Despre Santorini, cea mai vizitată insulă a Greciei
Sunt locuri pe care le-ai vizitat și ți-au rămas lipite în memorie ca un magnet pe frigider. Locuri în care ai vrea să te întorci an de an pentru că nu ai văzut tot sau nu te-ai săturat de frumusețea lor. Un astfel de loc este Santorini, cea mai vizitată insulă a Greciei. Locul unde apusul de soare este un spectacol în premieră la care participă sute de spectatori.
Chiar dacă nu ați fost niciodată în această insulă a Cicladelor, ați recunoaște-o imediat. Case albe sculptate în stânci, ape de culoarea safirului și dealuri din lavă vulcanică. Aici veți petrece o vacanță minunată plimbându-vă pe străzile orașelor sau relaxându-vă pe plajele vulcanice. Frumoasa localitate Oia este renumită la nivel mondial pentru apusurile colorate în nuanțele paletei unui artist.
Citisem multe despre insulă dar nu mă așteptam să descopăr o Santorini plină de surprize. Santorini nu este doar plajă si apus de soare. Aici istoria se împletește armonios cu arhitectura si religia, este tărâmul unde fiecare zi poate fi altfel.
Traseul de drumeții Oia-Fira
Am venit pe insulă cu intenția de a vedea superbele case albe și a sta la soare pe nisipul vulcanic dar vacanța mea a început altfel. Am plecat în drumeție din Oia până în Thira (Fira) iar ăsta a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut vreodată. Nu costă nimic și te alegi cu o experiență de neuitat. Din Fira am luat autobuzul pentru a mă întoarce, nu mă mai țineau picioarele.
Vremea a fost minunată, traseul a fost spectaculos și nu foarte dificil iar plimbarea a fost cu adevărat frumoasă. Am mers pe coasta Calderei urcând și coborând terenul vulcanic, am trecut prin Imerovigli colindând printre hoteluri, case, biserici, restaurante și am ajuns în Fira după 6 ore (luați în calcul că am făcut sute de fotografii).
In tot acest timp m-am bucurat de panorama magnifică a Calderei. Astfel de panorame fac din Santorini cea mai vizitată insulă a Greciei.
Secțiunea dintre Imerovigli și Oia poate fi dificilă dacă nu aveți încălțări adecvate. Nu plecați la drum în șlapi sau sandale; drumul urcă și coboară printre stânci sau pe sol vulcanic alunecos. Luați cu voi o sticlă cu apă, nu veți găsi un magazin pe o distanță de 4 km. Lungimea totală a traseului este de aproximativ 10 km.
După o zi de mers pe jos, tot ce îmi doream era să privesc faimosul apus din Santorini. Nu a fost o alegere înțeleaptă deoarece m-am oprit la ruinele castelului din Oia, cel mai recomandat pentru a avea o imagine de ansamblu. Nu aveai loc să arunci un ac, toată lumea era cu aparatul de fotografiat pe trepied, pregătită pentru marele apus. Am decis să merg la hotel și să mă întorc mai odihnită în altă zi.
Celor care vor să prindă un loc la ruine sau chiar pe străduțele cu vedere la mare, le recomand să ajungă acolo cu minim 2 ore înainte, altfel nu vor fotografia decât pălării, celulare sau aparate foto.
Muzeul Arheologic din Akrotiri
A doua zi a început cu o dimineață noroasă și am zis că cel mai bun lucru pe care aș putea să-l fac ar fi să merg să vizitez Muzeul Arheologic. A început să plouă nu cu mult timp înainte să ajung acolo dar partea bună este că situl arheologic se află sub un acoperiș masiv.
Cei mai mulți turiști au un sens mai contemporan al insulei, având ca imagine orășelele sale pitorești și bisericile cu cupole albastre, dar mulți nu cunosc adevărata față a acestui loc. Sunt sigură că majoritatea știu că Santorini este o insulă vulcanică cu o istorie de erupții repetate.
În Akrotiri, primii locuitori s-au stabilit aici de-a lungul coastei de sud a insulei.
Săpăturile au scos la iveală așezări locuite din perioada neolitică până în epoca cicladică târzie. În jurul acestei perioade, a avut loc cea mai mare erupție din istoria umanității. Erupția vulcanului a îngropat orașul Akrotiri și a acoperit insula cu un strat gros de cenușă și ponce alb.
Ruinele destul de bine conservate au dat acestui sit supranumele de „Pompei din Santorini”. Din fericire aici nu au fost găsite cadavre. Spre deosebire de Pompei, se pare că locuitorii au fost avertizați de cutremurele anterioare. Când vulcanul a început să “fiarbă” au fugit luând cu ei majoritatea bunurilor. Au lăsat în urmă obiectele mari, cum ar fi amfore gigantice de lut, statuete din marmură sau vase de uz casnic.
In urma erupției vulcanice s-au format 5 insule principale: Nea Kameni, Palea Kameni, Aspronisi, Thera și Therasia. Acestea sunt grupate în jurul “Calderei”, marele crater vulcanic. Insula schimbă numele de mai multe ori. Fenicienii o numesc Kallisti ( insula frumoasă) iar Franchi îi dau numele final în secolul al XII- lea, Santorini (Santa Irene). Erupția vulcanului din Santorini a fost adesea speculată ca fiind inspirația pentru legenda lui Platon despre orașul pierdut Atlantida.
