puține. Biserica și-a luat numele după muntele Kakavos unde a fost zidită. 

    A fost fondată în 1.416 d.Hr. de câțiva călugări care au reușit să scape de invazia turcă din insula Agios Efstratios. Capela era un adăpost pentru călugări și pustnici. Din vârful muntelui Kakavos (260 m) veți avea o priveliște impresionantă spre mare și versantul muntelui Lemnos. Cel mai bun moment pentru a o vizita ar fi seara, când capela este inundată de lumină naturală.

Panagia Kakaviotissa, Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută
Panagia Kakaviotissa

Plajele din insula Limnos

    Multe sunt plajele din Limnos, majoritatea cu nisip, retrase și neștiute până când nu te împiedici de ele explorând insula. La sud de Myrina, linia de coastă se extinde cu golfuri mici și multe plaje ospitaliere.
Fanaraki – Aproape de Mudros, plaja Megalo Fanaraki este locul ideal pentru a petrece o zi plăcută. Este amenajată, cu nisip și populară printre tineri. Dacă aceasta este aglomerată, mergeți la plaja Mikro Fanaraki unde puteți intra în peșterile sale mici dar frumoase.
Artemida – Plajă la 30 min de mers pe jos din Myrina, neamenajată, liniștită și ușor accesibilă din strada principală.
Romeikos Gialos – este plaja aproape de centrul Myrinei, cu ape transparente și nisip fin, amenajată, unde vă puteți relaxa confortabil fără a pleca din oraș.

    Neftina – Dacă sunteți cazați în Kontoupoli sau în partea estică a insulei, puteți merge la plaja sălbatică Neftina. Neamenajată, fără nici o gheretă în apropiere, este locul ideal pentru cei mai romantici. Dacă vă plictisiți de prea mult soare, trageți o fugă la peștera Philoctetes care se află la 5 minute de mers cu mașina din Neftina.
    Keros – Un apus spectaculos de soare il puteti vedea în Keros, pe plaja amenajată cu același nume. Fiind preferata amatorilor de surf este mai aglomerată și mai vântoasă dar puteți sta la un pahar de vorbă la unul din barurile de acolo.
    Saravari – Saravari este plaja frecventată mai ales de cei veniți cu cortul sau cu rulota, locul ideal pentru camping de unde puteți pleca în explorarea insulei, plaja de aici fiind cu nisip și pietricele, neamenajată.

    Dacă doriți să mergeți la plaje mai  renumite, Gomati, Thanos, Chavouli sau Agios Ioannis vor fi cu siguranță pe placul dvs.

limnos
Plaja Neftina, Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută
Plaja Neftina

Deșertul din Insula Lemnos (Ammothines), o bijuterie încă necunoscută

    Deșertul miniatural are doar 17 acri, dar ca oricare deșert își schimbă în mod constant forma și dimensiunea odată cu vântul. Acest lucru poate crea dune incredibile, munți de nisip cunoscuți local ca „pacchies ammoudies” sau „nisipuri groase”. Nisipul galben moale este purtat de vânt de pe plajele din apropiere și depus aici, în cotul dintre cei doi vulcani dispăruți care formează insula Lemnos.
    De la Katalakko mergeți pe drumul de pământ practicabil spre nord. La o răscruce de drumuri, un indicator mare în greacă și engleză vă va îndruma către Ammothines (13 min cu mașina).

Insula Lemnos o bijuterie încă necunoscută
Ammothines , Lemnos

Cazare în Lemnos

    Insula Lemnos, o bijuterie încă necunoscută, este o insulă tradițională grecească, încă neatinsă de turismul de masă. Nu căutați hoteluri luxoase cu meniuri plictisitoare, căutați case/apartamente tradiționale grecești.

  In Myrina sau în apropiere puteți găsi case/apartamente frumoase atât pe booking cât și pe airbnb. Dacă doriți să fiți mai aproape de plaje, căutați cazare în satele ​​Kalliopi, Kontopouli, Varos, Repanidi, Lichna, Moudros.

    Simțiți-vă mai mult ca un localnic decât ca un turist. La o cafea proaspătă de dimineață într-una dintre cafenelele situate chiar și în cele mai mici sate. Bucurați-vă de compania localnicilor care își petrec o mare parte din viață socializând. Luați prânzul sau cina într-o tavernă locală, unde proprietarul va veni să vadă dacă sunteți mulțumiți de mâncare. Bucurați-vă de vinurile de casă și de o atmosferă de relaxare și liniște. Nu căutați un Hilton sau un McDonald’s aici, ci, mai degrabă, pierdeți-vă în peisajul frumos și faceți parte din viața insulei.

    Cele mai bune specialități ale bucătăriei din Lemnos le puteți mânca în tavernele din Mudros iar barurile și discotecile sunt concentrate în Mirina.

Transportul pe insula Lemnos

    În ciuda faptului că Lemnos nu este o insulă foarte turistică, există totuși câteva opțiuni de transport. Autobuzele publice pleacă din Myrina către multe sate din Lemnos.

   Cu o mașină sau o motocicletă, puteți explora insula în voie și puteți accesa cele mai izolate locuri. În cazul în care nu aveți propriul vehicul, sunt multe agenții de închirieri auto în toată insula.

    Lemnos este poate singura insulă unde influența balcanică este mai pregnantă, la fel ca și Thassos. O vacanță împărțită între cele două insule nu ar fi o idee rea deloc. Cei care caută o destinație mai accesibilă  pot citi articolul despre insula Evia