Legendarul oraș de pe Drumul Mătăsii

Piața Registan, Samarkand

Samarkand are o istorie estimată la 2700 de ani. Orașul a fost încă de la înființare un centru al rutelor comerciale și unul dintre centrele intereselor geopolitice ale Asiei. Este un muzeu în aer liber, un amestec superb de artă, cultură și istorie.

Trecând pe străzile vechiului oraș, Alexandru cel Mare a spus “Tot ce am auzit despre Samarkand este adevărat, doar că este și mai frumos decât îmi imaginam”. Un oraș fortificat care a rămas intact până la sosirea lui Genghis-Han.
Samarkand era unul dintre cele mai vechi și mai bogate orașe din lume. A prosperat datorită locației sale de-a lungul Drumului Mătăsii, principala rută comercială terestră dintre China și Europa. Acest oraș are numeroase monumente arhitecturale, care te încântă prin amploarea și frumusețea lor.
Această perlă a Orientului este al treilea oraș ca mărime din țară, cu o populație de 500.000 de locuitori. Același număr locuia aici și în secolul al XI-lea.

Cum ajungi în Samarkand

Am ajuns în Samarkand cu Turkish Airlines. Am găsit un hotel la un preț avantajos (Imran Beck), aproape de toate obiectivele turistice.
Problema mea a fost mâncarea. Nu mănânc oaie, capră și nici cu mâncarea uleioasă nu mă împac. Iar pe aici cam asta se mănâncă. Igiena în restaurante ( și în farmacii) este precară. “Plov” este mâncarea lor națională. Un pilaf cu legume și carne de oaie sau vită.
Taxiurile sunt mai ieftine ca la noi dar trebuie să studiezi Google Maps că altfel plătești triplu. Nici vorbă de aparat de taxat sau case de marcat. Cine poate descărca aplicația YandexGo va fi norocos. Este Uber-ul Asiei Centrale.
Oriunde mergi, vânzătorii îți arată prețul pe calculator.


👉 Pe cont propriu în Uzbekistan? Aici găsești informații despre viză, cazare, transport și ce să vizitezi în Uzbekistan. 👉 Click aici

Ce să vizitezi în Samarkand

Piața Registan (Registan Square)

Piața Registan, Samarkand
Piața Registan, Samarkand

Piața Registan este considerată cea mai importantă piață din toată Asia Centrală. În toată măreția sa, ne amintește ce este capabil să construiască omul, câtă frumusețe este capabil să realizeze. Te simți parte din ceva grozav printre fațadele sale, rămase intacte de-a lungul secolelor, păstrate de toți cuceritorii. Frumusețea Samarkandului strălucește aici, în piața Registan construită în 1380 de Timur Lenk. În Asia Centrală, piețele principale ale orașelor erau numite în mod tradițional Registan, ceea ce înseamnă „loc nisipos”.

Cele trei clădiri, madrase (universități), construite între 1400 și 1700, au dat lumii renumiți teologi, astronomi, matematicieni și filosofi. Aici au predat cei mai importanți oameni de știință și savanți ai Renașterii din Asia Centrală.
Despre fiecare madrasă în parte, în articolul dedicat Registanului.
🏦 Piața Registan este deschisă în fiecare zi.
– din 20 noiembrie până în 20 februarie de la 08. 00 la 20. 00
– din 20 februarie până la 20 noiembrie de la 07.00 la 24. 00
Intrarea costă 50.000 som (20 Lei) + 2000 som toaleta.


Madrasa Tillya-Kari, Piața Registan, Samarkand
Madrasa Tillya-Kari, Piața Registan, Samarkand

Madrasa Ulugbek (1417-1420)
Madrasa Ulugbek (1417-1420), Registan, Samarkand

Mausoleul Tamerlanului (Gur-Emir Mausoleum)

Gur-Emir Mausoleum, Samarkand
Gur-Emir (Timur Lenk) Mausoleum

Mausoleul lui Amir Timur este considerat un model de arhitectură în Asia Centrală. Această clădire a fost fondată de nepotul și moștenitorul lui Amir Timur, Muhammad-Sultan, ca madrasă (construcția a început în 1401). Muhammad-Sultan s-a îmbolnăvit brusc și a murit. Amir Timur a vrut ca madrasa sa să fie reconstruită și în ea să fie îngropat Muhammad-Sultan.

Mausoleul Amir Timur, Samarkand
Mausoleul Amir Timur

Celebrul istoric Timur Sharaf a scris că „cupola acestei clădiri era înaltă, ca și cerul, părțile inferioare ale clădirii erau decorate cu modele aurite și încrustații turcoaz pe marmură”. Mai târziu (1405) aici a fost înmormântat însuși Amir Timur. Shahrukh Mirza (fiul lui Tamerlanului), a finalizat madrasa și a transformat-o într-un mausoleu al Temuridelor.
Cine a fost Amir Timur?
🏦 Deschis zilnic din aprilie până în octombrie (8.00 – 19.00) și din noiembrie până în martie (9.00 – 17.00). Preț intrare 30000 som (15 Lei).

