🏝 SYROS

    Dacă insulele mici nu vă încântă, vă invit pe una din cele mai mari insule din Arhipelagul Cicladelor, Syros, cunoscută și sub numele de “Ducesa Egeei”. Situată în inima Mării Egee, Syros este o insulă foarte căutată atât pentru plajele sale cât și pentru stilul său arhitectural neoclasic în contrast cu cel cicladic, tipic caselor cubice, albe cu ferestre colorate. Ca fapt divers, Syros este singura insulă a Greciei unde populația catolică este egală cu cea ortodoxă . Ca să fim cinstiți, mulți o aleg și pentru că este mai ieftină decât faimoasele sale vecine, Mykonos și Santorini.

grecia insula syros

    Ermoupoli, capitala insulei, seamănă foarte mult cu orașele italiene și ale sale străzi pavate cu marmură, clădiri mari cu balcoane impozante și magazine de firmă. Numele său vine de la Hermes, zeul comerțului, datorită activității comerciale înfloritoare a orașului încă din cele mai vechi timpuri. Orașul port este și un punct strategic de legătură cu portul Pireu și insulele din sudul Mării Egee. Ermoupoli oferă turistului tot necesarul pentru o vacanță reușită: multe muzee, biserici, magazine, supermarketuri, taverne și chiar un debarcader unde puteți admira orașul în timp ce faceți plajă.

Chiar de pe feribot veți observa că orașul este construit între două dealuri, fiecare cu câte o biserică; Catedrala Catolică Agios Georgios în Ano Syros și Biserica Ortodoxă Agios Nikolaos în Ermoupoli. Nu ratați să le vizitați deoarece ambele sunt importante atât pentru valoarea lor istorică cât și pentru frumusețea din interior.

Seara, Ermoupoli se transformă într-un loc magic și plin de viață. În centru, clădirea Primăriei domină Platia Miaouli, una dintre cele mai mari și mai frumoase piețe din întregul arhipelag cicladic. In piața înconjurată de palmieri se intersectează seara majoritarea turiștilor. Mergeți în împrejurimi și veți găsi taverne frumoase ascunse pe străduțe labirintice unde puteți lua cina în timp ce vă bucurați de vederea caselor iluminate de pe deal. De asemenea, puteți face o plimbare in orașul vechi Ano Syros și veți admira o frumoasă panoramă completată de un apus spectaculos.

ce e de vazut in Syros

Ano Syros, satul medieval fortificat construit de venețieni în sec. XII, este un labirint de străzi albe intersectate în mici piețe. Dacă vrei să vezi Ermoupoli de sus, mergeți la Catedrala Agios Giorgios sau opriți-vă la terasele săpate în stâncă, trecând prin pasajele sale care vă conduc printre case în curtea cărora femeile își fac nestingherite treaba.

Galissas este un sat la 8 km de Ermoupoli, centrul turistic al insulei și locația ideală pentru cei ce caută cazare la o pensiune tradițională. În partea de sus a orașului se află o mică capelă cicladică, Agia Pakou, de unde puteți vedea micul port și o parte a coastei. Apusul văzut de acolo este un spectacol! Galissas are și o plajă frumoasă, excelentă pentru familiile cu copii. Puteți închiria șezlonguri dar sunt și locuri amenajate cu umbrele, gratis.

Syros este renumită pentru frumusețea plajelor sale, majoritatea întinzându-se pe coasta de sud-vest a insulei. 🏖 Armeos este o plajă fantastică, izolată, la mică distanță de Galissas. Țineți șoseaua spre Finikas și după 1 km coborâți spre mare. Luați cu voi o umbrelă și apă și nu vă mirați dacă veți da peste nudiști.

