Site icon Călătorim împreună

Tașkent (Tashkent)

Ghid de călătorie în Tashkent

Ghid de călătorie în Tashkent

Anunțuri publicitare

Majoritatea turiștilor, odată ajunși în Uzbekistan, vizitează mai întâi capitala. Acest acest ghid de călătorie în Tașkent (oficial Tashkent) sper să vă fie de folos. Află cum te poți deplasa ușor prin oraș, ce locuri să vizitezi, unde să stai și unde să mănânci.
Capitala Uzbekistanului, Tashkent, este cumva umbrită de orașele antice de pe Drumul Mătăsii: Samarkand, Bukhara și Khiva. Dar asta nu înseamnă că Tașkent-ul nu este frumos și nu ai ce să vezi aici.
Capitala poate fi văzută ca o introducere în arhitectura islamică, unul dintre motivele pentru care probabil ați ajuns în Uzbekistan.
Deși orașul a fost grav avariat în timpul cutremurului din 1966, acum este o metropolă asiatică în care modernitatea este strâns împletită cu antichitatea.

Tașkent este un oraș foarte modern, cu multe parcuri, statui, fântâni arteziene, cafenele drăguțe și restaurante bune.
Dacă ați aterizat în Tashkent să știți că acesta este un bun punct de plecare pentru a explora restul Uzbekistanului. De aici este foarte ușor să luați autobuzul sau trenul către toate destinațiile interesante din țară și nu numai. Eu din Tașkent am luat trenul spre Almati  (Kazakhstan).


Mustaqullik Maidoni (Piața Independenței)

Ghid de călătorie în Tașkent. Informații generale

În Tashkent este foarte ușor și ieftin să te deplasezi dacă iei metroul (costă doar 60 de bani) iar stațiile de metrou sunt printre cele mai frumoase din lume. De asemenea puteți lua autobuzul sau taxiul. Dacă reușiți să descărcați aplicația pentru taxi, YandexGo, sunteți norocoși. Eu nu am reușit. Aplicația YandexMap m-a ajutat foarte mult ca să văd ce autobuz trebuie să iau.

Pe lângă acest ghid de călătorie în Tashkent aflați și cât costă biletul de metrou, de unde îl cumperi și cât este valabil.

Hotel Uzbekiston și statuia lui Amir Timur

Am ajuns în Tashkent cu trenul din Khiva. De la gară am luat un taxi fixat prin booking cu hotelul unde am stat.
Hotelul l-am avut în zona stației de metrou Kosmonavtlar. Best Guesthouse este un hotel drăguț dar nu vi-l recomand pentru că este cumva departe de obiectivele turistice.
Am schimbat bani la bancă; de preferat sunt dolarii. Eu am avut euro dar m-am plimbat pe la vreo trei bănci pentru că schimbau doar dolari.
Probabil cel mai bun moment pentru a vizita Tashkent este primăvara sau toamna. Eu am fost în noiembrie și am prins două zile ploioase și una cu puțin soare.


👉 Ghidul foto al metroului din Tașkent. Cele mai frumoase stații de metrou și ce puteți vizita în apropierea lor. Pe cont propriu, puteți face un tur autoghidat al metroului la prețul de 0,60 bani! 👉 Click aici

Principalele obiective turistice din Tașkent

 👉  Moscheea Hazrat Imam

Complexul este cel mai vechi centru religios din Tashkent, una dintre atracțiile turistice de top. Moscheile cu cupole turcoaz nu sunt foarte diferite de cele din Samarkand. Intrarea este gratuită, se plătește doar pentru intrarea în bibliotecă (4000 som).
La biblioteca Muyi Mubarak se află cel mai vechi Coran din lume și o șuviță din părul profetului Mahomed. Madrasa Barakkhan este încoronată cu două cupole azurii iar în spatele porților din lemn sculptat se află magazinele cu suveniruri.
Comparativ cu alte locuri pe care le-am vizitat în Uzbekistan, aici am văzut cele mai scumpe suveniruri.

Moscheea Hazrat Imam

👉 Madrasa Kukeldash

În Asia Centrală, madrasa este o instituție de învățământ și un seminar teologic în același timp. Clădirea a fost construită în secolul V dar un cutremur a transformat-o în ruine. Clădirea a fost reconstruită urmând regulile arhitecturii islamice antice. Inițial a fost folosită ca cetate, apoi caravanserai (han) și chiar eșafod (aici erau executate soțiile infidele). Madrasa are o moschee unde se țin slujbe. Acum este o instituție de învățământ funcțională; studenții locuiesc în camerele de la etaj.
Intrarea costă 5000 som (2 lei)


Pe cont propriu în Uzbekistan? Aici găsești informații despre viză, cazare, transport și ce să vizitezi în Uzbekistan.

👉 Moscheea Minor

Moscheea mică (moscheea Minor), construită dintr-o marmură albă ca zăpada, este una dintre cele mai mari din țară. Deschisă în 2014, este cel mai mare centru al vieții spirituale musulmane din Tashkent. Ca în majoritatea moscheilor, intrările sunt separate: pentru bărbați și pentru femei. Femeile, după ce se descalță la ușă, se roagă într-o cameră mică. De aici, poți intra într-un fel de balconaș în sala mare unde au acces doar bărbații. Moscheea este deschisă non-stop iar turiștii por intra oricând, intrarea este gratuită.


Minor Mosque, Tașkent

👉 Memorial to the Victims of Repression


De ce să vizitezi Samarkand, “Perla orientului”? 👉 Click aici 👉

La Muzeul Memorialul victimelor represiunilor puteți afla câte ceva despre istoria Uzbekistanului. Despre colonizarea de către Rusia țaristă, răscoale, colectivizare. Muzeul se află într-o clădire foarte frumoasă, într-un parc imens.

