Templul de la Abu Simbel se află în sudul Egiptului, la 280 km de Aswan. Aproape de granița cu Sudanul. Cum ajungi la Abu Simbel?
Poți ajunge la Abu Simbel
– cu avionul din Cairo sau Luxor. În acest caz, este indicat să-ți cumperi biletul, dacă călătorești independent, cu ceva timp înainte. Zborurile spre Abu Simbel sunt puține.
– cu un tur organizat de agențiile de turism din Cairo, Aswan, Luxor sau Hurghada. Multe hoteluri din Aswan și Luxor organizează și ele excursii de o zi. Prețurile variază de la agenție la agenție. În general, timpul rezervat pentru a vizita Abu Simbel este de 2 ore.
– cu o croazieră din Aswan pe lacul Nasser.

Cum am ajuns eu

Eu am ajuns cu microbuzul din Aswan. Excursie aranjată la cazare care m-a costat 350 LE + 100 LE traversarea Nilului la 3 dimineața. Da, se pleacă foarte devreme dacă nu vrei să găsești Abu Simbel tixit cu turiști. Pentru alte info despre situl de la Abu Simbel citiți aici.
Călătoria prin deșert durează aproximativ 3 ore până la templu.

Abu Simbel, perla faraonului Ramses II

Mulți mari faraoni au lăsat o urmă în țara Egiptului care nu poate fi ștearsă. Keops, Khafre și Menkaure vor fi mereu amintiți pentru cele trei mari piramide. Ramses II va rămâne în istorie pentru templele de la Abu Simbel.
O parte a sitului a fost descoperită în 1813 de  arheologul  Burckardt. Cealaltă, în 1817, de exploratorul italian G. Belzoni. De atunci, interesul pentru templele din Abu Simbel a crescut considerabil.

Abu Simbel
Templul lui Ramses II

Construcția Templelor lui Ramses II și a soției sale, Nefertari, a început în jurul anului 1264 î.Hr. Lucrările au durat aproximativ 20 de ani, până în 1244 î.Hr. Complexul templelor a fost unul dintre cele șase temple rupestre ridicate în Nubia în timpul domniei lui Ramses II.

Abu Simbel

Reconstrucția modernă a unei capodopere străvechi

Templul de la Abu Simbel era mai jos, la 200 m de locul său de acum. Apoi a fost mutat.
5 ani de muncă, peste 4.000 de blocuri de diverse tone tăiate și repoziționate. 2000 de muncitori (aproape toți locali), 150 de ingineri din toată lumea, 50 de familii, 20 de copii. Peste 40 de milioane de ore de muncă fără nici măcar un accident fatal.
Sunt câteva cifre ale unei mari reușite. Aceea de a salva Templele din Abu Simbel, destinate dispariției definitive în urma construirii marelui baraj din Aswan.
Promotor al acestui proiect a fost UNESCO, care în 1979 a inclus Abu Simbel în Patrimoniul mondial.

Abu Simbel, Egipt

Templele de la Abu Simbel

Complexul Abu Simbel este format din două temple tăiate în stâncă. Cel mare este dedicat lui Ramses al II-lea. Cel mic, soției sale Nefertari. Suveranul este flancat de trei dintre principalele zeități egiptene. În stânga este Ptah, Amon-Ra Ra-Harakhti.
Din punct de vedere istoric, 22 februarie este ziua în care s-a născut faraonul Ramses, iar 22 octombrie este ziua încoronării sale. Arheologii, susțin că 22 octombrie este data încheierii viiturii Nilului și 22 februarie data recoltei.
În fiecare an, în zilele de 22 februarie și 22 octombrie, razele soarelui intră în templu prin micuța ușă așezată între statuile colosale. Datorită orientării templului, razele soarelui intră și lovesc fața statuii faraonului timp de 20 de minute. Momentul este denumit „miracolul soarelui”. Potrivit vechilor egipteni, razele soarelui reîncărcă astfel figura faraonului cu energie.

