Khiva este capitala antică a Hanatului Khorezm, situată în partea de vest a Uzbekistanului, la cca. 700 kilometri de Samarkand și 1050 km de Tașkent. Este unul dintre cele mai bine conservate orașe de-a lungul Drumului Mătăsii. Acest orășel antic este cu adevărat o bijuterie arhitecturală unică, un muzeu în aer liber. Printre străzile înguste puteți vedea moschei, minarete, madrase (universități) și case.
Potrivit unei legende, Khiva a fost fondată de fiul lui Noe, Shem Acesta a visat făclii aprinse și a simțit o sete teribilă.Trezindu-se, a început să sape o fântână în deșert, în jurul căreia a apărut un oraș. Este primul site din Uzbekistan inclus în lista patrimoniului UNESCO (1991).
Kunya-Ark este un întreg oraș în interiorul altui oraș. Ichan-Kala a fost îngrădit de Khiva cu un zid gros de șase metri și înalt de zece metri.

 Ichan Kala, Khiva
Ichan Kala, Khiva

În secolul XVII-lea, Aran Khan a început construcția cetății din Khiva.
Până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a fost construită o adevărată cetate, o fortăreață împotriva inamicilor. Un labirint cu numeroase monumente istorice și capodopere de arhitectură locală ce se amestecă cu casele.


👉 Pe cont propriu în Uzbekistan? Aici găsești informații despre viză, cazare, transport și ce să vizitezi în Uzbekistan. 👉 Click aici

Cum ajungi în Khiva

🚂   Eu am ajuns cu trenul din Samarkand. Un tren full (în Noiembrie) la care am luat bilet prin aplicația uzrailways tickets cu o lună înainte. Biletul a costat 85 lei (161.120 som) la cușetă iar călătoria a durat 12 ore. Să mergi pe cont propriu în Uzbekistan este foarte safe și ușor de organizat.
🏦  Cazare am găsit prin booking la Khiva Ibrohim Guest House (21€/noapte). O casă particulară cu o curte drăguță la 100 de metri de Itchan Kala west gate. O familie foarte de treabă și un mic dejun uzbec cât pentru trei persoane.
🚖   Când ieși din gară, șoferii de taxi te vor aborda și vor dubla prețul pentru a te duce în orașul vechi. Dacă vrei s-o iei pe jos, orașul este la 20 de minute.
Eu am luat un taxi fixat la hotel prin whatsapp, 3€.
✈️   Cel mai apropiat aeroport este în Urgench. Dacă m-aș întoarce în Uzbekistan, aș începe călătoria din Khiva spre Tașkent și m-aș opri și în Bukhara.
🍔  Un restaurant bun (Khiva Moon) l-am găsit la 500m în afara zidurilor. Caravan restaurant este foarte popular printre turiști dar nu m-a dat pe spate.
💵   Intrând prin poarta de sud, est sau nord nu plătești nimic dar nici nu poți intra la muzee sau moschei. Biletul pentru a intra la toate obiectivele din Ichan-Kala se cumpără la Ota Darvaza, poarta principală. Costă 12€ și este valabil 24 de ore. Eu am depășit timpul și nu au fost probleme.

Khiva map
Khiva map


👉 De ce să vizitezi Samarkand, “Perla orientului”? 👉 Click aici

Ce să vizitezi in Khiva

Originea povestirilor din “1001 de nopți” rămâne un mister dar eu am asociat țara basmelor cu Khiva.

      Itchan- Kala

Palvan Darvaza, Khiva
Palvan Darvaza, Khiva

Poarta de est a orașului, Palvan Darvaza, este cunoscută sub numele de „Poarta Sclavilor”. La intrare este o placă cu inscripția „orașul Khiva” și data construcției porții (1221), care corespunde cu anul 1806.
Aici avea loc comerțul cu sclavi. Asta până când rușii au pus stăpânire pe oraș. În 1873, aici erau 10.000 de sclavi, inclusiv ruși.

Zidurile Ichan Kala, Khiva
Zidurile Ichan Kala, Khiva

Poarta Ota Darvaza este intrarea principală (la 2 min de hotelul unde am stat). Poarta datează de la mijlocul secolului XIX, distrusă
la începutul secolului XX și restaurată în 1975.

Ichan-Kala este separat de orașul exterior, Dishan-Kala, prin ziduri groase de 10 metri înălțime și peste 2.500 de metri lungime.

Madrasa Islam Khoja

Madrasa Islam Khoja,Khiva
Madrasa Islam Khoja, Khiva

Moscheea a fost construită în prima jumătate a secolului XX, un exemplu al străvechii arhitecturi Khorezm.    Pentru a construi madrasa, Khan Alla-Kuli a distrus o parte din zidul orașului. Aproape lipit de clădire este un minaret înalt 55 metri, cea mai înaltă clădire din antica Khiva. În interior este un muzeu interesant care poartă numele unui mare medic și filozof uzbec, Abu Ali Sina.

