Registan, Samarkand

De ce Asia Centrală ? De ce Uzbekistan?

Am ales o călătorie în Asia Centrală pentru că este o destinație cumva ieșită din circuitul turistic al multor turiști. Uzbekistan este sinonim cu Drumul Mătăsii iar Kazahstan … pentru mine, o mare țară ex- sovietică necunoscută.
Samarkand, Alexandru cel Mare, Drumul Mătăsii, Tamerlan, Genghis Khan. Nume de locuri și oameni de care am auzit cu toții măcar o dată în viață.
Aceste nume, și nu numai, alcătuiesc istoria și cultura unei mari țări: Uzbekistan. O țară cu o mie de fațete în care alternează arhitectura sublimă, deșerturile nemărginite, peisajele apocaliptice și modernismul.

Ce m-a purtat în inima Asiei? Să-i spunem “mirajul celor 1001 de nopti” care a trezit în mine dorința de evadare și aventură.
În cele  zece zile state în Uzbekistan am explorat trei dintre cele mai cunoscute orașe: Tașkent, Samarkand și Khiva


Bibi Kanym Mosque. Samarkand
Bibi Kanym Mosque, Samarkand

Info generale Uzbekistan

Dacă nu stați mai mult de 30 de zile, nu aveți nevoie de viză. Consultați și site-ul mae.
– Bilete avion cu Turkish Airlines. Nu am plecat din România dar escală pentru destinația finală, Samarkand, am făcut la Istanbul. 600€ zbor multiplu. M-am întors din Astana, Kazahstan.
– Hoteluri luate prin Booking, cel mai scump a fost în Tashkent (Best Guesthouse 25€/noapte).
Dacă stați în Uzbekistan mai mult de trei zile, fiecare hotel trebuie să vă înregistreze la emigrări. Veți primi o foaie pe care trebuie să o păstrați până la ieșirea din țară. Eu găsisem un airbnb bun dar trebuia să mă înregistrez singură și am renunțat.
– Bilete de tren, luate din timp, prin aplicația uzrailways tickets. Puteți face o estimare de preț și pe site-ul railway.uz. Prețul biletelor este în som (moneda uzbecă) iar la tranzacția cu cardul, banca percepe un comision în funcție de prețul biletului. Pentru distanțe lungi, la first class și business class luați-vă bilete din timp.
– Prețul taxiurilor trebuie negociat. Dacă nu puteți descărca app YandexGo, apelați la hotelieri să vă cheme un taxi sau la ospătari. Taxi din Piața Registan la gară sau aeroport 25000 som/2.5 € prin Yandex. Taxi particular din aeroport 7€ 😠. Nu au Uber.
– SIM card (31000 som/ cca 3€) găsiți la magazinele te telefoane.
– Mâncarea nu este scumpă iar restaurantele percep un comision de 10%,15% sau 20% din nota finală. Fiind o țară cu religie predominant islamică, nu veți găsi produse din carne de porc.
– In Tașkent am folosit frecvent metroul. 400 som biletul.
– Din Tashkent la Almaty (Kazasthan), tot cu trenul. O călătorie de 17 ore (3 ore state în vămi).


👉 Ghid de călătorie în Tașkent. Informații utile pentru o vacanță reușită 👉 Click aici

De ce să mergi în Uzbekistan


Minor Mosque, Tașkent, Uzbekistan
Minor Mosque, Tașkent

Tashkent, capitala Republicii Uzbekistan

   Tashkent este o metropolă asiatică în care modernitatea este strâns împletită cu antichitatea. Acest oraș merită vizitat măcar o dată în viață pentru a-i admira atracțiile. Istoria orașului Tașkent (oficial Toșkent) are peste 2000 de ani. Turiștii sunt atrași de numeroasele obiective turistice și de arhitectura originală.

