Anunțuri publicitare

   Toscana, după părerea mea, este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei. Când spui Toscana, te gândești la Florența sau Pisa nu și la satele sale medievale. Dacă stai în Toscana mai mult de trei zile nu ezita să vizitezi aceste locuri.
    În satele medievale, timpul parcă s-a oprit în loc și vei fi transportat într-o “lume arhitectonică “ din Evul Mediu. Majoritatea sunt legate de principalele orașe toscane de o bună rețea feroviară (vezi trenitalia.com).  Poți ajunge ușor și cu autobuzul (at-bus.it) din Firenze, Siena, Pisa…

Monteriggioni

     Monteriggioni este unul dintre cele mai cunoscute sate toscane fiind renumit pentru trecutul său istoric. Situat în provincia Siena, poți ajunge de la Firenze cu trenul sau autobuzul în aproximativ două ore. Din Siena (doar bus) în 35 minute.

    Localitatea Monteriggioni este un orășel împărțit în două: cetatea din interiorul zidurilor și satul din afara acestora. Cetatea fortificată adăpostește între zidurile sale castelul construit între 1214 și 1219. Zidurile cetății aveau 14 turnuri de veghe și două porți de acces mobile. Porta Franca sau Romea, orientată spre Roma și Poarta de Nord orientată spre Firenze. Structura orașului s-a păstrat de-a lungul secolelor aproape intactă. Doar câteva turnuri au fost doborâte până la nivelul zidurilor.

Monteriggioni, Piazza Roma

Ca să intri în cetate trebuie să ajungi la Porta Franca, intrarea principală. Prețul unui bilet este de 4€ (include și intrarea la Muzeul Armurilor Medievale).

    De îndată ce vei trece pragul porții vei simți că te-ai întors în timp. Satul și-a păstrat atmosfera medievală de-a lungul secolelor.
    Intrat în cetate, urcă pe pasarela de pe ziduri și profită de priveliștea frumoasă asupra colinelor. Mergi apoi spre Piazza Roma unde se află Pieve di Santa Maria Assunta, o mică biserică în stil gotic din secolul XIII. Tot în această piață este și o fântână medievală, sursă de apă și de legende străvechi. Majoritatea magazinelor cu produse artizanale, cafenelelor și restaurantelor sunt pe strada principală care merge de la o poartă la alta.
    Nu ezita să vizitezi acest sătuc medieval în călătoria ta prin Toscana! Mai multe info despre Monteriggioni găsești pe situl monteriggioniturismo.it

San Gimignano

    Continuă-ți călătoria în Toscana mergând și în pitorescul San Gimignano. Intact din secolul XIV, este unul dintre cele mai bine conservate sate din Italia. A fost declarat Patrimoniu UNESCO în 1990.
    Centrul istoric este împrejmuit cu 2 km se ziduri construite între secolele X și XII. Intrarea în centrul istoric se face prin cele cinci porți monumentale: Porta San Matteo, Porta San Giovanni, Porta Quercecchio, Porta San Jacopo și Porta delle Fonti. Indiferent pe unde intri, te regăsești imediat într-un labirint de străduțe pietruite care pare să nu fi simțit trecerea secolelor.

San Gimignano

   Via San Matteo și Via San Giovanni sunt cele două străzi principale din centrul istoric. Prima duce de la Porta San Matteo la Piazza Duomo, în timp ce a doua de la Porta San Giovanni la Piazza della Cisterna. Mergi să vezi Domul și nenumăratele clădiri medievale și oprește-te la o tavernă pentru a degusta produse locale. În San Gimignano ai foarte multe de vizitat, dar este suficient doar să te plimbi pe străzile sale pentru a fi fascinat de atmosfera locului.
    La San Gimignano este cel mai simplu de ajuns cu mașina. Parcările sunt în afara zidurilor iar prețurile variază de la 1.50€ la 2.50€/ora. Aici poți ajunge doar cu autobuzul din Firenze (2 ore) sau Siena (1 oră).

