Evia, insula potrivită pentru o vacanță în Grecia

    De multe ori, atunci când alegi să îți petreci vacanța în Grecia, te gândești mereu la insulele obișnuite. În schimb, Grecia este mult mai mult. Cauți o destinație  pentru vacanța ta? Un loc  unde să poți lucra on-line dar în același timp să te și bucuri de mare, soare și localnici primitori? Evia, insula potrivită pentru o vacanță în Grecia poate fi alegerea ta.

Despre Evia

  Evia este a doua cea mai mare insulă după Creta, dar foarte puțini știu într-adevăr despre existența sa. La fel ca insula Kythnos, Evia este ocolită de mulți turiști doar pentru faptul că este prea aproape de Atena.

   Astfel, se pierde din circuitul turistic al celor mai autentice insule grecești. Evia este la 95 km de Atena; de aici puteți ajunge cu autobuzul, trenul sau avionul. Pentru cei ce vin din Romania cu mașina, portul cel mai convenabil este Glyfa (mai jos de Volos).

   Traversarea cu feribotul durează o oră până în Agiokampos și costă 10€/persoană. Pentru preț, orar sau rezervare citiți aici .

Partea de nord a insulei

    Evia este lungă, foarte lungă. Pentru a o străbate de sus în jos, veți parcurge cinci ore de călătorie. Nordul Eviei este probabil cea mai sălbatică parte a insulei. Drumul pentru a ajunge aici este cu adevărat plin de priveliști impresionante. Verdele pădurilor și albastrul mării sunt cele două culori predominante.


    Loutra Edipsos este un orășel situat în nord-vestul Eviei. Este una dintre cele mai renumite stațiuni balneare din Grecia. Apele sulfuroase de la Loutra sunt adevărate spa-uri în aer liber de mii de ani.

    Potrivit documentelor istorice, aceste ape au fost frecventate de unii dintre cei mai renumiți filozofi și greci, inclusiv Aristotel și Plutarh. In Loutra Edipsos sunt două dintre cele mai avansate și renumite centre de fizioterapie și hidroterapie din Grecia.

    Plaja din apropiere, Paralia Loutron, este un spa natural pe tot parcursul anului, datorită izvoarelor termale calde care se varsă în mare. Bucurați-vă de puterea vindecătoare a apelor, relaxați-vă și întineriți-vă corpul și sufletul.

Loutra Edipsou

    Pefki este un sat pescăresc liniștit și pitoresc dar vara devine unul dintre cele mai populare și cosmopolite locuri din nordul insulei. Peisajul este dominat de dealurile pline de pini care coboară către marea albastră, creând o combinație admirabilă de verde și albastru.

    Aici puteți vedea apusuri de soare idilice în marea Evoikos. Faleza lungă de 1,5 km oferă turiștilor posibilitatea de a se bucura de o plimbare pe malul mării și de o cină la restaurantele din zonă.

    Plaja este lungă, nisipoasă, iar șezlongurile cu umbrelă se pot închiria cu 5 euro.

Pefki

Plaje în partea de nord a Eviei

    Kanatadika este o plajă izolată, lungă, intre Pefki si Loutra, locul potrivit pentru camping. La începutul lunii septembrie eram singuri pe plajă, ne-au făcut companie doar sutele de pescăruși.

   Plaja Agia Anna este nord-estul insulei. Este o plajă de aproximativ 5 kilometri lungime, cu nisip amestecat cu pietricele si o mare cristaliană. Este in formă de amfiteatru iar lângă este o altă plajă frumoasă, cea din Agkali. Plaja este echipată cu șezlonguri, umbrele și taverne unde vă puteți bucura de peștele proaspăt prins de localnici. Este locul ideal pentru familiile cu copii.

   Numite și “Seychelles grecesc”, grupul de insule mici este situat în partea de nord-vest a frumoasei insule Evia. Plaja Lichadonisi, cu nisip alb, moale și mare de un albastru în toate nuanțele, este un adevărat paradis. In apropiere este plaja Manolia, de origine vulcanică, cu vegetație bogată și un bar pe plajă bine organizat.

   Un grup de foci a decis să se stabilească permanent printre insulițele din față și dacă decideți să faceți o mini excursie cu barca, cu siguranță vor „poza” pentru o fotografie suvenir. 

