Despre Skyros

    Insula Skyros este cea mai mare insulă din cele unsprezece Sporade și una din cele patru care sunt locuite. Se caracterizează prin faptul că este o insulă verde cu peșteri ascunse, golfuri naturale, plaje aurii și mare cristalină. Are forma cifrei 8, fiind despărțită în mijloc de un istm îngust care împarte insula în două, nordul mai populat și luxuriant, sudul muntos și arid. Legenda spune că zeița Thetis, mama lui Achile, și-ar fi ascuns fiul deghizat în femeie în Skyros. Aici l-ar fi găsit Ulise, forțându-l să meargă la război.

    Skyros rămâne una dintre insulele liniștite, pitorești, primitoare, iubită de greci dar ocolită de străini deoarece faima sa nu a trecut încă granițele naționale.

    În Skyros este bine de venit fără mașină, autobuzele merg în toată insula iar bărcile vă vor duce în explorarea plajelor ascunse în numeroasele golfuri pitorești. Capitala insulei este satul cu același nume, Skyros, la 11 km de portul insulei, Linaria.

skyros

Skyros (Chora)

   Numită și Chora, Skyros este capitala insulei; situata pe partea de vest a unui pinten stâncos pentru a evita vânturile de nord. Chora este satul tipic grecesc cu case albe, străduțe înguste, scări și arcade din piatră.

    Kasteli (Castelul Chora) și Mănăstirea Sf. Gheorghe, construită în secolul X sunt emblema satului. Muzeul Arheologic este și el o oprire obligatorie pentru oricine vine să vadă Skyros pentru istoria sa. In mijlocul unei piețe, la un capăt al Chorei, puteți vedea statuia din bronz a lui Robert Broke. Acesta a fost un poet englez care a murit pe mare în Primul Război Mondial și a fost îngropat în Skyros. Din piața statuii veți admira cea mai frumoasă priveliște a insulei.

    Coborând spre mare pe Megali Strata, o stradă largă și abruptă, veți avea parte de diverse panorame văzute din balcoanele săpate în stâncă. Numeroasele magazine mici de artizanat și produse tradiționale vă vor umple pungile cu diverse suveniruri.

megali strata
Megali Strata
Chora

Satele Magazia și Molos

    Satele fermecătoare Magazia și Molos sunt la 10-15 minute de mers pe jos din Chora. Au cele mai renumite plaje cu nisip, ape cristaline și câteva baruri pe plajă, precum „Kavoures” și „Ammoudia”

    In Molos veți găsi multe taverne, hoteluri și plaje frumoase. In apropiere, plaja Pouria oferă un peisaj aproape deșertic cu roci erodate de mare. Din peisaj nu lipsesc o moară restaurată și o carieră de piatră faimoasă din epoca romană. Lângă carieră, veți găsi bisericuța săpată în stâncă, Agios Nikolaos, unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din insula Skyros. Așezați-vă la cafeneaua “Anemomylos”, în timpul apusului, pentru a vă bucura de culorile spectaculoase ale cerului.

skyros
Ag. Nikolaos
skyros
Magazia

    Gyrismata este o așezare frumoasă unde puteți găsi hoteluri bune. Are o plajă liniștită și frumoasă, cu nisip auriu și ape cristaline. Gyrismata este relativ separată de mulțime și zgomot, dar are acces ușor la toate punctele de interes de pe insulă. In sat sunt câteva biserici iar în apropiere puteți urca la Agios Dimitrios, o biserică din secolul X.

Linaria și Palamari

    Linaria este un port de o frumusețe extraordinară, în vecinătatea unui golf natural, Golful Acherounès. Aici vă puteți bucura de priveliștea litoralului colorat cu bărci de pescuit. In Linaria sunt multe hoteluri, magazine, un parc de distracții, o biserică și câteva taverne. Linaria este, de asemenea, aproape de plaja Pefkos, în golful din apropiere. Puteți face plimbări pe cărările parcului Katafigio, o zonă cu vegetație abundentă, ferită de turismul de masă.

    Situat în apropierea aeroportului, Palamari este un alt sat care merită vizitat. Puteți să vă relaxați pe plajă sau să vizitați ruinele unui oraș datând din anul 3000 î.Hr. Plaja din Palamari este o frumoasă întindere de nisip într-un golf acoperit de vegetație mediteraneană.