Mausoleul Amir Timur, Samarkand
Mausoleul Amir Timur, Samarkand
Cine a fost Amir Timur?

Timur Lenk (Tamerlanul), Samarkand

Nu cred că ați ajuns în Uzbekistan și nu mergeți și în Tașkent. Printre numeroasele obiective turistice se află și Muzeul de Stat al Timurizilor. Aici veți afla totul despre Amir Timur zis și Tamerlanul marele imperiu creat de el. Clădirea este superbă dar interiorul te lasă fără suflare.

Interior Muzeul Timurizilor, Tașkent
Interior Muzeul Timurizilor – Holul principal, Tașkent


👉 Ghid de călătorie în Tașkent. Informații utile pentru o vacanță reușită 👉 Click aici

Hazrat-Khizr mosque

Această moschee a fost construită în secolul al VII-lea, făcând-o una dintre cele mai vechi moschei din lume și prima care a fost construită în Uzbekistan. În 2018, pe teritoriul moscheii a fost deschis mausoleul primului președinte al Republicii Uzbekistan, Islam Karimov.
De pe dealul pe care se află vă puteți bucura de priveliștea panoramică asupra Samarkandului. Veți vedea o mulțime de cupole strălucitoare și minarete strălucitoare ieșind în lumina soarelui.
🏦 Deschis zilnic de la 8.00 până la 18.00. Biletul costă 10 Lei.

Moscheea Bibi – Khanym


Bibi Kanym Mosque. Samarkand
Bibi Kanym Mosque, Samarkand

Moscheea Bibi Khanym este unul dintre cele mai importante monumente din Samarkand. Construită de însuși Amir Timur, moscheea a fost numită după soția sa. Timur a vrut să facă din ea cea mai magnifică moschee a lumii islamice.
Legenda spune că Bibi Khanym ar fi construit această clădire din dragoste pentru soțul ei. De fapt, a fost construită ca moschee principală din ordinul lui Amir Temur după campania sa din India.
Construcția a început în 1399 și s-a finalizat cinci ani mai târziu. În centrul curții se află un suport imens de marmură pentru Coran (lauh). A fost făcut în timpul domniei lui Ulugbek, nepotul lui Amir Temur. Mai târziu (secolele XVI-XVIII), acest stand a servit unor conducători ai dinastiilor uzbece ca un fel de „tron”.
🏦 Deschis zilnic din aprilie până în octombrie de la 8.00 până la 19.00 și din noiembrie până în martie de la 9.00 până la 17.00. Prețul biletului este de 30.000 som (15 Lei).

Shakhi Zinda


Samarkand
Complexul memorial Shakhi Zinda, Samarkand

Complexul memorial Shakhi Zinda este cel mai venerat loc de pelerinaj din Asia Centrală. În traducere, acest cuvânt înseamnă „Regele viu”. Legenda spune că vărul profetului Muhammad, la sfârșitul secolului VII, a venit și răspândit religia islamică în Asia Centrală.
Conform legendei, aici a fost atacat dar s-a refugiat într-o fântână, de unde a plecat viu în paradis. De atunci, acest loc a fost considerat sacru. Fiecare conducător a considerat că este o datorie să construiască o clădire sau să-și îngroape aici rudele. Experții consideră acest loc „o enciclopedie a arhitecturii musulmane”. Sunt clădiri din secolul al XI-lea până la începutul secolului XX.
🏦 Preț intrare 20.000 som (10 Lei)
Complexul este deschis zilnic de la 7.00 până la 19.00.
Odată ce ați plătit taxa de intrare la Shah-i-Zinda, puteți intra și ieși din complex pe tot parcursul zilei.


👉 Khiva, orașul-muzeu în aer liber pe care trebuie să îl vezi. Pe cont propriu în Uzbekistan? 👉 Click aici

Bazarul Siyob

Este chiar lângă Moscheea Bibi Khanym fiind cel mai mare bazar din Samarkand. Aici am găsit cele mai ieftine suveniruri din întreg Uzbekistanul. 
Deschis de la 5.00 până la 19.00, luni închis.

Siyob bazar
Siyob bazar, Samarkand, Uzbekistan


👉 Ghidul foto al metroului din Taskent. Cele mai frumoase stații de metrou și ce puteți vizita în apropierea lor. Pe cont propriu, puteți face un tur autoghidat al metroului la prețul de 0,60 bani! 👉 Click aici