Cum ajungi si ce să vezi la Abu Simbel

    Abu Simbel se află în sudul Egiptului, la 280 km de Aswan. Aproape de granița cu Sudanul.
Poți ajunge la Abu Simbel
– cu avionul din Cairo sau Luxor. În acest caz, este indicat să-ți cumperi biletul, dacă călătorești independent, cu ceva timp înainte. Zborurile spre Abu Simbel sunt puține.
– cu un tur organizat de agențiile de turism din Cairo, Aswan, Luxor sau Hurghada. Multe hoteluri din Aswan și Luxor organizează și ele excursii de o zi. Prețurile variază de la agenție la agenție, ghidul și taxa de intrare fiind incluse. În general, timpul rezervat pentru a vizita Abu Simbel este de 2 ore.
– cu o croazieră din Aswan pe lacul Nasser
Eu am ajuns cu microbuzul din Aswan. Excursie aranjată la hotel care m-a costat 350 LE + 100 LE traversarea Nilului la 3 dimineața. Da, se pleacă foarte devreme dacă nu vrei să găsești Abu Simbel tixit cu turiști.
Călătoria prin deșert durează aproximativ 3 ore până la templu.

    Excursia la Abu Simbel a fost una superbă. Ca toate celelalte făcute pe tărâmul faraonilor. Dacă vrei să vezi Egiptul fără a apela la o agenție de turism, citește Pe cont propriu în Egipt. Aswan, tărâmul Nubiei și Satul nubian sunt despre Nubia și nubienii ei extraordinari.

Abu Simbel, perla faraonului Ramses II

Abu Simbel

    Mulți mari faraoni au lăsat o urmă în țara Egiptului care nu poate fi ștearsă. Keops, Khafre și Menkaure vor fi mereu amintiți pentru cele trei mari piramide, ridicate cu peste patru mii de ani în urmă. Ramses II va rămâne în istorie pentru templele de la Abu Simbel.

După descoperirea siturilor în 1813 de către arheologul englez Burckardt și mai târziu, în 1817, de către exploratorul italian G. Belzoni, a crescut interesul multora pentru templele din Abu Simbel.

    Construcția Templelor lui Ramses II și a soției sale, Nefertari, a început în jurul anului 1264 î.Hr. Lucrările au durat aproximativ 20 de ani, până în 1244 î.Hr. Complexul templelor, cunoscut sub numele de „Templul lui Ramses, cel iubit de Amon”, a fost unul dintre cele șase temple rupestre ridicate în Nubia în timpul lungii domnii a lui Ramses II.

Abu Simbel, reconstrucția modernă a unei capodopere străvechi

Abu Simbel

    Templul de la Abu Simbel era mai jos, la 200 m de locul său de acum. Apoi a fost mutat.
5 ani de muncă, peste 4.000 de blocuri de diverse tone tăiate și repoziționate. 2000 de muncitori (aproape toți locali), 150 de ingineri din toată lumea, 50 de familii, 20 de copii. Peste 40 de milioane de ore de muncă fără nici măcar un accident fatal.
   Sunt câteva cifre ale unei mari reușite. Aceea de a salva Templele din Abu Simbel, destinate dispariției definitive în urma construirii marelui baraj din Aswan.
   Promotor al acestui proiect a fost UNESCO, care în 1979 a inclus Abu Simbel în Patrimoniul mondial.

Abu Simbel, Egipt

    Complexul Abu Simbel este format din două temple tăiate în stâncă. Cel mare este dedicat lui Ramses al II-lea. Cel mic, soției sale Nefertari. Suveranul este flancat de trei dintre principalele zeități egiptene. În stânga este Ptah, Amon-Ra Ra-Harakhti.
   Din punct de vedere istoric, 22 februarie este ziua în care s-a născut faraonul Ramses, iar 22 octombrie este ziua încoronării sale. Arheologii, pe de altă parte, susțin că 22 octombrie este data încheierii viiturii Nilului și 22 februarie data recoltei.
   În fiecare an, în zilele de 22 februarie și 22 octombrie, razele soarelui intră în templu prin micuța ușă așezată între statuile colosale. Datorită orientării templului, razele soarelui intră și lovesc fața statuii faraonului timp de 20 de minute. Momentul este denumit „miracolul soarelui”. Potrivit vechilor egipteni, razele soarelui reîncărcă astfel figura faraonului cu energie.

