Citesc pe net postări ale oamenilor care vor să-și petreacă vacanța în Grecia și nu știu unde. Mai toată lumea le recomandă Thasos, Paralia Katerini, Creta , Santorini, etc. Sunt locuri frumoase, întradevăr, dar eu aș vrea să vă fac cunoscută Alonissos, o insulă din lanțul Sporadelor.

Port Patitiri
    Insulele Sporade sunt împrăștiate în inima Mării Egee, departe de turismul de masă. Împărțite între nord și sud, ele sunt primele care ies în evidență datorită unui peisaj luxuriant format din păduri de pin, podgorii, munți, râuri, plaje sălbatice și golfuri pustii. Nu lipsesc cetățile fortificate, mănăstirile și locurile pline de o istorie amestecată cu legende despre pirați și coloniști care au luptat pentru aceste locuri atât de aproape de peninsula continentală și atât de fertile.

    Ajunși în portul din Alonissos, Patitiri, veți simți instantaneu atmosfera singulară, eleganța nepretențioasă și atmosfera relaxantă a acestei insule. Culorile mării, al cerului, a pinilor și măslinilor care se prăbușesc în ape și stilul arhitectural al insulei, dau insulei o atmosferă primitoare. Localnicii sunt surprinzător de autentici, primitori și aparent neafectați de dorința de a câștiga pur și simplu bani de la tine. Se povestește că în vremuri trecute, doar pirații debarcau pe insulă. Nu foarte mulți sunt turiștii care vin să-și petreacă vacanța în Alonissos, insula fiind ocolită, deocamdată, de turismul desfrânat.

Patitiri
    Patitiri este o comună cu case moderne înfrumusețate cu boungavillea și străzi văruite, unde domnește o atmosferă relaxantă. Patitri a fost reconstruită pe versanții dealurilor nu cu mult timp în urmă, deoarece în 1965 un cutremur a distrus Chora, orașul vechi. În prezent, aici licuiesc permanent aproximativ o mie șase sute de locuitori.

    Întregul oraș este înconjurat de o pădure luxuriantă de pini iar pe faleză există o plajă de nisip și pietricele mici scăldate de o mare limpede, în ciuda faptului că se află chiar în imediata apropiere a portului. De la debarcader pleacă două străzi care urcă spre piața principală și apoi se împart unul spre Steni Vala și celălalt spre Chora.

                  Chora

    Patitiri are tot ce aveți nevoie pentru o vacanță liniștită. Taverne tradiționale unde vă puteți bucura de mâncăruri pe bază de pește proaspăt (fac o supă grozavă) sau mâncăruri tradiționale, cafenele mici unde vă puteți opri pentru o băutură, supermarketuri, magazine de suveniruri și obiecte de artizanat, brutării și patiserii unde vă puteți bucura de un mic dejun delicios.

    Până în Chora, orașul vechi, puteți face o plimbare pe jos (4 km) sau puteți lua autobuzul (2€). După o plimbare plăcută de vreo 45 de minute, traseul fiind pavat și foarte bine marcat, am ajuns în vechea capitală a insulei, un sătuc cocoțat pe o stâncă, în vârful dealului.

Chora
     Chora mi-a plăcut foarte mult chiar dacă era destul de aglomerată cu turiști din toate colțurile lumii. Pitorească, primitoare, cu balcoane și terase de unde puteai admira dealurile împădurite cu pini și măslini și micile golfuri care (am descoperit ulterior) pot fi accesate cu bicicleta pe poteci pietruite.

    Emblema insulei este Parcul Național Marin înființat în 1992 pentru a proteja focile călugărițe (Monachas, o specie rară). Este unicul parc bio-marin în întreaga Mare Egee, include Alonissos și insulele nelocuite (Gioura, Periséra, Skantzoura) și este în prezent cea mai mare zonă marină protejată din Europa.

Din Patitiri puteți cumpăra excursii cu vaporașul sau barcă cu pânze în Parcul Marin. Este o ocazie de neratat, o experiență frumoasă în contact cu natura intactă și sălbatică.

    Bărcile opresc în zonele în care accesul este permis turiștilor pentru a înota sau a face scufundări (multe sunt interzise fiind arii dedicate repopulării speciilor). Dacă sunteți norocoși, ați putea avea parte și de un spectacol oferit de delfini dar eu delfin am văzut doar pe prosopul unei doamne.

În Steni Vala, localitate aproape de Patitiri, puteți vizita centrul specializat în îngrijirea puilor de focă orfani, o adevărată creșă în aer liber.

