Clopotnița lui Giotto

    In Piazza del Duomo, lângă Catedrală și Baptister, se înalță Il Campanile (Clopotnița lui Giotto) unul dintre cele mai frumoase  turnuri din Italia.

  Clopotnița lui Giotto (Il Campanile) este cea mai elocventă mărturie a arhitecturii gotice florentine din secolul XIV. Rivalitatea cu orașele Pisa și Siena a influențat considerabil decizia de a construi o clopotniță unică și modernă. Alte orașe toscane construiseră deja clopotnițe monumentale. La Pisa, turnul lui Bonanno, început în 1173 dar lăsat neterminat datorită pantei sale, a fost terminat în 1275. Clopotnița Catedralei din Siena a fost și ea construită cam în aceeași perioadă.

    Când noua clopotniță a început să prindă formă, intenția cetățenilor era foarte clară. Florența dorea un monument proporțional cu noile sale dimensiuni, un monument unic și atrăgător.

   Clopotnița lui Giotto, înaltă 84,70 metri și lată 15 m a fost începută în 1334. Fundația sa a fost săpată în jurul anului 1298, la începutul construcției Domului. Lucrările au fost începute de Arnolfo di Cambio. În 1334 Giotto di Bondone a preluat postul de maestru constructor. La moartea sa în 1337, Giotto a reușit să vadă doar prima parte a proiectului finalizată, până la înălțimea plăcilor hexagonale.

    După moartea lui Giotto, Andrea Pisano l-a succedat și a condus șantierul din 1337 până în 1348. El a modificat proiectul, astfel încât cele două camere suprapuse celei de la parter să nu cadă pe pereți ci pe bolțile camerei de dedesubt.

Această modificare structurală a funcționat foarte bine, deoarece clopotnița putea atinge fără probleme cei 85 de metri așteptați. Dar Pisano a făcut și o serie de greșeli în, ceea ce l-a făcut să piardă poziția de maestru constructor.

Clopotnița lui Giotto – Caracteristici

  Amprenta în stil Giotto a clopotniței poate fi văzută în placarea cu marmură albă, verde și roșie. Clopotnița este bogata în ornamente decorative. Sunt 16 statui în mărime naturală și 56 de basoreliefuri în două straturi suprapuse.
La baza turnului se poate observa motivul figurativ care împodobește clopotnița.

    Pe fațada clopotniței cu vedere la Baptisteriu, Andrea Pisano a realizat câteva basoreliefuri finanțate de Breasla lânii. La baza turnului clopotniței puteți vedea scene din Geneza (vechiul Testament). De asemenea, sunt reprezentate și artele:pictura, sculptura și arhitectura.

    Planetele, inclusiv Jupiter, au fost sculptate în partea superioara. Celelalte fațade ale clopotniței descriu astrologia, medicina, arhitectura, țesătoria și meșteșugurile din Evul Mediu târziu.

    Virtuțile teologice sunt reprezentate pe fațada de sud. Pe fațada estică sunt reprezentate artele.
Sculpturile de pe fațada nordică reprezinta cele 7 sacramente, iar statuile din nișe reprezintă patriarhi, profeți și regi ai Israelului și sabine păgâne.

    Curiozitatea a fost că la ultimul etaj au fost folosite plăci de marmură albă cu motive în stil romanic, probabil bucăți rămase de la Baptister. În clopotniță au fost descoperite recent camere secrete. La parter sunt 3 băi și o cameră pentru comori care ar fi trebuit să conțină tezaurul catedralei. Inițial, clopotnița era accesată din catedrală printr-un coridor de la primul etaj, iar camera de la parter era complet izolată.

    Clopotnița lui Giotto a fost terminată în 1359 de Francesco Talenti. Acesta a pus stâlpii pe colțuri, conectați prin diafragme de pereții cu ferestre mari. Talenti însuși a construit ferestrele cu motiv caracteristic, deasupra cărora a fost creată o platformă cu o balustradă ornamentala.

Florența văzută de sus

    Dacă doriți să vedeți o priveliște panoramică a pieței Domului și mai ales a Florenței, urcați cele 414 de trepte. Acestea vă permit să ajungeți în vârful clopotniței. Nu vă gândiți că veți obosi deoarece vă puteți trage sufletul intre etaje.

    Turnul este aproape la fel de înalt ca Domul. Ajunși la înălțimea Cupolei lui Brunelleschi, veți profita de ocazie pentru a vedea frescele Judecății de Apoi și sfera aurită.

Clopotnița lui Giotto. Informații generale

    Clopotnița lui Giotto este deschisă în fiecare zi de la 8:15 la 19:00.

   Prețul biletului este de 18€ (bilet unic pentru catedrală, cupolă, criptă, baptisteriu, clopotniță și Muzeul dell’Opera del Duomo). Pentru copii de la 6 la 11 ani este 3 € iar copii sub 6 ani pot intra gratuit. De când cu pandemia, orarul și zilele de vizite s-au schimbat. Înainte de pandemie, în prima duminică a lunii se putea intra gratis la toate muzeele de stat din Firenze. Pentru informații la zi, vizitați site-ul https://duomo.firenze.it/it/home

    In apropiere, puteți vizita Catedrala Santa Maria del Fiore, Baptisteriul San Giovanni, Muzeul Opera del Duomo si Muzeul Național Bargello (300 m).

  Transport

    Cei care vor utiliza mijloacele de transport in comun pot ajunge mai aproape de Piazza del Duomo cu autobuzul. Liniile sunt: 6, 11, 14, 23, C1 și C2.
Știu că nu este ușor să te descurci într-un oraș nou și mai ales mare. Eu am folosit aplicația Moovit. Despre transportul public în Firenze și în toată Italia vizitați site-ul https://moovitapp.com/index/it/mezzi_pubblici-Firenze-2022

[contact-form-7 id=”3377″ title=”Contact”]