Tot din Galissas, la 3 km de mers pe jos, se află capela Agios Stefanos, construită într-o peșteră. Este un loc minunat pentru a admira apusul soarelui dar aveți grijă la traseul accidentat ( neapărat încălțăminte sport!).

plaje syros
locuri frumoase syros
  • 🏖 Finikas este situată într-un golf mare adăpostit de vânturi. Plaja este îngustă dar lungă, amenajată, cu umbră naturală. Este un loc liniștit unde puteți închiria un șezlong cu 5€, inclusă și o băutură/cafea).
  • 🏖 Posidonia, o altă stațiune renumită, are o plajă mică, nisipoasă, șezlonguri incluse în consumația de la bar; este locul potrivit pentru familiile cu copii fiind ferită de vânt.
plaje syros
  • 🏖 Agathopes este o plajă cosmopolită și mai scumpă. Atmosferă plăcută, plajă cu nisip, multe baruri și aglomerație mare.
  • 🏖 Kini este o plajă pentru familiile cu copii și nu numai, cu vederi superbe și restaurante frumoase. O porțiune de plajă este amenajată iar restul este plajă liberă. Este locul potrivit pentru a vedea apusul soarelui.
  • 🏖 Voulgari este o plajă panoramică, printre cele mai frumoase din Syros. Neamenajată, cu nisip și umbră sub pomii de tamaris, aici veți petrece câteva ore liniștite. Insula are multe plaje frumoase, mai mari sau mai mici, iar dacă sejurul dvs este mai lung și vreți să îl diversificați mergeți și la plajele 🏖 Azolimnos, Santorini, Megalos Gialos situate în sudul insulei.
Oferta locurilor de cazare este destul de mare în Syros. Mulți preferă hotelurile/B&b din Galissas sau Kini dar eu am considerat mai convenabilă o cazare în Ermoupoli datorită transportului. Syros are o bună rețea de transport public, autobuzele ajung în toată insula ceea ce vă va ajuta să vă deplasați rapid și economic. Intrați pe site-ul http://www.syrosisland.gr/en/ktel/ pentru a vedea rutele și orarul.

În Syros puteți ajunge cu vaporul din Pireu (cca. 4 ore) sau cu avionul din Atena.

               🏝 TINOS

    Ajunși în Tinos veți avea impresia că ați aterizat într-un loc unde a plouat cu stânci de toate formele și mărimile. Dacă este ceva ce nu lipsește aici… acel ceva este piatra!!

insula Tinos

    Situată în Marea Egee, situată la mică distanță de celebra Mykonos, insula Tinos este una dintre cele mai mari insule din arhipelagul Cicladelor. Este o insulă muntoasă dar fertilă, cu sate frumoase înconjurate de o vegetație abundentă și sute de golfuri, autentică si aproape uitată de timp, care își păstrează toată puritatea și în care turismul nu și-a pus încă amprenta. Conform mitologiei, insula era locuită de zeul vânturilor, Eol, ceea ce explică vânturile foarte puternice care mătură insula. Merită să străbateți insula în lung și în lat pentru a lua contact cu atmosfera satelor sale autentice și a cunoaște plajele sale frumoase, bisericile și bolovanii ciudați parcă picați din cer.

    Orășelul Tinos (Chora) este capitala și portul insulei, renumit datorită uneia dintre cele mai importante icoane ale ortodoxiei, icoana miraculoasă a Fecioarei Maria găsită în 1822. Aceasta este păstrată în biserica Panagia Evangelistria, considerată cea mai sfântă biserică din Grecia. În fiecare an, pe 15 august, insula întâmpină mii de pelerini din toată Grecia și țările vecine care vin aici pentru a sărbători Hramul Fecioarei Maria.

    In afară de biserica somptuoasă, în Tinos nu prea ai ce vedea. Promenada pavată cu lastre de piatră, închisă circulației în serile de vară, este asaltată de turiștii în căutare de suveniruri bisericeși și nu numai. Mergeți să căutați taverne bune în cartierele limitrofe cu case nobile, magazine de artizanat și băcănii tradiționale, aici nu calcă picior de turist.

