Muzeul Național de arheologie din Atena este cel mai mare muzeu arheologic din Grecia. Situat într-o clădire neoclasică construită în 1889, se întinde pe o suprafață totală de 8000 m². Deși Muzeul Acropole este mult mai cunoscut printre turiști, nu rata să vizitezi și acest muzeu. Bogat în exponate, muzeul oferă vizitatorului o călătorie fascinantă în timp. Aici poți descoperi comorile arheologice și culturale ale Greciei.

Muzeul Național de Arheologie

Colecțiile interesante de la Muzeul Național de Arheologie

Masca funerară a regelui Agamemnon
Masca lui Agamemnon, Muzeul Național de arheologie, Atena
Masca lui Agamemnon

Artefactul, făcut din aur, a fost descoperit în Micene în 1876 de un arheolog german. Este o mască funerară găsită pe fața unui cadavru înmormântat la Micene. Se presupune că masca ar aparține legendarului rege Agamemnon. Conform mitologiei grecești, Agamemnon a fost conducătorul grecilor în timpul războiului troian. Pentru că și-a sacrificat fiica zeiței Artemis, când s-a întors din război, a fost ucis de soția sa.

Colecția de sculptură

Aici este prezentată evoluția sculpturii grecești antice, începând cu secolul VII i.C până în secolul V d.C.
Colecția numără aproximativ 16000 de sculpturi. Multe dintre ele au fost descoperite accidental în timpul săpăturilor arheologice. În plus, un număr mare de sculpturi provin din Cipru, Macedonia și alte teritorii ale Greciei antice.
Deosebită este colecția de bronz. Una dintre cele mai bogate colecții de statui realizate din bronz din lume.

Statuia lui Zeus, Muzeul Național de Arheologie
Statuia lui Zeus
Jocheul lui Artemision

Jocheul lui Artemision a fost descoperit în 1928 lângă capul Artemision, în nordul insulei Evia. Sculptura reprezentand un cal de curse este unică printre sculpturile din bronz.

Colecția de ceramică de la Muzeul Național de Arheologie

La primul etaj este expusă o frumoasă colecție de vase grecești. Sunt vase descoperite în Grecia și în coloniile acesteia din Marea Mediterană. Acestea sunt datate din secolul IX î.Hr până în epoca romană. Colecția include lucrări reprezentative ale ceramicii grecești. Vei vedea multe obiecte în miniatură care fac parte din colecția Stathatus.

  Frescele din Akrotiri
De asemenea, muzeul are și o expoziție interesantă de obiecte descoperite în situl arheologic Akrotiri din Santorini. Este o frumoasă colecție de fresce, vase și obiecte pictate, datând din perioada neoliticului până în perioada Cicladică.

Epava Antikythera

Un spațiu mare din muzeu este dedicat descoperirilor celebrului naufragiu Antikythera. Epava romană, veche de 2.000 de ani, transporta Mecanismul Antikythera. Este cel mai vechi calculator astronomic mecanic. Acesta era folosit pentru a calcula răsăritul, fazele lunii, solstițiile și echinocțiul. Sunt expuse doar câteva piese din acest mecanism.

Galeriile egiptene
Două camere sunt dedicate singurei colecții egiptene din Grecia. Aici se pot vedea mumii, statui și picturi datate între secolele V și I i.Hr.

Prețul biletelor și orarul de deschidere al Muzeului

 1 Noiembrie – 31 Martie
marți: 13:00 – 20:00
miercuri-luni: 8:30 – 15:30
  1 Aprilie – 31 Octombrie
marți: 13:00 – 20:00
miercuri-luni: 8:00 – 20:00

💶 Prețul biletului este de 12€ adulți/6€ copii.
Pentru mai multe informații, consultați site-ul oficial al Muzeului Național de Arheologie din Atena: www.namuseum.gr .Atracțiile gratuite din Atena