Ai spune că sunt doi necunoscuți arțăgoși care au dat buzna peste tine fără vreun motiv dar cu consecințe dezastruoase.

    Au trecut doi ani de la explozia pandemiei de Coronavirus și într-un fel sau altul am fost siliți să renunțăm la plăcerea de a călători. Restricții, lockdown, zboruri anulate, testări PCR , toate acestea ne-au afectat pe toți într-o oarecare măsură.

    Efectul psihic al pandemiei s-a resimțit la toată lumea, dar există persoane care au descoperit (sau vor descoperi) că suferă de un sindrom necunoscut, sindromul Wanderlust.

    Derivat din cuvintele nemțești wander(rătăcitor) și lust(dorință) acest sindrom stimulează persoana afectată să hoinărească, să rătăcească departe de casă, să călătorească.

Florența
Firenze, Ponte Vecchio

Fiță sau necesitate ?

    Mulți l-ar caracteriza ca pe o fiță, o dorință de a le arăta celor din jur că tu îți poți permite nenumărate călătorii, dar studii științifice asupra mutațiilor genetice demonstrează că dorința de a călători, de a ieși din propriul confort și a te aventura în lume se află într-o genă a ADN- ului nostru: DRD4- 7R – gena Wanderlust sau gena călătoare.

    Poetul francez Baudelaire spunea că persoanele afectate de acest sindrom suferă de “boala ororii de a sta acasă”.

    Am crede că nu multă lume suferă de această “boală” dar pandemia ne-a demonstrat contrariul. Mulți dintre noi ne-am simțit prizonieri în propriile case, blocați în intenția de a pleca undeva, amenințați psihic de obligația de a sta acasă.

“Pe

Suferi și tu de wanderlust?

    Trăiești și tu sentimentul de a fi mereu altundeva, de a explora locuri noi? Consideri anii pandemici timp pierdut pentru că nu ai plecat unde voiai? Ai crede că nu suferi de Wanderlust, dar oare nu ai nici un simptom din cele descrise mai jos?

  – Nu ești pe deplin satisfăcut când stai acasă. Chiar dacă te simți bine acasă, ai o familie minunată, nu îți lipsește nimic, prietenii te invită să vă întâlniți mai tot timpul iar partenerul de viață te cocoloșește, tu ești mereu cu gândul la ducă. Deși nu te simți prizonier, vrei să evadezi într-o altă lume. O lume pe care ai vrea să o explorezi în fiecare zi.

  – Când știi că nu poți pleca din diverse motive, devii o persoană irascibilă, tensionată sau intolerantă. Atunci începi să călătorești cu gândul. Faci planuri, prefigurezi trasee, te interesezi de locuri de vizitat și răsfoiești internetul pentru a găsi informații despre locuri pe care ai vrea să le vezi. Știi deja unde te vei duce, unde vei sta și ce obiective turistice sunt în zonă.

skyros
Grecia, Linaria

Dorul de ducă te omoară

  – Simți nostalgia călătoriilor trecute. De câte ori vezi o fotografie pe internet sau un film, ori un documentar despre un loc vizitat, primul gând care îți vine în minte este să spui “am fost acolo”.

  – Când călătorești ești întradevăr fericit. Fericirea este sentimentul omului sănătos. Când stai la plajă într-o locație mult visată, când te afli pe munte sau într-un bazar cu mirosuri care-ți mută nasul, când admiri capodopere într-un muzeu sau mănânci un sandwich pe trotuarul prăfuit într-un orășel uitat de lume, atunci toate bolile dispar. Le-ai lăsat acasă atunci când ți-ai cumpărat biletul de tren/avion și ai uitat de durerile de spate care te chinuiau la servici. Atunci când ești departe de casă te simți bine, uiți de toate grijile cotidiene și te bucuri de prezent.

  – Indiferent cât de aglomerată este viața ta, găsești mereu timp pentru o mini sau maxi călătorie. Sari într-un tren, iei un avion sau pleci cu mașina. Nu contează mijlocul de transport, important este să fii pe drum. Stii să îți organizezi munca și familia pentru a pleca într-un city break sau o călătorie mai lungă.

Egipt
Piramidele din Giza

  – Nu pierzi timpul făcând și desfăcând valiza. Știi exact ceea ce îți trebuie. Ai învățat să nu mai cari cu tine un maldăr de haine și trei perechi de încălțări. Important este să pleci cu cât mai puține kilograme și să te întorci cu cât mai multe amintiri.

Economiile unui wanderlust

  – Ai învățat să îți pui un ban deoparte pentru călătoriile care vor veni. La tine, scuza “nu am bani să plec”, nu funcționează. Mai renunți la o haină nouă, la o cafea sau la o bere în oraș, mergi cu transportul public și economisești bani de benzină, și uite așa pui bănuții strânși în “cutia pentru călătorii”. Ai învățat astfel să faci diferența între a avea și a cunoaște, între a deține lucruri care pe parcursul vieții devin inutile și amintiri care nu se vor uita niciodată.

Bagajul cultural al unui wanderlust

  – Bagajul cultural cu care te întorci dintr-o călătorie nu constă doar în muzee importante, plaje însorite sau hoteluri de top. Ai cunoscut oameni cu o cultură și religie diferită. Ai dormit la o familie cu povești de viață uluitoare Ai aflat câte ceva despre tradițiile lor și ai mâncat preparate culinare ciudate dar gustoase. Acestea sunt suvenirurile cele mai prețioase cu care te-ai întors din călătorie. Știi că frumusețea stă în ochii privitorului și nu trebuie să strălucească. Tu ai văzut-o acolo unde nici nu bănuiai că poate exista.

Kyoto, Japonia

  – Ești mulțumit(ă) mai mereu de locul unde te cazezi. Pentru tine important nu este să dormi într-un loc luxos, important este să te odihnești într-un pat curat și să îți faci un duș într-o baie decentă. Oricum, noaptea, toate pisicile sunt negre fie că sunt de rasă sau nu. Nu ești genul care face mofturi la mâncare și optezi pentru un Menu local. Știi că mâncarea face parte din cultura locului vizitat. Nu te-ai simți un adevărat călător dacă nu ai trece și prin experiențe culinare mai mult sau mai puțin plăcute.

Cadoul potrivit

    Dacă ai măcar trei din aceste simptome, probabil suferi și tu de “boala dorului de ducă”. O boală care aș spune că este mai mult o pasiune, pasiunea de a cunoaște lumea. Cum te vindeci? Explorează locuri de care ai auzit sau nu chiar dacă sunt aproape de tine. Frumusețea unei călătorii nu constă în costurile ei, poți descoperi locuri noi și frumoase chiar în localitatea ta.

    Atunci când ești pe punctul de a pleca într-o călătorie reală sau imaginară, amintește-ți că Wanderlust îți va fi tovarăș de drum.

Batu Caves, Malaezia

    In paginile următoare, găsiți informații despre călătoriile mele în Europa, Asia și Egipt