Il Battistero San Giovanni din Florența – scurtă istorie
Il Battistero San Giovanni din Florența (Baptisteriul), este un lăcaș de cult asociat la Catedrala Santa Saria del Fiore.
Situat in Piazza del Duomo, Il Battistero San Giovanni din Florența este o magnifică clădire cu o istorie complexă. Stilul arhitectural reprezintă concepția romanică florentină și idealul armonios de arhitectură din Florența.
Edificiul a fost construit între anii 1059 și 1128 în stil romanic.

Se pare că fundația a fost ridicată pe rămășițele unei structuri romane din secolul I d.Hr., clădirea fiind construită , probabil, în secolele IV -V. Știm că numeroase piese au fost recuperate din vechea clădire și din alte clădiri adiacente. Remodelat în secolul VII, în timpul dominației lombarde, Baptisteriul a fost complet renovat în secolul XI.
Baptisteriul a fost proiectat cu un plan octogonal, după cum dicta tradiția antică târzie bizantină, cu un diametru de 25,60 metri (aproape jumătate din cupola Catedralei). Potrivit cronicilor, numărul opt s-ar referi la ziua a opta a creației, un simbol al Învierii lui Hristos și al vieții veșnice (simbolul infinitului este un opt pe orizontală). Baptisteriul este acoperit de o cupolă încastrată, acoperită de o mansardă și de acoperișul piramidal, înclinat.
De-a lungul secolelor, și mai ales în Renaștere, arhitectura ideală a Baptisteriului a fost un model de referință pentru marii arhitecți florentini. Locuitorii au ales clădirea drept Catedrala din Florența până în 1128. In interiorul ei se țineau slujbele liturgice și marile evenimente religioase, fiind singura biserică unde puteau fi botezați copii.
Caracteristicile Baptisteriului
Fațadele sunt împărțite în mod ideal în trei nivele fiecare. Cel inferior cu ușile (prezente doar pe trei laturi), cel din mijloc cu ferestrele și cel superior cu mansarda decorată cu pilaștri corintici. Structura clădirii este întărită la colțuri de contra forturi decorate cu benzi orizontale albe și verzi, probabil dintr-o perioadă ulterioară. Fiecare fațadă este decorată cu placi de marmură cu încrustații geometrice în marmură albă de Carrara și Verde di Prato. La un moment dat, întreaga clădire a fost ridicată pe o bază în trepte, care apoi a dispărut în urma ridicării treptate a podelei pieței.
Vârful Baptisteriului are o structură piramidală acoperită cu marmură foarte albă. Aceasta se sprijină pe o bază octogonală care se proiectează în jos, cu laturile împărțite în trei secțiuni fiecare. Arcurile oarbe încadrează o fereastră pentru fiecare secțiune.
Formele geometrice pătrate și dreptunghiulare sunt perfect așezate una lângă alta, delimitate de benzi verde- închis.
Ușile Baptisteriului

Il Battistero San Giovanni din Florența este renumit pentru cele trei uși din bronz, capodopere ale sculpturii gotice și renascentiste italiene.
Poarta de Nord a fost sculptată de Lorenzo Ghiberti între 1401 și 1424, după ce a câștigat un concurs la care au participat și alți mari artiști (Brunelleschi și Jacopo della Quercia). Această ușă, cu figurile în basorelief placate cu aur, prezintă scene din Noul Testament cu cei patru părinți ai bisericii.
Poarta de Sud, a fost construită din ordinul corporației “Arte dei Mercanti”. Aceasta era cea mai puternică corporație florentină, responsabilă cu designul și întreținerea Baptisteriului. A fost turnată, între 1330 și 1336, de Andrea Pisano, colaborator al lui Giotto. Pe această ușă sunt 24 de panouri care prezintă viața Sfântului Ioan Botezătorul și virtuțile creștine .
Poarta de est, construită tot de Ghiberti, a fost turnată între 1425 și 1452. Cele zece panouri mari ale sale, cu scene din Vechiul Testament, erau în întregime acoperite cu aur. Michelangelo a fost cel care i-a dat numele de Poarta Paradisului, cu care este cunoscută și astăzi.