Kanatadika

    În partea de nord-vest a Eviei, este plaja Rovies, o plajă largă cu pietricele albe, netede, spălate de o mare turcoaz. În spatele unei vegetații bogate de pini marini care par să iasă direct din mare, plaja oferă umbră naturală. Pe plajă sunt șezlonguri și umbrele de închiriat, baruri și taverne pentru o băutură rece sau mâncare din bucătăria tipică locală. Este ideală pentru familiile cu copii.

   Plaja este o adevărată perlă unde natura este de o splendoarea maximă. Datorită poziției sale te poți bucura de apusuri de soare senzaționale.

   Coborând spre centru găsim orășelul Limni cu o lungă istorie și tradiție.  Casele albe, imaculate,  construite ca un amfiteatru în jurul  portului natural, se reflectă în apele marii. Se conectează zilnic cu  Halkida, Edipsou, Agios Konstantinos și de două, trei ori pe săptămână cu insulele Skiathos și Skopelos . 

Rovies

Cazare in nordul insulei

    Dacă sunteți în căutarea unor priveliști luxuriante, cele mai bune locuri pentru a vă caza în Evia sunt în nordul insulei. Loutra Edipsou este unul din orașele din nordul insulei cu cea mai bogată ofertă de cazare. Kanatadika, Pefki sau Limni sunt, de asemenea, o alegere bună. Grupurile sau familiile mai numeroase pot găsi multe vile private într-unul dintre numeroasele orașe sau sate mai mici.

Centrul insulei Evia

    Centrul Eviei este ușor accesibil prin Halkida, capitala insulei și cel mai apropiat oraș de Grecia continentala. Halkida a fost capitala insulei din cele mai vechi timpuri. Astăzi este un oraș modern, cu multe magazine, bănci, baruri, restaurante etc. Puteți vizita un interesant muzeu arheologic sau ruinele unei cetăți antice din secolul al XV-lea.

    Centrul insulei este străbătut de un lanț muntos care împarte Evia în două părți foarte diferite din punct de vedere peisagistic. Dacă coasta de vest, mai aproape de continent, are o linie mai blândă cu plaje largi și orașe mai dezvoltate, coasta de est este mai spectaculoasă, mai puțin locuită, cu plaje mai mici și mai retrase.

    Cea mai turistică zonă din Evia este cea din jurul localității Kymi, pe coasta de est. De aici pleacă zilnic un vapor spre insula Skyros.

Halkida

Plaje în centrul insulei

   Plaja Hiliadou este una dintre cele mai sălbatice și necontaminate plaje din Evia. Se află pe partea de est, mai mult sau mai puțin în mijlocul insulei. Este o plajă lungă cu nisip, cu o mare foarte albastră, ape adânci, ideală pentru înotătorii buni.

   Întreaga zonă este înconjurată de o pădure și un râu care se varsă în mare pe partea de est a plajei. Luați la voi o umbrela deoarece plaja nu este organizată. In apropiere sunt două chioșcuri cu băuturi și sandvișuri și câteva taverne. La sfârșitul plajei Hiliadou este o altă plajă mică, frecventată și de nudiști, dar plaja este destul de largă și loc este pentru toată lumea.

   Plaja Limnionas se află în partea central-estică a insulei, plajă cu pietricele și nisip de culoarea ambrei. Datorită culorii, în timpul zilei plaja devine fierbinte și este imposibil să mergi desculț. Marea albastră este imediat adâncă, așa că aveți grijă dacă sunteți cu copii. Trebuie să luați cu voi o umbrelă deoarece plaja nu este echipată. In apropiere sunt câteva chioșcuri pentru băuturi și gustări rapide și două taverne tradiționale unde puteți mânca preparate din bucătăria grecească și internațională.

   Plaja Korasida mai este numită și plaja de zahăr datorita pietricelelor albe, mici. Korasida este situată în partea central-estică a insulei. Este considerată una dintre cele mai pitorești de pe insulă datorită culorilor intense ale mării, plajei și vegetației sălbatice care o înconjoară. Lungă circa un kilometru, este bine să veniți aici în timpul săptămânii deoarece este destul de aglomerată în weekend. Este despărțită de un mic deal care formează două mici golfuri de nisip alb. În apropiere se află izvorul Honeftiko. Apa este potabila, un adevarat leac terapeutic pentru digestie. Nu este echipată așa că aduceți cu voi tot ce aveți nevoie dacă decideți să stați aici toată ziua.