Zilele următoare au fost un pelerinaj între plaje, biserici si sate mai mici sau mai mari. In rândurile următoare vă voi spune ce ați putea vizita sau unde v-ați putea relaxa în Santorin
Oia, Fira, Imerovigli
In secolul 20, după o primă dezvoltare economică, insula suferă o puternică scădere demografică din cauza cutremurului din 1956. Datorită turismului, insula a început să renască încă din anii ‘65. Orașele principale ale insulei sunt Thira (Fira) și Oia.
Thira se află în centrul insulei iar de aici pleacă autobuze către toate localitățile. Fiind localitatea cea mai mare, aici găsim restaurante, magazine, supermarket, magazine de suveniruri, agenții de închiriat mașini sau motociclete. De asemenea, este locul potrivit pentru distracțiile nocturne.
Oia este un aglomerat de hoteluri de lux (nu numai), locul unde toți turiștii vin să admire apusul. Este mai degrabă un sat concentrat pe coasta Calderei. Casele albe, străduțele înguste si morile de vânt fac din Oia cel mai renumit loc din Santorini.
Am venit pe insulă cu intenția de a vedea superbele case albe și a sta la soare pe nisipul vulcanic dar vacanța mea a început altfel. Am plecat în drumeție din Oia până în Thira (Fira) iar ăsta a fost unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am făcut vreodată. Nu costă nimic și te alegi cu o experiență de neuitat. Din Fira am luat autobuzul pentru a mă întoarce, nu mă mai țineau picioarele.
Ce puteți vizita în Fira
La marginea orașului Fira, veți găsi Catedrala Catolică din Santorini, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. Nu este foarte veche, nici imensă, dar frumos construită și decorată. Biserica este frecventată în mod regulat de populația catolică a insulei (aproape 500 de membri). Slujbele sunt ținute în fiecare duminică la ora 10:00, din iunie până în septembrie, sâmbăta și duminica la 19:00. Catedrala nu se află pe traseul turistic aglomerat din Santorini, permițând momente de reflecție și de reculegere spirituală.
Unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Santorini este cu siguranță Biserica Adormirea Maicii Domnului. Chiar dacă este cunoscută sub numele de “Cele trei clopote din Fira” (Three Bells of Fira), biserica se află de fapt în satul Firostefani. Biserica actuală a fost restaurată în 1960 după ce devastatorul cutremur din 1956 a deteriorat-o grav. Alături de cupolele albastre, aceasta este probabil cea mai mediatizată imagine a insulei Santorini.
La biserică ajungeți cu autobuzul din Perissa până la Fira (2,40 euro). Treceți pe lângă telecabină și mergeți pe lângă coastă până la Firostefani (10 minute de mers pe jos). Veți observa biserica de la distanță, imaginea ei este în majoritatea broșurile despre Santorini. Puteți rămâne până la apus, veți avea o priveliște de vis!
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
Situată în Fira, catedrala domină panorama asupra orașului. Devastatorul cutremur din 1956 a pus la pământ multe clădiri iar vechea biserică nu a scăpat nici ea dezastrului. In locul ei s-a ridicat actuala catedrală, finalizată în 1968. Interiorul clasic, cu fresce aparținând artistului santorinian Cristiforos Asimis, te îmbie la reculegere și îți dă o pace interioară. Deasupra portalului, la intrare, puteți admira un frumos mozaic fin, iar candelabrul din fața altarului este impresionant. In colțul de sud-vest al proprietății se află clopotnița impunătoare. Catedrala este o oază de liniște în centrul aglomerat din Fira!
Telecabina din Fira
Plimbare absolut plăcută cu telecabina în ambele sensuri. Prețul este de 6 euro de persoană doar dus. Aș spune un preț rezonabil dacă vrei să îți salvezi picioarele și, mai important, înlătură tentația de a călări săracii măgari. Telecabina este de fapt un grup de mini telecabine (6) și oferă un transport în siguranță din vechiul port spre Fira.
In port sosesc zilnic vase de croazieră iar mulți pasageri o găsesc foarte utilă deoarece le oferă timpul necesar pentru a vizita orașul sau împrejurimile. Unii turiști o folosesc doar pentru a admira priveliștea uimitoare asupra Calderei de la o altitudine de 220 de metri. Am avut noroc că am ajuns în Fira într-o zi în care doar 2 nave de croazieră erau ancorate, deci nu erau cozi la bilete.
Primul grup de telecabine pleacă la ora 7.00 și circulă din 30 în 30’ până la orele 21.00.
Plajele insulei
Deși Santorini este cea mai vizitată insulă a Greciei, plajele de pe insulă nu au nisip fin și ape turcoaz dar natura ce le înconjoară diminuează considerabil aceste lipsuri. Autobuzele KTEL ajung în ambele zone de plajă din sudul insulei. Este cel mai ieftin mod de a călători în jurul insulei iar biletele pot fi achiziționate la bord. Un bilet costă 2,40 Euro /Fira – Perissa și 2 Euro/Fira – Akrotiri.