Marele Templu (cel al lui Ramsess II)

    Marele Templu are 33 de metri înălțime și 38 de metri lățime. Pe fațadă sunt statuile, înalte de 20 de metri, ale lui Ramses al II-lea așezat pe tron. Apropiindu-te de templu te simți foarte mic în comparație cu imensitatea acestui templu.
    Intrând în templul lui Ramses al II-lea, mergi de-a lungul unui coridor pentru a ajunge în sala mare hipostilă cu statui care îl înfățișează pe Osiris.        Pe coloane și pereți se pot admira victoriile faraonului în diferite bătălii.
Pe tavanul sălii hipostile, este înfățișată zeița Mut, zeița vultur.
Din sala principală se ajunge într-o a doua cameră, unde este reprezentată și barca lui Amon. Ca în toate templele egiptene, fiecare perete este acoperit cu gravuri și basoreliefuri.
    În capătul sălii este Sanctuarul, cu statuile lui Ptah din Memphis, Amun-Ra, Ramses al II-lea și Ra-Harakhti.
Aici are loc “miracolul soarelui”, primele raze ale soarelui luminează statuia faraonului și apoi celelalte, cu excepția celei a lui Ptah, zeul întunericului.

Templul lui Nefertari

Abu Simbel

   Templul Mic dedicat zeiței Hathor, are 28 de metri lățime și 12 metri înălțime. Pe fațadă sunt 4 statui: două ale lui Ramses și două ale lui Nefertari.
În sala principală sunt 6 stâlpi cu capul zeiței Hathor deasupra. Inscripțiile și hieroglifele povestesc vieța lui Nefertari și Ramses al II-lea, precum și scene de sacrificii. Nefertari este singura regină care are un cartuș, o emblemă cu numele ei, rezervat doar faraonilor.

Nefertari, Marea Mireasă Regală

    Nefertari a fost „Marea mireasă regală” a faraonului Ramses al II-lea și a trăit în urmă cu peste 3.300 de ani. Preferată de faraon celor opt soții, Nefertari era frumoasă, inteligentă și cultă. Știa să citească și să scrie, lucru care la acea vreme reprezenta o rară prerogativă. Marele faraon a numit-o “Aceea pentru care strălucește soarele”. O femeie foarte puternică și influentă, care și-a pus  abilitățile în slujba regatului, dedicându-se activ politicii.

    Alături de Hatshepsut, Nefertari este una dintre cele mai cunoscute regine egiptene.
Nefertari și Ramses al II-lea apar pe multe coloane atât în Templul Luxor cât și la Karnak.
A fost numită “Doamnă a celor două Țări” și autorizată să acționeze ca regentă a Egiptului în absența faraonului.
Ramses al II-lea a iubit-o profund și i-a făcut o onoare supremă dedicându-i „templul minor” de la Abu Simbel. 

Nefertari

Din păcate, călătoria de-a lungul Nilului pentru a participa la inaugurarea celor două temple din Abu Simbel i-a fost fatală. Ea s-a îmbolnăvit și a fost forțată să rămână la bordul navei în timpul ceremoniei fastuoase. A murit pe drumul de întoarcere. Faraonul a înmormântat-o în Valea Reginelor (lângă Luxor) cu tot fastul și atenția rezervate unei regine.

Fațada Templului

 

    Nefertari a avut patru fii și două fiice, toți fiind înfățișați pe fațada templului mic din Abu Simbel.
Amon-her-Khepeshef, cel mai mare, era prințul moștenitor și comandantul trupelor. Pareherwenemef avea să servească mai târziu în armata lui Ramses al II-lea.  Meryatum a fost ridicat la funcția de Mare Preot al Regelui din Heliopolis. Meryre, al patrulea fiu, este și el  înfățișat pe fațada micului templu din Abu Simbel.

Prințesele Meritamen și Henuttawy sunt și ele  pe peretele templului.
Bak- et- mut, Nefertari și Nebettawy sunt uneori sugerate ca alte fiice ale reginei Nefertari. Și acestea sunt înfățișate pe templu dar nu există dovezi concrete pentru această presupusă relație de familie.

    Mormântul lui Nefertari a fost descoperit în 1904 de arheologul italian Ernesto Schiaparelli. După o îndelungată lucrare de restaurare, mormântul reginei se află într-o stare de conservare extraordinară. Încăperile sunt îmbogățite cu basoreliefuri stucate și picturi detaliate, în culori vii. Tavanul albastru este împânzit cu stele galbene.

Prețul de intrare la complexul arheologic Abu Simbel este de  255 LE Adulți/155 LE copii sau studenți.

Templul Ramses II
Abu Simbel
Templul Ramses II