Korasida

Partea de sud a insulei Evia

    Sudul insulei seamănă cel mai mult cu faimoasele insule Ciclade (Mykons, Paros, Ios etc.). Există  multe situri străvechi pe care le puteți vizita iar majoritatea plajelor sunt ascunse in mici golfuri. Karystos este principalul oraș din sudul insulei, înconjurat de plaje unde snorkelingul este principala activitate turiștilor. Marea este atât de limpede încât este posibil să vă scufundați fără mască. Merită vizitată și Cape Kafireas, un frumos promontoriu de unde se poate vedea insula Andros.

    Eretria este probabil locul preferat pentru un sejur aproape de Halkida, capitala insulei, datorită plajelor sale minunate și neînghesuite, cum este Kalamos.

     In apropiere de localitatea Marmari se află plaja Megali Ammos, o fâșie lungă de nisip alb, una dintre cele mai frumoase plaje din Evia. Este preferata celor pasionați de surf și windsurf.

Plaje în sudul insulei

Mourtieri

   De-a lungul unui traseu de 236 de kilometri de la nord la sud, puteți vizita o mare varietate de plaje.

   Plaja Kalamos este una dintre puținele plaje cu nisip din Evia, una dintre cele mai frumoase plaje din insula. Situată în sudul insulei, este împărțită în două părți de un mic promontoriu, înconjurat de dealurile împădurite cu pini marini. Frumusețea peisajului și nisipul alb o fac una dintre cele mai căutate plaje de pe insulă. Este echipată cu șezlonguri, umbrele, baruri pe plajă și taverne. In apropiere este și o zonă de camping gratuit. Nu este o plajă potrivită pentru cei care vor să se relaxeze liniștiți la sfârșit de săptămână, este foarte aglomerată dar merită să te oprești aici si pentru o zi.

   Plaja Mourtieri este una dintre plajele întinse pe patru kilometri și jumătate, plaje cu nisip și pietriș. Mourtieri este plaja potrivită pentru relax, una dintre cele mai mari de pe insula Evia. Marea limpede și curată este adesea expusă vântului care creează valuri spectaculoase, tocmai de aceea nu este recomandata familiilor cu copii. Puteți închiria șezlonguri la cele câteva taverne și baruri de pe plajă. Dacă luați masa la tavernă nu veți mai plăti șezlongurile.

Kalamos

Unde vă cazați în partea de centru-sud a insulei

  •    Eretria este localitatea cu cel mai mare număr de hoteluri la preț redus. Aici veți găsi și campinguri organizate aproape de plaje.
  • In Kymis, portul care leagă principalele insule ale Sporadelor, Skyros și Alonissos veți găsi multe oferte de cazare. Hoteluri și apartamente simple dar curate la prețuri rezonabile, poziționate strategic.
  • In Karystos puteți găsi, la prețuri moderate, hoteluri cu camere moderne, cu mic dejun consistent și personal amabil care vorbește și engleză. In localitățile mici din Evia nu este atât de simplu să găsești pe cineva cu care sa te înțelegi în engleză.

Evia, insula potrivită pentru o vacanță în Grecia

    Evia îndeplinește toate condițiile pentru a fi o vedetă a turismului internațional. Este insula potrivită pentru o vacanță în Grecia.

    Mult mai ieftină decât insulele mai faimoase, Evia este locul potrivit pentru cei care doresc să experimenteze cultura greacă autentică și să se amestece cu localnicii, un popor generos și ospitalier.

    Cu excepția principalelor stațiuni de pe litoral, literalmente asaltate în weekend, Evia oferă liniște și emoții la înălțimea celor mai bune destinații elene, drumuri montane, trasee de drumeții, situri arheologice și, desigur, plaje libere și sălbatice.

Daca sunteți îndrăgostiți de Grecia și vreți sa descoperiți și alte destinații, citiți aici.

[contact-form-7 id=”3376″ title=”Formular de contact 1″]