Minaretul Kalta Minor

Minaretul Kalta Minor, Khiva
Minaretul Kalta Minor, Khiva

Kalta Minor (tradus ca „minaret scurt”) este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Khiva. La ordinul lui Mohammed Amin Khan, construcția sa a început în 1851.
La bază, minaretul are un diametru de 14,5 metri și o înălțime de 26, aproape un sfert din înălțimea planificată. Unii spun că ar fi trebuit să aibă 70 de metri, alții 110. Chiar și cu o înălțime de 70 de metri ar fi fost un bun turn de veghe, Hanul putând supraveghea deșertul în toate direcțiile.
Legendele privind neterminarea minaretului sunt multe. Cea mai comună este uciderea unui maestru de către Khanul Muhammad Amin Khan. Acesta ar fi fost aruncat de pe turn și nici un alt meșter nu a vrut să-i ia locul. Istoricii oferă o explicație mai plauzibilă, legând încetarea construcției cu asasinarea Khanului în 1855. Succesorul său ar fi considerat prea mari costurile de finalizare a minaretului.


👉 Ghid de călătorie în Tașkent. Informații utile pentru o vacanță reușită 👉 Click aici

Seraiul din Khiva. Palatul Tash-Khauli


Palatul Tash-Khauli, Khiva
Palatul Tash-Khauli, Khiva

Palatul Tash-Khauli este o altă capodoperă a arhitecților din Khiva. Caravanseraiul era un han la marginea drumului, un popas pentru caravanele care străbăteau Drumul Mătăsii și nu numai.
Palatul, construit între 1830-1838, are peste 160 de camere aproape toate luxos decorate. În corpul principal al palatului locuiau Khanul cu familia și haremul său. Khanul avea patru soții, camerele acestora fiind despărțite de harem de un coridor lung. În Ishrat Khauli (partea de est a palatului) erau sălile de ceremonii. Arz-Hauli (partea de vest a palatului) era un fel de tribunal unde se rezolvau litigiile.
Tash Khauli este o construcție în întregime din cărămidă coaptă, înconjurată de ziduri înalte. Decorul camerelor denotă luxul vremurilor de atunci. Majolica (mozaicul), coloanele sculptate din lemn, tavanele și pereții pictați în filigran s-au păstrat până în zilele noastre.
Crearea complexului a durat 8 ani dar, potrivit legendei, Alla Kuli Khan a plănuit să finalizeze lucrarea în 2 ani. Pentru că palatul nu putea fi finalizat la timp, Khan și-ar fi executat arhitecții.

Palatul Tash-Khauli
Palatul Tash-Khauli, Khiva

Moscheea Juma (Moscheea de Vineri) din Khiva


Moscheea Juma (Moscheea de Vineri )
Moscheea Juma (Moscheea de Vineri , Khiva

Pentru mine a fost cea mai interesantă clădire, sătulă probabil de atâtea madrase văzute.
Moscheea se află pe strada cu minaretul Kalta Minor, aproape în centrul Ichan Kala și datează din secolul al X-lea. A fost concepută pentru ca numele Khanului conducător să fie auzit de aici ,în timpul rugăciunilor de vineri, în tot orașul.
Construită deasupra ruinelor unei moschei mai vechi, mulți stâlpi au fost refolosiți. Patru dintre cei mai vechi stâlpi sunt din secolul al X-lea, ceilalți fiind din secole diferite. Inițial, a existat doar un baldachin pe coloane, sub care credincioșii se adunau și se rugau vinerea. Acum, interiorul este destul de mare cu o moschee în miniatură centru și loc special pentru rugăciune. Tavanul clădirii se sprijină pe 213 coloane din lemn sculptat așezate în formă de grilă.
Moscheea are și un minaret înalt de 33 de metri care se poate vizita.

Madrasa Rakhim Khan, Khiva

Madrasa Rakhim Khan
Madrasa Rakhim Khan, Khiva

Muhammad Rakhim Khan II este cunoscut drept unul dintre cei mai erudiți conducători din Khiva. În timpul domniei sale au fost construite multe instituții de învățământ (madrase). Madrasa a fost ridicată în sec. XVIII (1876) de soldații capturați în timpul campaniei militare împotriva Khorasanului. Aici erau predate Coranul și științele exacte.

Dishan-kala este orașul exterior. Atracția este o rețea de cartiere care înconjoară Ichan-Kala. Zidurile, ridicate în 1842 pentru a proteja împotriva raidurilor inamice, aveau 10 porți. Potrivit martorilor oculari, la construcție au participat peste 200.000 de muncitori. Construcția orașului exterior a durat trei ani, iar fiecare muncitor lucra 12 zile pe an gratuit.
Unul dintre locurile interesante, dar care nu are legătură cu antichitatea, este reședința emirului. Nu este în partea antică ci în orașul modern. În 1897, clădirea a fost construită de Muhammad Rahim Khan II. Palatul are o arhitectură orientală unică și interioare luxoase și sculpturi aurite.
Khiva are multe de oferit. Da la o plimbare pe zidurile cetății (se urcă pe la North Gate) până la căscat gura pe la tarabele cu suveniruri. Apropo, cele mai scumpe suveniruri aici le găsiți. Vă sfătuiesc să le cumpărați din Bazarul Siyob din Samarkand, au prețuri mult mai convenabile.
Ca să vizitezi Khiva, două zile sunt suficiente. De aici, puteți lua trenul spre Samarkand, Tașkent sau Bukhara (alt oraș bijuterie din Uzbekistan).


👉 Ghidul foto al metroului din Taskent. Cele mai frumoase stații de metrou și ce puteți vizita în apropierea lor. Pe cont propriu, puteți face un tur autoghidat al metroului la prețul de 0,60 bani! 👉 Click aici