Găsiți aici site-ul pentru autobuze. Este un pic obositor, chiar enervant uneori, să te deplasezi cu autobuzul datorită aglomerației și așteptării în stații. Recomand închirierea unei mașini, stai comod și nu este foarte scump.
Kokinopetra
Plaja roșie sau Kokinopetra este una dintre cele mai cunoscute și frumoase plaje din Santorini. Este aproape de situl antic din Akrotiri dar, din păcate, a fost închisă definitiv din cauza alunecărilor de teren. Malul este abrupt facând atât urcarea cât și coborârea destul de dificile. Nu veți putea face plajă aici dar puteți face fotografii uimitoare de pe coastă. Mulți turiști ignoră avertismentele și intră pe plajă, dar nu riscați să coborâți pe plajă.
Tot în sudul insulei, în Perissa, se află plaja neagră, Paralia Perissa, plajă cu nisip vulcanic la baza masivului Mesa Vouno. Unită cu plaja Perivolos formează o plajă de 7 kilometri. Aici mi-a plăcut cel mai mult. Atmosferă relaxantă, nu foarte multă lume, localitate mică dar drăguță, vedere la cupola albastră a bisericii din apropiere. Dacă plaja este neagră, nu vă așteptați la mare limpede că tot neagră este.
Dintre cele trei plaje faimoase (roșie, neagră și albă), la plaja albă, Aspri, se ajunge cel mai ușor, dar nu este cea mai bună. Puteți parca mașina în apropiere și apoi luați o barcă – taxi împreună cu alți turiști. Plaja în sine este frumoasă, nisip alb și loc bun pentru înotat, dar este destul de aglomerată fiind îngustă.
Monolithos Beach în opinia mea, este cea mai bună plajă din Santorini. Nu este aglomerată, este curată, bine organizată și potrivită pentru familiile cu copii. La prețul de 12€ puteți închiria 2 șezlonguri + umbrelă și vă puteți schimba în cabinele de pe plajă. Puteți pune liniștit prosopul pe plajă, nimeni nu va avea nimic de comentat.
Plaje aproape de Oia
Mai aproape de Oia este plaja Baxedes Beach. Nu este o plajă pentru mofturoși, nu tu cabine de schimb, nu tu dușuri, în schimb este lungă și nisipoasă. Este o plajă sălbatică, deloc aglomerată, la care poți ajunge doar cu mașina. Am văzut câteva șezlonguri dar prețul mi s-a părut cam ridicat ca să le închiriezi. Lângă ele, o gheretă cu băuturi și cafea la un preț la fel de ridicat. Pentru cei care nu vor să se îndepărteze de Oia, această plajă ar fi cea mai accesibilă dar mai bine cobori să faci o baie în golful Amoudi.
Golful Amoudi este un alt loc frumos de unde poți privi apusul soarelui în Oia. Nu este atât de populat, poți înota liniștit în apele cristaline și poți lua o cină grozavă la unul din restaurantele din micul port (prețuri piperate!) E ceva de coborât iar dacă nu vrei să urci pe jos poți lua un taxi sau un măgar (nu vă recomand să torturați bietele animale.)
Prețuri în Santorini, cea mai vizitată insulă a Greciei
Santorini este renumită ca fiind o insulă cu prețuri ridicate dar dacă îți cauți din timp cazare și transport poți reduce considerabil cheltuielile. Cazarea în Oia este considerabil mai scumpă decât în celelalte localități dar eu am găsit în Finikia (la 20 minute până în centrul Oiei) cazare cu 60€/noapte, mic dejun inclus. Prin Booking sau Agoda puteți rezerva o cameră la hotel la prețuri decente dacă evitați lunile iulie și august.
Clima este favorabilă pentru plajă și plimbări din mai până la sfârșitul lui septembrie. Restaurantele sunt scumpe dar puteți găsi taverne, suflakerii sau baruri cu prețuri acceptabile dacă vă îndepărtați puțin de centrul orașului. Pentru mine, o bună alternativă au fost semipreparatele calde de la supermarket. In Thira se află cel mai mare supermarket de pe insulă.
Ca mijloc de transport pentru a ajunge in Santorini, vă recomand avionul. Din România sunt curse directe în sezon dar puteți ajunge pe insulă cu escală în Atena. Pentru a vă putea deplasa mai comod pe insulă, puteți închiria o mașină la un preț bun. Să vii cu mașina din Romania mi se pare mult mai costisitor și foarte obositor.
Din portul Pireu sunt nave care pleacă zilnic spre insulă, durata traversării fiind de 10-12 ore. vizitați site-ul https://www.ferryscanner.com/ pentru detalii despre pret si orar.
Din Santorini se fac excursii zilnice in insulele apropiate. Paros este una dintre ele iar despre aceasta insula puteți citi aici.
Santorini, cea mai vizitată Greciei, merită văzută măcar o dată în viață!
Santorini, cea mai vizitată insulă Greciei, merită văzută măcar o dată în viață!