Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Atena este Agora antică, centrul social, politic și comercial al orașului în timpul Greciei Antice. Agora antică este situată în inima Atenei, între stațiile de metrou Tissio și Monastiraki.     Dominată de Acropole, este înconjurată de dealurile Areos Pagos și Kolonos Agoraios. Agora Antica este unul dintre cele mai importante repere ale Atenei. Chiar dacă timpul și-a pus amprenta asupra sitului arheologic, o plimbare printre ruine va fi ca o călătorie în timp.
    Agora, care înseamnă piață sau loc deschis de adunare, este locul în care s-a născut democrația. Aici se adunau atenienii născuți liberi pentru a discuta problemele sociale, politice și economice. Splendoarea clădirii reflectă arta, cultura, puterea și gloria Greciei antice.

View Agora antica, Ce să vizitezi în Atena?
Agora antica, Athens

Scurtă istorie a Agorei Antice

    Agora antică datează din timpuri preistorice; cu toate acestea, locul a atins apogeul în timpul epocii clasice (secolul V î.Hr). De-a lungul secolelor, acest loc a fost martor la Tranziția multor civilizații: miceniană, romană și bizantină.
    De asemenea, Agora Antică a fost martoră și la distrugeri, jafuri și conflicte politice. Distrusă de invadatorii perși, Agora a înflorit din nou în secolul al V-lea î.Hr. După câteva secole în care cultura ateniană a prosperat, piața vine distrusă de romani în 86 î.Hr. Romanii reconstruiesc o Agora antică cu clădiri anexate, inclusiv impunătorul teatru Odeon. Piața devine centrul cultural-economic al Atenei până în anul 580 d.Hr când este distrusă de slavi. Agora rămâne nelocuită până când Grecia își câștigă independența față de Imperiul Otoman, la mijlocul secolului al XIX-lea.

👉 Acropole, cel mai vizitat obiectiv turistic din Atena 👉 Citește despre orar și zilele cu intrare gratuită

Ce poți vedea la Agora antică?

     Agora este unul dintre cele mai mari situri arheologice din Atena. Un parc verde în care poți admira clădiri, statui, ruine sau vestigii istorice. Plimbându-te pe aleile parcului din Agora nu poți să nu simți măreția Greciei antice.

Stoa lui Attalos, cea mai impresionantă clădire din Agora Antică

    Stoa (clădirea originală) a fost construită în 150 î.Hr. de regele Attalos al II-lea al Pergamonului ca un omagiu adus Atenei. De atunci, a fost distrusă și reconstruită de mai multe ori.

Stoa lui Attalos. Ce să vizitezi în Atena?
Stoa lui Attalos

    Stoa găzduiește Muzeul Agora Antică, care deține o gamă variată de artefacte descoperite în timpul săpăturilor arheologice din Agora. Exponatele datează din neolitic până la perioadele post-bizantină și otomană.

Stoa lui Attalos.

    Templul lui Hephaestus

    Templul lui Hephaestus (numit și Theseion), este unul dintre cele mai frumoase monumente din Agora. Construcția sa a început în anul 449 î.Hr. Templul lui Hephaestus este cel mai bine conservat templu antic din Grecia. Asta datorită faptului că, pentru o lungă perioadă de timp, a fost biserică creștină.

Templul lui Hephaestus
Templul lui, Agora Antica

Biserica bizantină a Sfinților Apostoli din Agora antică

    Într-un colț mai îndepărtat al Agorei Antice se află o bisericuță unică ca design și arhitectură. Biserica este foarte frumoasă și bine păstrată chiar dacă de-a lungul secolelor a fost vandalizată de mai multe ori. Biserica Sfinților Apostoli mai este cunoscută și sub numele de Sfinții Apostoli din Solaki.

Biserica Sfintii Apostoli
Biserica Sfintii Apostoli

👉 Mykonos low cost? Se poate! 👉 Click aici

     Bouleuterion și Odeonul

    Bouleuterionul era locul unde se întrunea Senatul Roman (Boule). Aici, unii dintre cei mai importanți generali și strategi ai vremii dezbăteau proiectele legislative și administrative în democrația ateniană. Ceea ce rămâne din Bouleuterion ne amintește faptul că Agora Antică a jucat un rol semnificativ în primii pași ai democrației. În apropiere, se află Odeonul lui Agrippa (care își ia numele după influentul general roman Marcus Vipsanius Agrippa). Odeonul demonstrează încă o dată că deși romanii cuceriseră Atena cu sabia, cultura ateniană domnea supremă. Statuile Odeonului lui Agrippa copleșesc și acum prin frumusețea lor.

 Ce să vizitezi în Atena? Odeonul lui Agrippa

Orarul și prețul biletului la Agora Antică

    Prețul unui bilet este de 10€ adulți/5€ copii. Dacă vreți să vizitați și Acropole, cel mai bine ar fi să vă luați un bilet combinat (30€) direct de pe site-ul etickets.tap.gr. Pass cardul oferă intrare la șapte situri arheologice din Atena, economisind astfel 50 % din prețul biletelor. Prețul biletelor diferă în funcție de sezon (iarna este redus la jumătate).
    Agora Antică este deschisă în fiecare zi a săptămânii, cu excepția sărbătorilor naționale, între orele 08:00 – 17:00.

👉 Info generale despre transportul public în Atena