Il Battistero San Giovanni din Florența Interiorul
La fel ca la exterior, interiorul este și el decorat cu marmură policromă,fiind împărțit în trei părți orizontale. Cea mai înaltă parte este acoperită de cupolă iar cea din mijloc este ocupată de figuri feminine. Partea inferioară este decorată cu pilaștri și coloane din granit, marmură roșiatică, marmură albă de Carrara și marmură verde de Prato.
Podeaua este decorată cu frumoase încrustații de marmură, inspirate de arta orientală, cu animale imaginare și modele tipice de țesături.
În centrul Baptisteriului se află cristelnița de botez, datată în 1371. Este decorată cu șase basoreliefuri din marmură ce reprezintă semnele zodiacului.
Interiorul Baptisteriului este decorat cu cicluri de mozaicuri magnifice, adevărate capodopere ale artei gotice. Mozaicurile splendide pe fundal auriu decorează cupola și partea centrală a Baptisteriului San Giovanni. Partea centrală este decorată cu imagini ale lui Hristos, ale Fecioarei Maria, ale apostolilor, profeților și îngerilor.
Cupola Baptisteriului
Cupola Baptisteriului are opt segmente și este acoperită cu mozaic pe fundal auriu. Lucrările pentru decorarea cupolei au început probabil în jurul anului 1270 și s-au încheiat abia la începutul secolului următor. Cele mai vechi mozaicuri se găsesc pe bolta Baptisteriului. Acestea au fost realizate, începând din 1225, de Fratele franciscan, Fra ‘Jacopo. Aceste mozaicuri înfățișează scenele Botezului creștin și ale Judecății de Apoi.
Scenele cu Isus Hristos domină mozaicurile din secolul al XIII-lea. La picioarele sale are loc Învierea morților. In dreapta sa sunt sufletele celor drepți întâmpinați în rai iar în stânga este iadul. În scena Iadului, figura lui Satana este izbitoare. Capul are urechi mari de măgar din care ies șerpi și două coarne mari. Această ființă monstruoasă, ajutată de alți demoni și animale înfricoșătoare, călcă și înghite păcătoșii. Ceilalți condamnați la iad sunt supuși unor chinuri oribile: unii sunt spânzurați, alții mutilați, alții sunt arși în smoală sau obligați să bea aur topit.
In celelalte cinci segmente ale cupolei sunt reprezentate scene din Geneză și din viața Sfântului Ioan Botezătorul.
Informații generale
Il Battistero San Giovanni din Florența este deschis de luni până sâmbătă: 11.15-19.00;
Duminica și prima sâmbătă a lunii: 08.30-14.00;
A doua zi de Paștele Catolic, 25 aprilie, 1 mai, Joi, Vineri și Sâmbătă din Saptamana Mare: 08.30-19.00.
– Accesul este permis cu până la 30 de minute înainte de închidere.
– Il Battistero San Giovanni este închis pe 25 si 31 decembrie si de Paștele catolic.
Bilete
Prețul biletului este de 18€ (bilet unic pentru Catedrală, Cupola lui Brunelleschi, criptă, Battister, Il Campanile di Giotto și Muzeul dell’Opera del Duomo). Pentru copii de la 6 la 11 ani este 3 € iar copii sub 6 ani pot intra gratuit. De când cu pandemia, orarul și zilele de vizite s-au schimbat. Înainte de pandemie, în prima duminică a lunii se putea intra gratis la toate muzeele de stat din Firenze. Pentru informații la zi, vizitați site-ul https://duomo.firenze.it/it/home
Transport
Cei care vor utiliza mijloacele de transport în comun pot ajunge mai aproape de Piazza del Duomo cu autobuzul. Liniile sunt: 6, 11, 14, 23, C1 și C2.
Știu că nu este ușor să te descurci într-un oraș nou și mai ales mare. Eu am folosit aplicația Moovit. Despre transportul public în Firenze și în toată Italia vizitați site-ul https://moovitapp.com/index/it/mezzi_pubblici-Firenze-2022