Prima dată în Atena? Iată câteva info despre capitala Greciei care îți vor fi de ajutor.

Metroul la Agora antica.Prima dată în Atena?
Metroul la Agora antica

   Ești pentru prima dată în Atena? Când spunem Grecia ne gândim la mare cristalină, plaje întinse și mâncare bună. Dar nu ar trebui să uitam că Grecia este leagănul civilizației și al democrației. Are aproximativ 11 milioane de locuitori, iar o treime din populație trăiește în Atena (aproape 4 milioane de locuitori). Atena este singurul oraș din Europa care concentrează un procent atât de mare de locuitori în capitala sa. 

Prima dată în Atena. Info generale, Lycabettus Hill
Lycabettus Hill

    Ghinionul Atenei este că are Grecia în jurul ei. Da, pentru că mulți se opresc doar câteva ore înainte de a lua un feribot sau un avion spre minunatele insule. Foarte puțini turiști decid să o viziteze cu adevărat.
   Atena este un oraș nou și antic în același timp. Aici, arhitectura urbană a sărit secolele, lăsând un mare gol între Partenon și clădirile moderne. Străduțele de la poalele Acropolei și cartierele mai vechi ascund colțișoare cu iz oriental, mici biserici bizantine și clădiri vechi, elegante.

Info generale despre transportul public în Atena

   Cum ajungi în centrul Atenei de la aeroport?
   Din București spre Atena sunt zboruri zilnice, cu diferite companii. După dispariția companiilor Blue Air și Ryan Air de pe ruta România – Atena eu m-am reorientat spre Aegean, companie cu servicii de calitate dar cu prețuri un pic mai mari. Altă alternativă ar fi Tarom sau Wizz Air.
   De la aeroportul din Atena, puteți ajunge în oraș cu diferite autobuze. Prețul unui bilet este de 5.50€ adulți/3€ copii. Autobuzele circulă regulat, la fiecare 25 de minute, iar până în centru fac cam o oră și ceva. Stațiile (sunt diferite în funcție de numărul autobuzului) sunt chiar la ieșire din aeroport.
🚌 X95 Aeroport – Sintagma, centrul orașului
🚌 X96 Aeroport – Portul Pireu (Pireas)
🚌 X97 Aeroport- Glifada ( zona litoral)
   Din aeroport spre Atena merg atât  trenul cât și metroul. În noiembrie s-a deschis stația de la portul Pireu. Biletul costă 10€ dar ajungi mai repede. Stația este peste stradă de aeroport.
  Un taxi până în centru costa (Septembrie ’22) 40€. Dar dacă ești pentru prima dată în Atena și nu știi o boabă de greacă, vei fi luat drept „turistul de rând” și s-ar putea să plătești dublu!
Apropo de taxi în Atena. Fiind un oraș supra aglomerat, chiar haotic aș spune, recomand să evitați deplasările cu taxiul între diverse obiective turistice.

Metrou Atena. Prima dată în Atena?
Metrou Atena

💶 Atena. Autobuz, tramvai, metrou toate într-un singur bilet

   Transportul public este bine pus la punct și poți ajunge cu el oriunde dorești. Biletul costă 1.40€/90 minute, indiferent dacă circuli cu autobuzul, metroul sau tramvaiul. Sunt diferite tipuri de carduri de călătorie (o zi, două, trei) pentru turiști. Cardul de călătorii este mai indicat; este reîncărcabil și mai practic decât biletul de o singură călătorie. Info și prețuri 👉 aici.
   O aplicație foarte utilă pentru a nu mă pierde în orașele europene este Moovit. M-a scos din „rătăcire” de cele mai multe ori.
   🚇 Metroul este cel mai comod, ieftin și rapid mijloc de transport pentru a te deplasa în oraș.
Stațiile Sintagma, Monastiraki, Acropole și Omonia sunt în centrul istoric al Atenei.

Harta metrou Atena
Harta metrou Atena

   De la stația Dimotiko Theatro se ajunge în 20 minute în Marina Zea, micul port turistic din Pireu. Este locul perfect pentru a te plimba seara și a te opri la o tavernă de-a lungul falezei.
Dacă mergi pe insule, stația Piraeus este chiar în portul Pireu.

Pentru prima dată în Atena și vrei să vezi marea?

    Riviera ateniană este unul dintre punctele de atracție ale Atenei. Vrei să mergi la plajă, să mănânci la o tavernă pe malul mării sau pur și simplu doar să te plimbi pe faleză? Din centrul Atenei ai autobuz sau tramvai ca să ajungi aici. Din Syntagma până în Glyfada (cel mai luxos cartier din Atena) poți ajunge cu autobuzele A2, A3 sau cu tramvaiul 6. Din portul Pireu, autobuzul A1 și tramvaiul 7 străbat tot litoralul atenian.

Dacă sunteți presați de timp și vreți sa vedeți cât mai multe, autobuzele Hop on Hop Off sunt cea soluția salvatoare. Prețul pleacă de la 15€ și variază în funcție de traseul ales. Mai multe info 👉 aici.

Prima dată în Atena. Erechtheion, Acropole
Acropole, Erechtheion

Chiar dacă ești pentru prima dată în Atena, poți face și excursii la Delfi, Kalavrita sau Mănăstirile de la Meteora. Sunt diverse agenții care organizează excursii de o zi sau două la prețuri avantajoase (Rika Travel sau My Road Trip).

   Cazare în Atena

   Eu prefer să stau în Pireu, parcă mai liniștit decât centrul Atenei. Prin booking am găsit hotelul Anemoni Piraeus (50€/noapte). Este situat aproape de stația de autobuz pentru aeroport și de metrou. In zonă sunt multe taverne, o piață mare iar portul de agrement Marina Zea este la 20 minute de mers pe jos. 
   Bineînțeles că sunt multe hoteluri în zonele din jurul dealului Acropolei acolo unde se află cele mai multe obiective turistice. Cazări bune și ieftine puteți găsi și în zonele Plaka sau Monastiraki. Sfatul meu este să le găsiți pe booking și să vedeți recenziile de pe Google maps. Nu cred că există turist bine informat care să nu știe zonele mai puțin sigure din Atena. De evitat sunt zonele din jurul pieței Omonia, stației de metrou Victoria și din zona gării centrale (Larisa).

Monastiraki, Athens
Monastiraki, Athens

Pentru cei cu rucsacul in spate, Athens Backpackers este un hostel ieftin. Situat la o aruncătură de băț de stația de metrou Acropoli, hostelul este un bun popas pentru tinerii (nu neapărat) care vizitează capitala Greciei.

Ce să vizitezi dacă ești pentru prima dată în Atena?

   Lista este destul de lungă dar mulți turiști se opresc în Capitală doar pentru câteva ore înainte de a lua un feribot sau un avion spre insulele din Marea Egee.
Din toate colțurile lumii, turiștii vin să vadă Acropole, Agora antică, Muzeul de arheologie sau schimbarea gărzii în Piața Syntagma.
Acestea sunt cele mai cunoscute atracții ale Atenei dar, fii sigur că vei avea mult mai multe de văzut.

Zappeion. Prima dată în Atena.
Zappeion

   Sper ca acest articol să îți fie de folos chiar dacă nu ești pentru prima dată în Atena. Pe blogul meu găsești și informații despre multe insule din Marea Egee sau despre mănăstirile de la Meteora. Dacă ai nevoie de mai multe informații lasă un comentariu mai jos.