    Printre localitățile cele mai vizitate se remarcă Kardiani, la 12 km de Tinos, un sat terasat cu o arhitectură unică, și multe scări care duc la case albe construite cu piatră și marmură locală. Merită să vă opriți în Kardiani pentru vederea magnifică spre golful Ormos Giannaki.
    Mergeți înainte spre Panormos și veți da de Isternia, un alt sat frumos cu numeroase ateliere de prelucrare a marmurii. Coborând spre mare, veți găsi plaja 🏖 Isternion, plajă liberă cu nisip fin și umbră naturală.
     Panormos, Pyrgos pentru toți localnicii din Tinos, este un sat superb, capitala marmurei din Ciclade. Plimbându-vă pe aici, veți observa că totul este din marmură: case, fântâni, biserici și chiar mormintele din cimitir! Mulți sculptori vin în Pyrgos la cursurile școlii de sculptură renumită în întreaga lume. In frumoasa piață din centru veți găsi cafenele și taverne pline de viață.
tinos grecia
    Ormos Panormos este un port pescăresc fermecător și pitoresc cu numeroase restaurante și taverne unde puteți mânca pește proaspăt. Există, de asemenea, o mică plajă de nisip umbrită de copăceii de tamaris cu vedere la insula Planitis (nelocuită). Dacă doriți să vă bucurați de plaje sălbatice și golfuri minunate, mergeți la plajele 🏖 Rohari, Agia Thalassa sau Kavalourko. In apropierea plajelor sunt și câteva peșteri frumoase pe care le puteți explora cu bărcile turistice.

     Una dintre atracțiile din Tinos sunt porumbeii, sau mai bine zis, hulubăriile. Devenite un simbol al insulei, aceste mansarde construite ca porumbar sunt adevărate opere de artă. Trebuie să recunosc că sunt foarte frumoase cu fațadele lor frumos decorate. Cele mai frumoase și bine conservate sunt situate în apropierea satelor Tarambados și Kambos, la 3 km de Tinos. Acum mai bine de un secol, deținerea unei astfel de hulubării era un simbol al bogăției și puterii, de aceea veți găsi atât de multe pe insulă.

    Inconjurat de un peisaj “spațial”, Volax este un sat pitoresc ascuns printre monoliții de granit care, conform legendelor mitologice, ar fi rămășițele bătăliei dintre Giganți și Titani. Majoritatea caselor sunt construite între stânci, unele ținând loc de pereți exteriori. Pe străduțele satului veți găsi câteva taverne și magazine care vând produse bio locale și coșuri artizanale făcute de meșteșugarii locali. Ieșind din sat pe lângă biserica mare, veți ajunge în parcul geologic Vourakis Plaka împânzit cu roci vulcanice, loc preferat de apiniștii care vizitează insula.

                  Monoliții din Vourakis

    Pot spune că satele din Tinos sunt fantastic de frumoase. Pregătiți-vă se urcați și să coborâți pe străduțe înguste, flancate de boungavillea, să vă trageți sufletul în piețe umbrite de platani și să rămâneți uimiți de tunelurile boltite, din piatră, construite printre casele albe. De asemenea, bisericile din insulă, atât cele ortodoxe cât și cele catolice, cred că sunt printre cele mai frumoase biserici din insulele Ciclade. Merită să ajungeți în Tinos chiar dacă nu este în topul preferar al agențiilor de turism.

    Nu sunt mai prejos nici plajele sale. Majoritatea sunt plaje cu puțină lume, nisip fin și mare superbă. Singura problemă ar fi Meltemi, vântul puternic care bate în toate insulele Ciclade mai ales în timpul verii. Dacă doriți să mergeți la plaje protejate de vânt, alegeți-le pe cele din sudul insulei.

       🏖 Agios Sostis – plajă foarte mare, unde puteți închiria șezlonguri și umbrele. Este împărțită în două, una mult mai mică decât cealaltă, dar ambele cu nisip.

Deși majoritatea plajelor sale sunt izolate și goale, nudismul și topless-ul sunt strict interzise.

    Cazarea nu este o problemă mai ales dacă vreți să stați în orășelul Tinos (Chora) și în același timp să vizitați și Mykonos. Transportul public, asigurat de cele opt linii de autobuz, funcționează destul de bine iar stația de autobuz este chiar în fața portului.

Pentru a ajunge în Tinos puteți lua feribotul din Pireu. De asemenea, din porturile continentale Rafina și Lavrio pleacă zilnic (în sezon) câte un feribot spre Tinos. Pentru cei care vor să ajungă mai rapid, cel mai apropiat aeroport este cel din Mykonos, aici aterizează curse charter directe din București.