Stadionul Panathenaic din Atena, cunoscut și sub numele de Kallimarmaro (în greacă „marmură fină”), este situat în vecinătatea Parcului Zappeion. La 30 de minute de Acropole, în apropiere sunt stațiile de metrou Akropolis și Syntagma. Amplasat între două dealuri și înconjurat de pini seculari, este unul dintre cele mai impresionante locuri în aer liber din Atena.
Construit inițial pentru a găzdui Jocurile Panatenaice, stadionul a fost renovat de Metaxas și Ziller în 1896 pentru a găzdui primele Jocuri Olimpice moderne care au avut loc la Atena.
Când intri pe stadion ești orbit de reflecția orbitoare a luminii de pe treptele din marmură. Plimbându-te printre tribune nu poți să nu te gândești la luptele dintre sportivii greci sau la curajoșii gladiatori romani în luptă cu fiarele sălbatice.

Istoria stadionului Panathenaic

Primul stadion a fost construit în secolul VI î.Hr. pentru a găzdui ceremoniile Jocurilor Panatenaice, desfășurate la fiecare patru ani în onoarea zeiței Atena. Tribunele erau doar niște scaune din lemn așezare pe versantul dealului. În anul 329 î.Hr. , Arhontul Lycurgus a ordonat ca partea de jos a dealului să fie acoperită cu marmură pantelică.             Datorită modernizării stadionului, Lycurgus a devenit celebru în întreaga lume elenă. Datorită importanței sale sociale, romanii au mărit stadionul la o capacitate de 50.000 de spectatori. Un record la vremea aia. În cele din urmă, odată cu abolirea luptelor de gladiatori dorite de împăratul Teodosie, stadionul colosal a fost încet încet abandonat.
Îngropat de secole, stadionul Panathenaic a fost redescoperit și restaurat abia în anul 1870. Frumusețea stadionului i-a determinat pe filantropii greci Zappas, Metaxas și Averof să investească în campanii de restaurare. Banii investiți au făcut posibilă modernizarea stadionului și construirea unei piste de atletism care urma linia pistei originale. Capacitatea stadionului a ajuns la 90.000 de locuri pe 50 de trepte din marmură, fiind astfel pregătit pentru prima Olimpiadă modernă (1896).

Stadionul Panathenaic din Atena

Stadionul Panathenaic din Atena este folosit pentru a găzdui evenimente mari. Ieri, ca și astăzi, sportivii sărbătoresc aici marile competiții , precum deschiderea Campionatului Mondial de Atletism din 1997 sau cucerirea de către Grecia a Campionatelor Europene de fotbal din 2004.


👉 Acropole, cel mai vizitat obiectiv turistic din Atena 👉 Citește despre orar și zilele cu intrare gratuită

Statuia lui Georgios Averof

La intrare se află statuia marelui filantrop Georgios Averof, un omagiu adus finanțatorului renovărilor efectuate pentru a găzdui primele jocuri olimpice din 1896. Inițial, Londra a fost aleasă ca loc de desfășurare al olimpiadei. Dar, Atena fiind locul de naștere al Jocurilor Olimpice, Baronul Pierre de Coubertin a considerat-o mai potrivită. Voința baronului s-a ciocnit cu criza economică greacă din acea perioadă. Datorită sprijinului economic al lui Averof, lucrările de restaurare au fost începute și stadionul a fost terminat. Pe 6 Aprilie 1869, Stadionul Panathenaic a fost inaugurat în fața a 90.000 de spectatori.

Când este deschis stadionul Panathenaic din Atena?

Stadionul Panathenaic este deschis în fiecare zi de la 8:00 la 17:00.  Biletul costă 8€ adult/4€ copil.

Dacă vreți să vizitați și Templul lui Zeus sau Acropole cel mai bine ar fi să vă luați un bilet combinat (30€). Pass cardul oferă intrare la șapte situri arheologice din Atena, economisind astfel 50 % din prețul biletelor. La fel, prețul acestuia diferă de sezon (iarna este redus la jumătate).
Pe site-ul https://etickets.tap.gr/ găsiți bilete la prețuri diferite; depinde câte locuri vreți să vizitați.

      Zilele cu intrare liberă:

  • 6 martie (in memoria Melinei Mercouri)
  • 18 aprilie (Ziua Internațională a Monumentelor)
  • 18 mai (Ziua Internațională a Muzeelor)
  • Ultimul weekend din septembrie (Zilele europene ale patrimoniului)
  • 28 octombrie (sărbătoare națională)
  • În fiecare prima duminică de la 1 noiembrie până la 31 Martie

Ești pentru prima dată în Atena? Citește cum poți ajunge de la aeroport în centrul orașului. Folosește metroul, cel mai economic mod de a vizita Atena.


👉 Info generale despre transportul public