    Drumul care traversează interiorul insulei de la Palamari la Linaria trece printr-o pădure mare de pini. Înainte de a merge spre sud pentru a vizita Linaria, opriți-vă pe plaja Kyra Panagia și apoi în Atsitsa, un sat drăguț aflat la baza unui golf. O mică terasă vă permite să savurați o băutură bună în timp ce priviți marea calmă, la umbra pinilor: chintesența unei Grecii care nu încetează niciodată să-și dezvăluie farmecul.

skyros
Linaria
Palamari

Poneii din insula Skyros

    Una dintre atracțiile principale din Skyros sunt poneii. Dacă sunteți cu copii vă sugerez să mergeți la Skyrian Pony Center. Aici puteți vedea popularii ponei Skyros, aceștia fiind marcă înregistrată.

    Fie că se vor cățăra pe cele mai abrupte stânci pentru a ajunge la bisericuțe izolate, fie că vor bate potecile în căutarea izvoarelor, iubitorii de drumeții vor fi încântați de această insulă. Skyros este insula ideală pentru cei care iubesc mersul pe jos. Există diverse trasee marcate, de diferite lungimi și grade de dificultate. Dacă doriți să îi descoperiți coastele și poate chiar unele dintre insulele care înconjoară insula Skyros, cel mai bine ar fi sa închiriați o barcă.

skyros

Insula Skyros, paradisul plajelor non turistice

    În apropiere de orășelului Skyros sunt plajele Magazia și Molos, semi amenajate dar liniștite ca toate plajele din Skyros. 

    Plaja Agios Petros se află la 16 km nord-vest de Chora, umbrită de cedrii care cresc pe stânci și completează peisajul fermecător. Este o plajă neamenajata, cu pietricele si apă cristalină. O parte a plajei este destinata nudismului si celor care vin cu camperul. Nu departe se află capela Agios Petros.

    În apropiere, este o altă plajă destul de renumită – Atsitsa. Si aceasta este cu pietricele dar este mult mai bine aici decât pe plaja din sat. Plaja este mică, neamenajată dar cu posibilitatea de a sta la umbra pinilor.

skyros
Molos

   Plaja Molos este cea mai aglomerată plajă de pe insulă. Apa este destul de adâncă iar noi nu am găsit-o așa curată. Chiar dacă este o plajă organizată , are și o zonă liberă pentru cei care vor să pună prosopul pe nisip.

   Nu departe este plaja Pouria, nepotrivită pentru scăldat din cauza stâncilor. Peisajul înconjurător este magnific iar pentru cei ce vor să facă plajă nestingheriți, este locul ideal.

Plajele Pefkos și Kalamitsa

    Plaja Kalamitsa este una dintre cele mai mari și mai frumoase din Skyros. Plajă cu pietricele, amenajată dar și cu zonă liberă. Apa este limpede dar devine adâncă după doar 4-5 metri. Se află într-un golf care se extinde ca un arc maiestuos spre sudul portului de agrement. In apropiere, puteți sta pe terasa liniștitoare a tavernei „Mouries”, sub dudul plantat de bunicul proprietarului. Peste drum se află o fermă cu cai skyrieni. Atenție, plaja poate fi foarte aglomerată în plin sezon.

    Plaja Pefkos este la 6 km de Linaria, în centrul insulei (într-una din cele două părți verzi ale insulei Skyros) și este înconjurată de pini. Plajă cu nisip și puține pietricele, este una dintre cele mai frumoase din insulă. Cu toate că este amenajată, nu este foarte aglomerată. Barul de pe plajă are cafea bună iar șezlongul intră în prețul consumației.

Pefkos
Kalamitsa

    Alte plaje căutate de turiști sunt Agios Fokas, Kirapanagia și Kalogria, plaje lungi și nisipoase ideale pentru stat la soare. Plajele potrivite pentru familiile cu copii sunt Acherounes și Aspous. Langă plaja Aspous opriți-vă la taverna “Asimenos”, aici se gătește fabulos.

Pouria

Ce să mai faceți în insula Skyros

    Faceți turul insulei! Din Linaria plecați spre plaja Agios Petros trecând prin Atsisa. Drumul printre pini este minunat iar priveliștile încântătoare. După o baie în mare porniți spre Molos dar faceți un popas la Agios Panteleimonas pentru a admira insulele Skyropoula și Valaxa. Molos și Skyros sunt două localități pitorești, cu multe taverne unde puteți poposi pentru un prânz delicios. In drum spre Linaria, faceți o oprire în Aspous și relaxați-vă cu o plimbare călare la malul marii.

