Ați jucat vreodată jocul Sim City? O incursiune în Tokyo este ca și cum ai intra în acel joc. Prezent și trecut în același oraș, zgârie nori și temple antice se amestecă în aceasta mare și super organizată metropolă.

Odată ajunși în Narita, aeroportul internațional din Tokyo, luăm trenul Narita Express (inclus în Japan Rail Pass) și după o oră și jumătate suntem în Tokyo Central Station.

Tokyo Central Station

Eu sunt dependentă de booking, pe care îl folosesc mai des decât buletinul,asa că am găsit un hotel chiar lângă gara centrală. Ca informație, hotelul se numește Horidome Villa (80 €/noapte) dar pe mine m-a bucurat foarte mult că este aproape de stația de metrou.

Hotelul are și o spălătorie (așa putem clăti o rufă, două) foarte utilă celor ce călătoresc cu rucsacul în spate ca mine. În apropierea hotelului sunt diverse mini market-uri de unde puteți cumpăra orice.

Dar să pornim la drum și sa descoperim frumusețea acestui oraș.

Imperial Palace – Tokyo Tower – Sumida – Asakusa

Vom începe ziua la Imperial Palace, aproape de Tokyo Central Station. Palatul Imperial este reședința împăratului Japoniei iar ca consecință acesta nu poate fi vizitat decât pe 2 ianuarie , când împăratul salută noul an alături de o sumedenie de vizitatori, și pe 23 decembrie, ziua de naștere a fostului împărat Akihito.

Imperial Palace

Se poate vizita un „colțișor” din palat cu un tour organizat, dar acesta trebuie programat înainte pe site-ul oficial www.sankan.kunaicho.go.jp .

Chiar dacă nu putem intra în palat, putem admira Grădinile Imperiale ale acestuia, o adevărata oază de liniște. La începutul lunii aprilie acestea devin un paradis datorită florilor de cireș.

Ne îndreptăm apoi spre Tokyo Tower. Poți ajunge foarte ușor și pe jos dar eu am preferat să iau metroul de la stația Otemachi până la Onarimon și să economisesc 45 de minute.

Tokyo Tower este un turn de telecomunicații, înalt 333 metri , în care poți urca (contra cost) pentru a avea o minunată priveliște panoramică.

Auzisem de o plimbare cu vaporașul pe râul Sumida și nu am rezistat tentației ,asa că m-am urcat în metrou (linia violet de la stația Akabanebashi până la Shiodome) cu direcția Hamarikyu Gardens.

„Vaporasul” este de fapt o cursă shuttle pe apă (un water bus) , dacă pot să-i spun așa, cu un design futurist. Biletele se pot cumpăra de pe site-ul www.suijobus.co.jp .

Am luat bilete până la Asakusa, centrul istoric al orașului.

Mini croaziera (60 minute ) a fost una foarte plăcută. Se pot admira cele 12 poduri peste raul Sumida și celebrul „corn de aur”.

Asakusa este cartierul tradițional japonez, un cartier pitoresc în care te poți plimba în voie printre temple budiste , magazine și taverne japoneze (izakaya). În zilele noastre , Asakusa este un muzeu în aer liber dar cu 400 de ani în urma era renumită pentru atracții cu mult diferite. În vecinătatea templului Senso-ji se afla Yoshiwara, cartierul bordelurilor din Tokyo.

Senso-ji

La templul Senso-ji se ajunge trecând prin poarta Kaminarimon (distrusă în 1945 și reconstruită în 1960), poarta principală pe care o găsiți ușor după indicatoare.

De cealaltă parte, se află Tourist Information Centre (deschis în fiecare zi intre orele 10 si 17) unde veți găsi hărți gratuite în engleză.

Nu poți să nu te oprești pe Nakamise Dori, o stradă lungă de 200 metri, unde îți poți desfăta privirea și delecta gustul. Aici poți cumpăra souveniruri, chimonouri și accesorii de tot felul. Bineânțeles că ți s-a făcut foame și trebuie să mănânci ceva, așa că nu îți rămâne decât să alegi între yakisoba,yakitori, sushi, ramen…

În capătul străzii se află cea de-a doua poartă , Hozomon, intrarea propriu-zisă la templul Senso-ji.

La intrare veți găsi un fel de amforă mare unde se ard bețișoare de incens. Aceste amfore se găsesc la intrarea în toate marile temple, vizitatorii oprindu-se aici pentru ritualul purificării, băgând mâinile și fața în fum. Se crede că prin acest ritual se alungă bolile și aduce noroc. Oricum, rău nu face.

În stânga templului se află Pagoda cu cinci etaje, construită în 1973, a doua ca înălțime din Japonia. Înaltă 53,32 metri, este o structură din oțel și ciment armat ancorată la o coloană centrală pentru a rezista cutremurelor frecvente.

Ieșind de la templu, putem face o plimbare prin Kappabashi Dori, supranumit și „orașul ustensilelor de bucătărie” (pe acoperișul clădirii din colt veți vedea bustul gigant al unui bucătar). O zonă cu multe magazine unde poți găsi tot felul de ustensile,accesorii, veselă ,mobilier … atât pentru bucătăria de acasă cât și pentru cea a restaurantelor. Dragi gospodine, aici vă veți simți ca în rai!

Dupa vizitarea obiectivelor tradiționale, mergeți în cartierele cosmopolite descrise în articolul “La plimbare prin cartierele la moda din Tokyo” sau la Nikko, cel mai mare sanctuar al Japoniei.