Muzeele ți se par scumpe și vrei să vezi atracțiile gratuite din Atena? Nu ești fanul muzeelor sau nu vrei să mai vezi altele în afară de Acropole? Pe scurt, iată  locurile pe care le poți vizita fără să scoți bani din buzunar.

👉 Dealul Philopappos
👉 Pitorescul cartier Plaka (Cartierul Zeilor)
👉 Anafiotika
👉 Schimbarea Gărzii Evzone în Piața Syntagma
👉 Zappeion și Grădina Națională
👉 Dealul Lycabettus
👉 Piața Monastiraki
👉 Cafeneaua Little Kook

Aeropagos. Atracțiile gratuite din Atena
Aeropagos

👉 Dealul Philopappos

De pe Philoppapos, aflat în apropierea Acropolei, se vede cel mai bine templul Parthenon. Drept urmare, este un loc foarte “vânat” de fotografi pentru imagini “instagramabile”. Pe lângă monumentul Philopappos, dealul este presărat cu situri arheologice.
In plus, Philopappos este locul ideal pentru o plimbare relaxantă de seară. După o zi de colindat prin Atena, n-ar fi rău să vă opriți pe deal pentru un picnic. In mod deosebit, apusul soarelui în mare văzut de aici este extraordinar.

Acropole văzut de pe dealul Philoppapos
Acropole văzut de pe dealul Philoppapos

👉 Pitorescul cartier Plaka (Cartierul Zeilor)

In mijlocul a trei stații de metrou (Syntagma, Monastiraki și Acropoli), Plaka este unul dintre cele mai centrale cartiere din Atena. Pe scurt, aici găsești muzee, situri arheologice și multe taverne. Este locul perfect pentru o plimbare serală.
În Plaka se află, de asemenea, Odos Tripodon cea mai veche stradă din Europa (aproape 25 de secole).

Atracții gratuite în Atena, Plaka
Plaka

Strada principală, Adrianou, împarte cartierul în două părți, Ano Plaka și Kato Plaka. Prima, este aproape adiacentă Acropolei. A doua este chiar între Monastiraki și Piața Syntagma.
Plaka este aproape în întregime zonă pietonală. In apropiere, ascunsă turiștilor, Anafiotika este o mică “insulă” cicladică fără mare.

Atracțiile gratuite din Atena, PlakaPlaka


👉 Cât costă biletul la Acropole? 👉

👉 Anafiotika

În spatele stâncii Acropole se află cartierul cicladic Anafiotika. Are doar 45 de case. Anafiotika a fost construită de meșteri din insulele Ciclade în secolul XIX. Majoritatea emigraseră din insula Anafi  și lucrau la reconstrucția capitalei. Se spune că, meșterii, au reușit să-și ridice casele peste noapte. Deși lucrau cu marmură, ei nu au copiat clădirile neoclasice pe care le construiau în timpul zilei.
Anafiotika este cea mai frumoasă zonă din Plaka fiind una dintre  atracțiile gratuite din Atena. In plus, vederea panoramică de aici te lasă fără suflare.

Anafiotika. Atracțiile gratuite din Atena
Anafiotika

Anafiotika. Ce să vezi în Atena.

👉 Transportul public în Atena. Află cât de ușor te poți deplasa într-un oraș haotic

👉 Una dintre atracțiile gratuite din Atena este schimbarea gărzii evzone din Piața Syntagma.

Pentru a clarifica, Evzonii sunt o unitate de elită a armatei grecești care formează „Garda Prezidențială”. Sunt recunoscuți instantaneu după uniformele lor numite „foustanellas”. Cu siguranță, îi vei vedea stând în perechi. Mereu nemișcați, la posturile lor 24/7. Evzonii nu au doar un rol ceremonial; mai întâi, ei trec printr-o perioadă de instrucție intensă. Ulterior, soldații cei mai rezistenți și disciplinați sunt selectați pentru a intra în elita Evzonilor.

Schimbarea gărzii evzone din Piața Sintagma.
Schimbarea gărzii evzone din Piața Sintagma.