    Descoperiți secretul cel mai bine păstrat al insulei: peșterile marine
Xyloparati, Mantroucha, Pentekali, Diatrypti, Gerania. Bărcile mici organizează excursii la aceste peșteri, trecând prin deschiderile arcuite din stâncile din afara portului Linaria.

Xyloparati

Insula Skyros - Sarakiniko

     Pentru o mini croazieră în Sarakiniko, bărcile pleacă zilnic din Pefkos spre Glyfada, plaja cu ape transparente din Sarakiniko. Sarakiniko (sau Sarakino) este o mică insulă nelocuită, la sud de Skyros. În drum spre Glyfada, bărcile se opresc la două peșteri pentru scufundări. Agenția Feelingrece oferea tururi cu barca dar și tururi cu ghid în cele mai frumoase și secrete zone din Skyros. Agenția este in Chora.

  Pasionați de scufundări, lăsați-vă tentați de Centrul de scufundări Gorgonia, care vă promite o experiență de neuitat.

   Partea de sud a insulei Skyros este mai puțin populată, mai sălbatică, aproape pustie. Locul perfect pentru iubitorii de natură sălbatică și a celor care vor să scape de hoardele de turiști. Spre sud, puteți face o plimbare pe cărări stâncoase până la mormântul lui Rupert Brooke. 

Cazare în insula Skyros?

    Pe insula Skyros nu veți găsi multe locuri de cazare. Nu sunt complexe turistice mari sau discoteci. De aceea, este foarte recomandat să rezervați cu mult timp în avans. Pentru cazare în Skyros concentrați-vă pe Magazia, Molos, Linaria și Kalamitsa. Sunt câteva zeci de hoteluri și un camping în Atsitsa dar puteți găsi o cameră/apartament la localnicii din sate sau pe airbnb.

    Locuri pentru camping sunt în Agios Petros și Kyra Panagia, lângâ plajele din partea de nord a insulei. Dacă aveți noroc și reușiți să vă instalați sub pini, puteți rămâne acolo toată vara.

Unde găsiți taverne bune în insula Skyros

    Pentru un mic dejun sau un brunch tradițional grecesc mergeți la „Manna”, situat în „Chora”. Tavernă bună cu mâncăruri pe bază de pește găsiți lângă plaja Gyrismata. Taverna este faimoasă pentru pastele sale cu homar proaspăt. Încercați și supa de pește, salata de crab si loukoumades cu Nutella. Pe Megali Strata opriți-vă la taverna „O Pappous kai ego”, au preparate tradiționale foarte gustoase. Același proprietar deține o tavernă cu fructe de mare în Linaria – „Marigo”.
Barul de pe plaja din Molos, „Ammoudia”, are hamburgeri foarte buni. In apropiere este o tavernă cu fructe de mare, pește la grătar și tocană de caracatiță cu fulgi de ovăz nemaipomenită.
Nu vă faceți probleme, taverne sunt peste tot așa și baruri și cafenele.

Cum ajungeți in insula Skyros

  Puteți ajunge in Skyros cu feribotul din portul Kymi (Evia) sau din Alonissos.  Numai de la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie, feribotul Achilleas leagă Skyros de insulele Alonissos și Skopelos. Durata călătoriei de la Kimi la Linaria, portul Skyros, este de aproximativ 1 oră și 40 de minute. Pentru prețurile biletelor, formularul de îmbarcare  și orele de plecare vizitați site-ul companiei Skyros Shipping Company www.sne.gr

    În Skyros, feribotul ancorează în portul Linaria, unde veți găsi un autobuz care face legătura cu Chora (orașul Skyros) și celelalte orașe principale.

  Zboruri către Skyros

    Aproape în întregime rurală, insula are un aeroport mic, în mare parte militar, care primește doar zboruri interne de pe continent.
   Există diverse zboruri către și de la aeroportul Skyros. Aegean Air operează câteva zboruri în timpul săptămânii care leagă Atena de Skyros. Mai multe informații pot fi găsite vizitând pagina Aegean Air – aegeanair.com .

   Sky Express de pe aeroportul din Salonic, operează trei zboruri pe săptămână. Pentru mai multe informații, puteți vizita site-ul www.skyexpress.gr

   Dacă sunteți dornici de aventură și timpul vă permite, puteți combina Skyros cu Evia sau Alonissos pentru o vacanță perfectă.