Museum of Victims of Repressions, Tashkent, Uzbekistan
Museum of Victims of Repressions, Tashkent

Capitala Uzbekistanului este cumva umbrită de orașele antice de pe Drumul Mătăsii: Samarkand, Bukhara și Khiva. Dar asta nu înseamnă că Tașkent-ul nu este frumos și nu ai ce să vezi aici.
Capitala poate fi văzută ca o introducere în arhitectura islamică, unul dintre motivele pentru care probabil ați ajuns în Uzbekistan.
Deși orașul a fost grav avariat în timpul cutremurului din 1966, acum este o metropolă asiatică în care modernitatea este strâns împletită cu antichitatea.

Hotel Uzbekistan Hotel Uzbekiston și statuia lui Amir Timur


👉 Ghidul foto al metroului din Taskent. Cele mai frumoase stații de metrou și ce puteți vizita în apropierea lor. Pe cont propriu, puteți face un tur autoghidat al metroului la prețul de 0,60 bani! 👉 Click aici


Stația Mustaqullik Maidoni, Metroul din Tashkent
Metroul din Tashkent, stația Mustaqullik Maidoni

Samarkand, “Perla Orientului”

Samarkand, Uzbekistan
Registan Square, Samarkand


👉 De ce să vizitezi Samarkand, “Perla orientului”? 👉 Click aici

Samarkand era unul dintre cele mai vechi și mai bogate orașe din lume. A prosperat datorită locației sale de-a lungul Drumului Mătăsii, principala rută comercială terestră dintre China și Europa. Acest oraș are numeroase monumente arhitecturale, care te încântă prin amploarea și frumusețea lor.

Mausoleul Tamerlanului Amir Timur, Samarkand, Uzbekistan Mausoleul Amir Timur, Samarkand

Această perlă a Orientului este al treilea oraș ca mărime din țară, cu o populație de 500.000 de locuitori. Același număr locuia aici și în secolul al XI-lea.

A călători în Uzbekistan și a te plimba prin bazarurile și orașele sale antice este ca și cum te-ai întoarce în trecut.

Madrasa Ulugbek , Samarkand, Uzbekistan Madrasa Ulugbek (1417-1420), Registan, Samarkand, Uzbekistan

Khiva muzeul în aer liber din Uzbekistan

Khiva este un mic muzeu în aer liber, o bijuterie care a deschis drumul către celelalte două orașe vechi de mii de ani din Asia Centrală, Samarkand și Bukhara.

Khiva, Uzbekistan
Khiva

Potrivit unei legende, Khiva a fost fondată de fiul lui Noe, Shem Acesta a visat făclii aprinse și a simțit o sete teribilă.Trezindu-se, a început să sape o fântână în deșert, în jurul căreia a apărut un oraș. Este primul site din Uzbekistan inclus în lista patrimoniului UNESCO (1991).

Moscheea Juma (Moscheea de Vineri ), Khiva, Uzbekistan Moscheea Juma (Moscheea de Vineri , Khiva

👉 Khiva, orașul-muzeu în aer liber pe care trebuie să îl vezi. 👉 Click aici

Uzbekistan este de departe cea mai bogată (cultural și istoric vorbind) și mai extraordinară țară din Asia Centrală. Timur Lenk sau Tamerlanul, alături de setea de cucerire, a știut să cultive gustul pentru artă, filozofie, știință. Deși a fost un tiran, a modelat o țară care se poate lăuda cu o moștenire arhitecturală și artistică impresionantă.
Samarkand, Bukhara și Khiva captivează și uimesc vizitatorii cu fabuloasele lor moschei, madrase și mausolee. Moscheile atemporale și clădirile istorice definesc un orizont caracteristic în fiecare oraș.
Uzbekistanul este destinația perfectă pentru călătorii interesați de arhitectura islamică uimitoare.

Mustaqullik Maidoni (Piața Independenței), Tashkent, Uzbekistan
Mustaqullik Maidoni (Piața Independenței), Tashkent, Uzbekistan