Museum of Victims of Repressions

Tot aici se află și un mic templu dedicat eroilor din timpul represiunilor. Intrarea costă 8000 som (3.50 lei). Muzeul este deschis de la 9:00 la 17, lunea este închis.

Museum of  Victims of Repressions

Peste drum de parc se află turnul TV, cea mai înaltă clădire din oraș.

Tașkent TV Tower


👉 Cu trenul prin Uzbekistan. Khiva, orașul-muzeu în aer liber pe care trebuie să îl vezi. Cu trenul prin Uzbekistan. 👉 Click aici

👉 Muzeul de Stat al Timurizilor din Tașkent

Muzeul Amir Timur, Tașkent

Dacă ați ajuns la turnul TV, în apropiere este stația de metrou Bodomzor. De aici puteți lua metroul până la stația Amir Timur Khieboni.
Piața poartă numele fondatorului Imperiului Timurid, Timur Lenk (Tamerlan). Deși a fost unul dintre cei mai mari tirani din istorie, uzbecii îl venerează. El a unit toate teritoriile împrăștiate din Asia Centrală într-un imperiu puternic.
În centrul pieței se află statuia de bronz a lui Timur pe cal. Ieșiți din parc spre hotelul Uzbekistan, o clădire enormă în stil sovietic. Nu departe de hotel, trecând pe lângă Palatul Forumurilor, ajungeți la Muzeul de Stat al Timurizilor.
Dacă o vizită la muzeu nu vă inspiră, eu vă sfătuiesc, totuși, să mergeți. Clădirea în sine este foarte frumoasă iar interiorul este superb.

Interior Muzeul Timurizilor – Holul principal, Tașkent

👉 Piața Mustaqullik Maidoni (Piața Independenței)

Piața Independenței (Mustaqullik Maidoni) este centrul din Tașkent. Ocupă o suprafață de peste 12 hectare. Aici sunt instituțiile statului, muzee, monumente ale eroilor. Locul atrage vizitatorii cu fântânile sale frumoase si numeroasele parcuri din preajmă. O zonă mare de parc se învecinează cu Canalul Ankhor, unde locuitorilor le place să înoate.

Chiar lângă fântâni este stația de metrou Mustaqullik Maidoni.

👉  Chorsu Bazar

Dacă nu ați fost niciodată într-o piață din Asia Centrală ar trebui să vizitați acest bazar. Este una dintre cele mai importante piețe din Asia Centrală și un loc fascinant pentru a vă da seama cum se făcea vechiul comerț pe Drumul Mătăsii. Clădirea a fost reconstruită de ruși care au acoperit-o cu o cupolă albastră. Mie mi s-a părut un loc haotic, aș spune mai haotic decât bazarul din Cairo. Este un fel de Dragonul roșu dar aici am găsit suveniruri drăguțe la un preț acceptabil.

Chorsu Bazaar

Bazarul are și un loc destinat bucătăriei tradiționale uzbece. Aici găsiți mâncare gustoasă și ieftină. Pilaf, frigărui de vită sau pui, samsa cu carne sau legume, fructe, chiftele din brânză uscată.

Din ghidul de călătorie in Tașkent nu poate lipsi un loc unde sa mâncați bine
👉  Beshqozon sau Plov Center

Nu departe de bazarul Chorsu este Beshqozon Pilaf Center. Un loc renumit atât pentru localnici cât și pentru turiști. Plov este trecut pe lista UNESCO ca mâncare tradițională. Ce-i ăla plov ?!
Plov este renumitul pilaf asiatic pe care îl puteți găsi nu numai în Uzbekistan dar și în vechile Stan-uri (Kyrgyzstan, Kazahstan). O combinație de diferite tipuri de orez, carne de miel, grăsime de miel, ceapă, morcovi, năut și alte legume. Deși nu mănânc carne de miel, am încercat Wedding Plov. Am specificat clar că îl vreau pe cel făcut cu ulei de măsline și nu cu osânză. Au și această opțiune, la care vă aduc și cârnați din carne de cal dacă cereți. Pentru limba rusă apelați … Google translate 😉. O porție costa în jur de 20 lei (40000 som).

Plov

👉 Muzeul de Arte aplicate

Din acest ghid de călătorie in Tașkent nu putea lipsi acest muzeu. Era aproape de hotelul unde am stat și tocmai de aceea am intrat să-l vizitez. Probabil datorită ploii torențiale de afară, muzeul era gol. Camerele sunt foarte frumos decorate și puteți vedea multe obiecte făcute de meșteșugari în decursul a sute de ani. Muzeul este deschis zilnic de la 9 la 18 iar biletul costă 25000 som(12 lei)

Muzeul de Arte aplicate

Pentru familiile cu copii recomand parcul de distracție care se află nu departe de Moscheea Minor. Cel cu roata panoramică. Este un parc imens, foarte frumos, unde părinții pot admira câteva clădiri istorice din Tashkent în miniatură.

Anhor Lokomotiv Park, Tașkent

Dacă aveți de gând să mergeți în Uzbekistan, acest ghid de călătorie în Tashkent sper să vă fie de folos. De asemenea, puteți citi articolele cu informații despre anticul oraș Kiva și minunatul Samarkand.

Probabil vi se se va părea ciudat că vă trimit să vizitați metroul. Pe lângă faptul că este o modalitate ieftină și rapidă de a vă deplasa prin oraș este și un cumul de arhitectură superbă. Despre stațiile de metrou din Tashkent, click 👉 Metroul din Tashkent.

Statia de metrou Beruniy, Tașkent
Exit mobile version