👉 In afară de atracțiile gratuite din Atena află și care sunt zilele în care poti vedea gratis toate muzeele din capitala Greciei

👉 Zappeion și Grădina Națională din Atena

Ai colindat tot centrul și vrei, totuși, să-ți odihnești puțin picioarele? În inima Atenei, lângă piața Syntagma se află Grădina Națională. Un parc mare unde poți să-ți tragi sufletul la umbră sau lângă micul heleșteu. Tot în parc este și un țarc cu câteva animale. Ieșind prin dreapta parcului, mergând pe aleea din stânga vei ajunge la Zappeion.

Zappeion, Atracțiile gratuite din Atena
Zappeion

Zappeion este o clădire din anii 1800. Vanghelis Zappas făcuse avere în România și s-a gândit să finanțeze construcția Zappeion-ului. Mai mult, a vrut ca acesta să fie aproape de stadionul olimpic Panathenaic. De fapt, el a propus și organizarea primelor jocuri olimpice moderne la Atena (1859). În zilele noastre, la Zappeion sunt găzduite diferite expoziții de artă, evenimente politice interne și internaționale.
În primăvară, arbori de Jacaranda înfloriți flanchează aleea principală a grădinilor Zappeion.

👉 Dealul Lycabettus este și el printre atracțiile gratuite din Atena

Cel mai înalt punct din centrul Atenei, Lycabettus, este locul preferat al localnicilor.

Vedere panoramica de pe dealul Licabbetsu, Atracțiile gratuite din Atena Vedere panoramică de pe dealul Lycabbetsu

Unul dintre cele mai bune locuri în aer liber din oraș! Dar, se ajunge cu puțin efort. Din Syntagma, mergi pe jos până sus pe deal ori până la telecabina de la poalele dealului. Pe mine nu m-a obosit dealul; în schimb, m-au leșinat scările urcate până la baza dealului. Pentru orar și prețul biletului la telecabină vezi lycabettushill.com. Tot pe site este și  harta traseului din centru la Lycabettus.

👉 Piața Monastiraki

Coborând de la Acropole prin Plaka ajungeți în cea mai cunoscută piață din Atena, Monastiraki. Tot aici, este și stația de metrou cu același nume. Pe lângă clădiri istorice, găsești magazine cu suveniruri, magazine de firmă sau second-hand.
Moscheea Tzisdarakis, construită în 1759 de un guvernator turc, domină piața. În apropiere, Biserica Pantanassa (mică și austeră) contrastează puternic cu piața animată.

Atena, Piața Monastiraki. Prima dată în Atena
Atena, Piața Monastiraki

Cea mai circulată stradă din zonă, Ifestou,  merge spre Agora Antică. Cel mai important, aici vei găsi multe taverne și diverse magazine. Chiar mai mult, vei da și de un talcioc interesant.

Strada Ermou
Strada Ermou

👉 Cafeneaua Little Kook

Cafeneaua Little Kook este în Psirri, nu departe de piața Monastiraki. Aici găsești cafea și multe alte dulciuri. Spre deosebire, cafeneaua iese în evidență cu decorul său tematic.
Little Kook (numele unui spiriduș) s-a deschis pe 12 decembrie 2016. Împodobită mai ceva ca bradul de Crăciun. De altfel, cafeneaua își schimbă decorul în funcție de sezon sau de basm. Aici îi poți întâlni pe Moș Crăciun, Peter Pan sau Mary Poppins. Interiorul este la fel de impresionant ca și exteriorul.
Nu te aștepta să te duci la cafenea și să te așezi imediat. Întrucât este foarte aglomerată, fă programare pe site-ul cafenelei. Prețurile sunt și ele un pic “pompoase”. O cafea normală costa 4€ iar o porție de clătite 8€ (2022).

Cafeneaua Little Kook
Cafeneaua Little Kook
Psirri
Psirri

In concluzie, dacă îți planifici un City Break în Atena, acest articol sper să-ți fie de folos. Pe blogul meu găsești informații atât despre Atena cât și despre multe insule din Grecia și nu numai.

Vacanță plăcută!