    În general, ne gândim la o vacanță în Grecia pentru mare, soare și mai ales pentru plajele sale. Departe sau aproape de oraș, sălbatice sau amenajate, unele perfect intacte iar altele ascunse printre stânci, plajele din Alonissos sunt ideale pentru o vacanță relaxantă și nu sunt cu nimic mai prejos față de plajele insulelor mai renumite.Vă invit să vizitați în timpul sejurului dvs cât mai multe din plajele descrise mai jos, astfel încât să vă întoarceți acasă cu amintiri frumoase. Insula este destul de mică, într-o oră, maxim două, faceți un tur pentru a vă putea orienta unde vreți să vă opriți.

    🌴Chrisi Milia este la patru km de Patitiri, înconjurată de pini care te vor proteja de soare și îți vor oferi puțină răcoare. Plaja este cu nisip fin auriu iar marea este limpede, în nuanțe albastru- turcoaz. Spre sfârșitul plajei, printre stânci, sunt câteva piscine naturale. Este o plajă amenajată cu șezlonguri și umbrele dar se poate sta și pe nisip. Pe dealul de lângă, găsiți taverne grecești unde puteți lua prânzul, bea o cafea sau un ouzo. Este una dintre puținele plaje potrivite pentru familiile cu copii deoarece apa este mică pe o distanță de 50m și nu sunt pietroaie pe fundul mării.

Chrisi Millia

    🌴Agios Dimitrios este poate cea mai frumoasă plajă de pe insulă. Se află în partea de nord-est a insulei Alonissos, la aproximativ 16 km de Patitiri. Plaja cu nisip alb contrastează cu turcoazul mării extrem de limpezi. În mare parte amenajată, este accesibilă cu mașina sau scuterul. În unele locuri, la malul apei cristaline turcoaz-albastre găsești copăcei unde să te ascunzi de soarele arzător dacă nu ți-ai închiriat șezlong cu umbrelă.

Agios Dimitrios

    🌴Rousoum Gialos este foarte aproape de Patitiri, la 10 min de mers pe jos. Peisajul este încântător, un amestec de stânci și pini care coboară spre mare iar plaja nu e rea deloc, nisip amestecat cu pietriș. Plaja este căutată de turiști pentru că este adăpostită de vânt iar marea este perfectă pentru amatorii de scufundări datorită clarității sale incredibile. Totuși, nu este tocmai locul potrivit pentru cei care nu știu să înoate sau pentru familiile cu copii pentru că intrarea în mare este destul de abruptă. O partea plajei este amenajată cu șezlonguri și umbrele, iar cealaltă este plajă liberă. Si aici puteți servi masa la una din tavernele din zonă sau puteți cumpăra ceva de la mini market-ul din apropiere.

Rousoum Giallos

    🌴Megali Ammos Considerată una dintre cele mai frumoase din întreaga insulă, la 7 km vest de Patitiri, plaja este cu pietricele mici chiar dacă semnificația numelui său este „nisip mare”. Marea este transparentă, turcoaz-verde iar peisajul care înconjoară plaja este incredibil de frumos și extrem de sălbatic. Plaja este o oază de pace, un loc intim și plăcut. Aprovizionați-vă cu apă, gustări și cremă de plajă!

Megali Ammos

    🌴Leftos Gialos – Plaja Leftos Gialos este într-un golf superb, la vreo 6 km nord de Patitiri. Nu este mare, este cu pietricele mici, dar marea limpede și copacii care îți oferă umbră naturală mi-au făcut ziua perfectă.