👉 Florența, orașul artei. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei. 👉 Info aici

Pienza și San Quirico d’Orcia

    Un alt sat medieval toscan, patrimoniu UNESCO, este Pienza. Această mică localitate se află în inima renumitei Val d’Orcia, cea mai instagramabilă zonă colinară din nord-centrul Italiei. San Quirico este un sătuc desprins parcă dintr-o poveste. Principala atracție este biserica medievală transformată în colegiu la sfârșitul secolului XVII. Val d’Orcia este renumită pentru Cretele Senese (dealuri din argilă deschisă la culoare) și nenumărații chiparoși.

Capela Maicii Domnului din Vitaleta

   Capela Maicii Domnului din Vitaleta (Cappella della Madonna di Vitaleta) este cea mai faimoasă și mai fotografiată bisericuță din toată Val d’Orcia! Pentru cei pasionați de fotografie, recomand să ajungeți la apusul soarelui. La capelă se ajunge ușor cu ajutorul Google Maps chiar dacă o bucată (scurtă) de drum este neasfaltată!

   Dacă ești cu mașina, dă o fugă și în fermecătorul sat Radicofani, patrimoniu UNESCO.

👉 Catedrala Santa Maria del Fiore din Florența

Montepulciano

    Montepulciano este situat la granița dintre Val d’Orcia si Valdichiana, între dealuri acoperite cu podgorii. La 20 de minute cu trenul din Pienza, în Montepulciano ajungi ușor cu trenul din Siena, Arezzo sau Firenze. Montepulciano este renumit în întreaga lume pentru faimosul său vin: Vino Nobile di Montepulciano DOC.
    Montepulciano a jucat un rol central în războiul teritorial dintre Siena și Florența fiind un loc strategic pentru comerț. Cele mai frumoase clădiri le vei găsi în Piazza Grande din Montepulciano. Nu rata Domul, o copie a Palatului Signoria din Florența, fântâna cu stema familiei Medici și Turnul Pulcinella. Fă și o plimbare printre magazine și restaurante până la Bisericile San Biagio și San Agostino.
     Pentru cei care călătoresc cu familia recomand o oprire la Laboratorul de Ciocolată. Dacă vrei să cumperi sau să deguști un vin Montepulciano Nobile, mergi la Cantina Dei. Crama, cu o pivniță subterană superbă, este aproape de centrul istoric.

Abbazia San Galgano

    La ruinele mănăstirii situată în Chiusdino poți ajunge și cu autobuzul din Siena (1 oră și jumate). Dacă vii cu mașina, în apropiere este o parcare foarte mare.

   Mănăstirea în stil gotic a fost construită între 1218 și 1288 de călugării cistercieni veniți dintr-un sat din provincia Frosinone. Călugării care locuiau aici își petreceau zilele în rugăciune și muncă agricolă. În anul 1500 starețul, pentru a plăti datoriile acumulate de mănăstire, a decis să vândă acoperișul de plumb care nu a mai fost refăcut niciodată. Poate pentru că din interior se vede cerul, mănăstirea este și mai fascinantă.
    La sfârșitul secolului al XIV-lea mercenarul englez Sir John Hawkwood a cucerit-o și mănăstirea a fost abandonată. În 1786 un fulger a lovit turnul clopotniței care s-a prăbușit pe acoperiș. Mănăstirea a fost desființată în 1789.

Abbazia San Galgano
Spada cavalerului, înfiptă în piatră de la Galgano

    Galgano a fost un cavaler curajos și foarte credincios. Refuzând să meargă la război, el a încercat să-și spargă sabia de o stâncă dar aceasta a fost înghițită magic de piatră. Cavalerul a interpretat acest lucru ca un semn divin și s-a stabilit lângă stâncă. Mai întâi într-o colibă și apoi într-o bisericuță, actuala biserică din Montesiepi unde se află și sabia înfiptă în piatră. A murit în 1181, iar în 1185 Papa Urban al III-lea l-a declarat sfânt și l-a adus ca exemplu altor cavaleri creștini.

Orarul și prețul unui bilet la Abbazia din Galgano

    💶 Prețul biletului este 5€ (inclus Muzeul de artă și biserica Montesiepi). Drumul spre biserică este scurt dar abrupt. Copii și cei peste 65 de ani plătesc 4€ iar dacă ești cu familia (2 părinți + 2 copii) 15€.

