Trebuie să fiu sinceră, mondenitatea din Mykonos mă demotiva foarte mult să vizitez insula dar atmosfera din extra sezon speram să fie diferită. Să merg în cluburi sau la petreceri pe plajă nu este pentru mine. Sau poate nu mai am vârsta!
Toată lumea definește Mykonos ca fiind cea mai luxoasă și transgresivă insulă din Grecia. Adevarat! Asta pentru că este un loc care îți va rămâne imprimat în memorie și, de ce nu, în suflet.
Pentru mine a fost o revelație plăcută, una dintre cele mai bune escapade de Paște. O astfel de escapadă aș recomanda-o oricui, pentru că, într-adevăr, este pe toate gusturile! Mykonos low cost, se poate! Cum ajungi in Mykonos? Cu ferryboat din Pireus sau cu avionul.
Vă încurajez să mergeți fără țintă prin orașul vechi, nu e așa de mare să te rătăcești. Veți fi încântați imediat de frumusețea și magia labirintului format din aleile sale înguste. Printre casele pitorești, cu balcoane împodobite cu flori și uși multicolore, ferestre și scări pictate în diferite culori, veți găsi biserici micuțe cu cupole albastre și roșii.

Aparținând arhipelagului Insulelor Ciclade, Mykonos are o suprafață de aproximativ 100 km² și o populație de aproape 10.000 de locuitori. În sezonul estival numărul locuitorilor crește exponențial datorită afluxului mare de turiști.
Mykonos Town (Chora)
Celebrele mori de vânt din Mykonos Town
Emblematicele mori de vânt din Mykonos sunt simbolul prin excelență al acestei insule și unul dintre cele mai instagramabile locuri din Grecia. Situat chiar la sud de Chora, Kato Myli, așa cum este adesea numit, este un complex de șapte mori de vânt tradiționale din secolul al XVII-lea. Fiecare moară are trei etaje și unele dintre ele păstrează vechile mecanisme cu care se măcinau cerealele.
Aceste mori de vânt au jucat un rol important în economia insulei din secolul al XVII-lea până în secolul al XIX-lea. În total au existat 28 de mori care produceau făină pentru navele comerciale care opreau în Mykonos în drumul lor peste ocean. Morile de vânt au început să fie părăsite la începutul secolului al XX-lea odată cu apariția noilor tehnologii de măcinare.
După cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu ascensiunea turismului, morile din Mykonos au devenit una dintre cele mai populare imagini caracteristice ale Greciei. Chiar dacă nu mai sunt folosite, rămân un loc minunat de vizitat și fotografiat. Unele dintre mori au fost restaurate și renovate, fiind astăzi case private de lux.

Mica Veneție sau “Little Venice”
In imediata vecinătate a morilor este “Little Venice”. Nu vă imaginați cine știe ce gondole navigând pe canalele din Mykonos. Este cel mai pitoresc cartier din oraș. Case cu două sau trei etaje, cu vedere la mare și balcoane viu colorate bătute de valurile mării. Cele mai multe dintre aceste case găzduiesc taverne, terase și cocktail-baruri. Deși nu are nimic de a face cu Veneția (poate doar aglomerația), acest cartier este încântător. Lăsând la o parte terasele cu prețuri astronomice, străduțele care duc spre biserica Paraportiani sau spre portul vechi au un farmec aparte.

O plimbare prin micul oraș
Biserica Paraportiani
Panagia Paraportiani este una dintre cele mai fotografiate biserici de pe insulă. Este renumită atât pentru originalitatea ei cât și pentru locul în care se află. Cu marea și morile de vânt în fundal, această biserică este un alt loc ideal pentru fotoamintiri.
Portul Vechi
Acest port, situat la vreo 10 minute de renumitele mori de vânt, este centrul satului. O mică capelă străjuie micul port și tavernele înghesuite pe malul mării. Seara nu ai loc să arunci un pai, toată lumea iese la promenadă sau shopping. Ziua puteți veni liniștiți pe plaja cu nisip din capătul portului.
Bărcile pleacă din acest port către toate colțurile insulei, precum și spre insula Delos. Delos este o excursie foarte căutată de turiști (24€ dus-întors de persoană). Nefiind plin sezon era doar o plecare pe zi (ora 10.00).
Centrul este plin de magazine cu suveniruri, magazine de îmbrăcăminte și restaurante cu preparate din bucătăria tradițională și internațională. Continuând însă, ajungi în cel mai transgresiv cartier gay, renumitul Pierros.


Locuri de interes cultural
Mykonos nu este doar Mykonos Town. Ca toată Grecia, insula are locuri de interes arheologic și cultural.
– Drafaki, Vrisi, Glastros și Plati Gialos sunt câteva dintre locurile în care există mici monumente precum biserici, turnuri și fântâni antice.
– Mănăstirea Panagias Tourlianis, construită în secolul al XVI-lea pe o biserică preexistentă.
– Tria Pigadia, trei fântâni din secolul al XVIII-lea care dau numele centrului orașului și care până în secolul trecut au alimentat cu apă orașul.
Plajele din Mykonos
Sincer, nu am zăbovit la plajă. De Paște, sfârșitul lui Aprilie, era cald dar nu se putea intra în apă pentru că era rece. Katerina, fata de la recepția hotelului, ne-a recomandat câteva plaje pe care să le vizităm în cazul în care vom reveni. La plaje se poate ajunge atât cu autobuzul, cât și cu barca. Cele mai faimoase plaje de pe insulă sunt:
– Paralia Agios Stéfanos este cea mai apropiată plajă de Chora și, prin urmare, cea mai aglomerată. Se poate ajunge cu autobuzul
– Paralia Paradise și Super Paradise, animate de petreceri pe plajă; se ajunge cu autobuzul.
– Paralia Agios Ioannis (mare limpede, potrivită pentru familii; se ajunge cu barca.
– Paralia Psarou, plaja VIP-urilor, petrecerilor cu DJ renumiți și servicii de lux.
Dar, pe lângă plajele mai zgomotoase, vă puteți bucura și de plaje liniștite cu mare cristalină.
Pelicanul Petros, mascota insulei
Știați că Mykonos este singura insulă care are un pelican ca mascotă?
Se spune că în anii 1950, în urma unei furtuni groaznice, pe insulă a ajuns un pelican rănit. Localnicii l-au îngrijit și i-au dat chiar și un nume, Petros! Pasărea a rămas acolo aproape 20 de ani, devenind mascota insulei.
Mykonos, o destinație low cost? Detalii despre cazare, restaurante și bilete feribot găsiți în articolul următor. Citiți aici care sunt prețurile.
Insulele Ciclade sunt frumoase. Dacă vă gândiți să mergeți în Santorini, Paros sau la mănăstirile de la Meteora, pe blog găsiți articolele aferente. Și Atena merită cu siguranță o vizită.