Marele Templu (cel al lui Ramsess II)

Abu Simbel, Egipt
Ramses II

Marele Templu are 33 metri înălțime și 38 lățime. Pe fațadă sunt statuile lui Ramses al II-lea așezat pe tron. Apropiindu-te de templu te simți foarte mic în comparație cu imensitatea acestui templu.
Intrând în templu, ajungi în sala mare, „hipostilă”, cu statui care îl înfățișează pe Osiris. Coloanele și pereții înfățișează victoriile faraonului în diferite bătălii. Pe tavanul sălii hipostile, este înfățișată zeița Mut, zeița vultur.
Din sala principală intri în camera unde este reprezentată și barca lui Amon. Ca în toate templele egiptene, fiecare perete este acoperit cu gravuri și basoreliefuri.
În capătul sălii este Sanctuarul. Aici are loc “miracolul soarelui”. Primele raze ale soarelui luminează statuia faraonului și apoi pe celelalte. Singura neluminată este a lui Ptah, zeul întunericului.

Templul lui Nefertari

Abu Simbel

Templul Mic, dedicat zeiței Hathor, are 28 de metri lățime și 12 metri înălțime. Pe fațadă sunt 4 statui: două ale lui Ramses și două ale lui Nefertari.
În sala principală sunt 6 stâlpi cu capul zeiței Hathor deasupra. Inscripțiile și hieroglifele povestesc vieța lui Nefertari și Ramses al II-lea, precum și scene de sacrificii. Nefertari este singura regină care are un cartuș. Adică,  o emblemă cu numele ei, un onor rezervat doar faraonilor.

Abu Simbel, Egipt

Nefertari, Marea Mireasă Regală

Nefertari a fost „Marea mireasă regală” a faraonului Ramses al II-lea. A trăit în urmă cu peste 3.300 de ani. Preferată de faraon celor opt soții, Nefertari era frumoasă, inteligentă și cultă. Știa să citească și să scrie, lucru care la acea vreme reprezenta o rară prerogativă. Marele faraon a numit-o “Aceea pentru care strălucește soarele”. O femeie foarte puternică și influentă care și-a pus  abilitățile în slujba regatului. Nefertari și Ramses al II-lea apar pe multe coloane atât în Templul Luxor cât și la Karnak.
A fost numită “Doamnă a celor două Țări” și autorizată să acționeze ca regentă a Egiptului în absența faraonului.
Ramses al II-lea a iubit-o profund și i-a făcut o onoare supremă dedicându-i „templul minor” de la Abu Simbel.

Nefertari

Când a fost descoperit Templul lui Nefertari

Din păcate, călătoria de-a lungul Nilului pentru a participa la inaugurarea celor două temple din Abu Simbel i-a fost fatală. Ea s-a îmbolnăvit și a fost forțată să rămână la bordul navei în timpul ceremoniei fastuoase. A murit pe drumul de întoarcere. Faraonul a înmormântat-o în Valea Reginelor (lângă Luxor) cu tot fastul și atenția rezervate unei regine.           Mormântul lui Nefertari a fost descoperit în 1904 de arheologul Ernesto Schiaparelli. După o îndelungată lucrare de restaurare, mormântul reginei se află într-o stare de conservare extraordinară. Încăperile sunt îmbogățite cu basoreliefuri stucate și picturi detaliate, în culori vii. Tavanul albastru este împânzit cu stele galbene.

Fațada Templului

Nefertari a avut patru fii și două fiice, toți fiind înfățișați pe fațada templului mic din Abu Simbel.
Amon-her-Khepeshef, cel mai mare, era prințul moștenitor și comandantul trupelor. Pareherwenemef avea să servească mai târziu în armata lui Ramses al II-lea. Meryatum a fost ridicat la funcția de Mare Preot al Regelui din Heliopolis. Meryre, al patrulea fiu, este și el  înfățișat pe fațada micului templu din Abu Simbel.

Prințesele Meritamen și Henuttawy sunt și ele  pe peretele templului. Bak- et- mut, Nefertari și Nebettawy sunt uneori sugerate ca alte fiice ale reginei Nefertari. Și acestea sunt înfățișate pe fațada templului. Totuși, nu există dovezi concrete pentru această presupusă relație de familie.


Abu Simbel