    Mănăstirea este deschisă din

  • Noiembrie până în Martie de la 09:00 la 17:30
  • Aprilie, Mai și Octombrie de la 10:00 la 18:00
  • Iunie și Septembrie de la 10:00 la 19:00
  • Iulie și August de la 10:00 la 20:00.

Vinci și Anchiano

    La aproximativ 50 de kilometri de Florența, se află Vinci, locul natal al celebrului Leonardo da Vinci. Satul medieval Vinci este dominat de Castelul Conti Guidi, o cetate din secolul al XI-lea, care acum găzduiește Muzeul Leonardo da Vinci. În Piazza del Castello, unde se află intrarea în Muzeul Leonardo, se află Omul Vitruvian. Nu departe se află Biserica Santa Croce, unde micul Leonardo a fost botezat la 16 aprilie 1452.

Muzeul din Vinci

    Leonardo era “da Vinci” dar de fapt s-a născut în Anchiano, situat la aproximativ 3 km de Vinci. Aici poți merge din Vinci și pe jos. Nu te aștepta să ajungi la o casă. Vei găsi un complex de clădiri care include casa în sine și o fermă transformată în muzeu. Intrarea în complex este liberă, dar dacă vrei să intri în casa memorială trebuie să cumperi bilet. Cu acest poți intra și la Muzeul lui Leonardo din Vinci.

Collodi

    Nu cred că este cineva care să nu fi auzit de Pinocchio. Collodi este un frumos sat medieval cunoscut în mare parte datorită scriitorului Carlo Collodi, autorul celebrului roman “Aventurile lui Pinocchio”.

Collodi, Villa Garzoni

    Fermecătorul sătuc coboară în cascadă pe versantul său ca un pârâu de piatră. Când am ajuns în vârful satului, parcă vedeam cum bușteanul “viu” se rostogolea la vale pe Străduța pietruită. Satul datează din secolul al XII-lea când a fost construit castelul defensiv. Collodi este uimitor de bine conservat și un exemplu fermecător de arhitectură și atmosferă medievală.

 Ce să vizitezi în Collodi
  • Castelul Rocca Antica
  • Villa Garzoni, construită în anii 1700, și grădinile sale superbe modelate după cele ale Palatului Versailles.
  • Parcul Pinocchio, o oază verde în care te poți plimba retrăind pas cu pas aventurile celei mai faimoase păpuși din lume.
  • Prețul unui bilet pentru adulți costă 26€, inclusă intrarea la Casa Fluturilor și Grădinile Garzoni. Poate părea mult dar vă garantez că atracțiile fac toți banii. Pentru biletele pentru familii cu copii intrați pe site-ul pinocchio.it .
    In Grădinile Vilei Garzoni

Casa Fluturilor, o seră cu multe specii de fluturi vii.

     La Collodi ajungi ușor cu autobuzul din Montecatini, Lucca sau Pescia.

 

 

 

 

 

 

Sorano

    Sorano este definită ca Matera toscană, multe case sunt săpate în stâncă vulcanică. Sorano este situat destul de aproape de Grosseto, așa că nu va fi greu să ajungi în Sorano cu autobuzul.
    Rocca Degli Orsini este unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat în Sorano. Castelul a fost construit inițial în secolul al XIV- lea , dar a fost complet renovat mai târziu de către Niccolo IV Orsini. Castelul are două bastioane unghiulare mari care sunt legate de poarta principală printr-o linie de ziduri. Cele două bastioane sunt cunoscute ca Bastionul Sfântului Petru și Bastioanele Sfântului Marcu. Poarta principală în sine este destul de impresionantă, decorată cu o stemă și în apropiere se află un turn pătrat. În interiorul zidurilor sunt rămășițele complexului castelului.

Sorano


    Turiștii care ajung în Sorano în august pot participa la festivalul șuncii având ocazia de a gusta câteva dintre mâncărurile locale. În general, la sărbătoare sunt servite diverse soiuri de brânzeturi locale, precum și vinuri, pe care turiștii le pot degusta.