Leftos Gialos
    🌴Kokkinokastro, în traducere castelul roșu (numele vine probabil de la culoarea roșie a rocilor care înconjoară plaja), mi-a plăcut pentru atmosfera ei liniștită. Nu este tocmai confortabilă fără șezlong, fiind o plajă de pietricele, dar marea este cristalină de un albastru intens. In apropiere se văd rămășițele zidurilor vechiului oraș Ikos. Apusul în Kokkinokastro este un adevărat spectacol. Luați-vă apă la voi și ceva de ronțăit, pe plajă este o singură tavernă care nu este deschisă tot timpul.
Kokkinokastro
    🌴Megalos Mourtias se află la 3 km sud-vest de Patitiri. Ca multe alte plaje din insulă, și aceasta este cu pietricele. După câțiva pași prin apa limpede, fundul mării devine nisipos iar apa devine de un turcoaz intens. Plaja fiind destul de cunoscută și aglomerată mai ales vara, în Mourtias nu lipsesc șezlongurile cu umbrele, tavernele tradiționale sau cafenelele. Din Chora, puteți coborî pe plajă pe o potecă pietruită; plimbarea nu durează mai mult de un sfert de oră.
Megalos Mourtias
    🌴Plaja Votsi o recomand celor care caută o plajă aproape de Patitiri. La 1 km distanță se află satul pescăresc Votsi. Așezat în jurul unui golf pitoresc format din roci argiloase și mărginit de pini, este satul clasic grecesc cu străzi labirintice, alei ascunse și cărări care duc în case sau în inima satului. Plaja de aici este potrivită pentru o baie rapidă și regenerantă în marea cristalină de culoare turcoaz strălucitoar. Plaja nu este dotată cu șezlonguri și umbrele, dar este o plăcere să îți întinzi prosopul la umbra pinilor și să te bucuri gratis de atâta frumusețe.
Votsi
    Dacă doriți o plajă ceva mai mare, la zece minute de mers pe jos este plaja liberă Spartines, unde domnește liniștea absolută iar marea nu vă va dezamăgi cu apele sale limpezi.
plaje alonissos grecia
Spartines
    Pe lângă leneveala la plajă, puteți să bateți insula cu piciorul. Pentru amatorii de drumeții, insula are multe trasee bine marcate care trec prin locuri impresionant de frumoase. O plimbare printre pini, canioane cioplite de pâraie sau printre stânci, ajungând apoi în golfuri splendide cu plaje de vis, va face din Alonissos insula dvs preferată.

   Deși este o insulă mică, Alonissos este plină de viață, mai ales vara. Viața de noapte este concentrată în principal pe aleile din Patitiri sau în Chora. Aici veți găsi baruri și discoteci, cluburi cu muzică live, internațională sau grecească. Sunt și câteva cluburi pe plajă, cu muzică și Dj, deschise până la miezul nopții, unde poți bea un cocktail și schimba două vorbe.

    Atât în Patitiri cât și în Chora sau Votsi veți găsi multe taverne unde să mâncați, pentru orice buzunar. Bucătăria grecească este veche de secole, simplă, variată, bazată pe produse tipice mediteraneene și puternic influențată de obiceiurile locale. Felul principal este, desigur, peștele, în special creveții și calmarul, iar aperitivele abundente sunt punctul forte.

 

Taverna Kamaki Ouzerie o recomand cu plăcere. Este frecventată mai ales de localnici și au un pește foarte bun.

    🏠Majoritatea locurilor de cazare în Alonissos sunt concentrate de-a lungul coastei de est a insulei, unde se află majoritatea plajelor, și în partea de sud. Prețurile la cazare variază în funcție de loc/facilități, plecând de la 35€/noapte dacă prenotați prin airbnb sau 55€/noapte dacă prenotați prin booking (prețuri în sezon).

Majoritatea hotelurilor pun la dispoziție o mașină care va veni să vă ia din port, străduțele sunt destul de întortochiate iar parcările sunt de obicei undeva în spatele hotelului.

    ⛴ Pentru a ajunge în Alonissos, trebuie să luați vaporul din unul din porturile de mai jos:

– Agios Konstantinos (Kamena Vourla). Distanța de la București la Agios Konstantinos este de cca. 1000km.

– Portul Volos,900km.

Prețul variază în funcție de compania maritimă, tipul autoturismului, numărul persoanelor și unde vreți să stați pe parcursul călătoriei, cabină sau scaun.

La Blue Star, din Volos,prețul era în jur de 400€ dus/întors(2 adulți/2copii, autoturism mic, loc pe scaun). Durata traversării este de aprox. 5 ore.

La ANES biletul este în jur de 260€ dar face cu 30 min mai mult iar vapoarele nu sunt așa elegante.

    🛩 O altă variantă pentru cei care nu vin cu mașina ar fi avionul. Cel mai apropiat aeroport este Skiathos, insula vecină. Pe http://www.skyscanner.com , prețul unui bilet dus/întors din București era de aprox 250€/persoană. Din Skiathos faceți nici o oră cu vaporul.

Prețurile sunt în plin sezon.

Este bine să cumpărați bilete din timp, on line ( http://www.ferryscanner.com) deoarece sunt doar 2 curse pe zi și riscați să ajungeți în port și să rămâneți lângă vapor.

Cam asta am avut să vă povestesc despre Alonissos. Eu am numit-o insula pisicilor, sunt peste tot. Dacă vreți să vă împărțiți vacanța între două insule, vă invit să citiți aici articolul despre Skopelos, o altă insulă frumoasă din nordul Mării Egee.

Dacă vă doriți o vacanță departe de haosul cotidian, de turismul de masă, înconjurați de mare și natură verde, această insulă este alegerea potrivită.

Tsourkoneri

Vă doresc o vacanță liniștită, turiști încăpățânați!