Site icon Călătorim împreună

Pe cont propriu în Egipt

egipt

Anunțuri publicitare

    Am zis să dobor mitul “nu poți vizita Egiptul de una singură” și m-am încumetat la drum. După aproape 2 săptămâni în Egipt, pot să vă împărtășesc câteva detalii despre voiajul meu pe cont propriu. Acest articol este dedicat informațiilor generale (viză, transport, cazare). Despre Aswan, Abu Simbel, Luxor, piramidele din Giza și Cairo, voi scrie în articolele viitoare.

    În primul rând, pot să vă spun că Egiptul este “safe”, chiar mai sigur decât unele țări europene. Situația politică s-a calmat iar egiptenii sunt ospitalieri și prietenoși. Nu trebuie uitat că fiecare țară are cultura, tradiția și legile ei (scrise sau nescrise). Acestea trebuiesc respectate pentru că noi suntem musafiri în țara lor, nu doar turiști. Egiptul este o țară arabă cu o religie predominant islamică. Ca atare, mare grijă la codul vestimentar, mai ales la femei. Nimeni nu spune că trebuie să-ți pui basmaua-n cap dar fustițele, pantalonașii scurți sau bluzele decoltate ar trebui să le lăsați acasă. Asta dacă nu mergeți la mare, într-un resort. Bineînțeles că o femeie mai puțin îmbrăcată va fi privită ca o cămilă care traversează strada în Romania.

Templul lui Ramses II

    Pentru a intra în Egipt este necesar un test PCR negativ, făcut cu maxim 72 de ore înainte de călătorie sau un certificat de vaccinare (celebrul certificat verde) imprimat pe hârtie.
De asemenea, printați și completați declarația de sănătate care vă va fi cerută la sosirea în Egipt. Eu am descărcat-o de pe site-ul oficial https://egypt.mfa.gov.ua/storage/app/sites/26/declaration-form.pdf

Viza

    Viza se obține foarte ușor în aeroport (25€/$) la ghișeul oficial. Spun oficial pentru că sunt și ghișee turistice care percep comision. La 100$ am primit restul în lire egiptene, nu dau restul în valută. Nu vă bateți capul on line. Viza este valabilă 30 de zile. Veți primi un autocolant cu care veți merge la controlul pașapoartelor. Ofițerul de la ghișeu vi-l va lipi și ștampila.
     Dacă faceți doar escală în Cairo, procurați-vă viza aici. In aeroportul din Aswan nu au birou de vize (cel puțin așa mi s-a spus).

Sim Card (cartele telefon)

    Cartele Vodafone/Orange se pot cumpăra din hall-ul de unde se ridică bagajele (Cairo). Eu am luat Vodafone, 16 GB – 280 lire egiptene (LE), 16 euro.. Mi-au ajuns giga și mi-au mai și rămas, în condițiile în care WiFi -ul în unele hoteluri era praf. Dezavantajul este că nu poți vorbi pe whatsapp dar Messengerul a mers super.

Taxi și traversarea Nilului

    In Cairo am folosit numai Uber. 20 km/6 € plus 20 LE “ciubuc”. In Luxor și Aswan nu există Uber, trebuie să vă tocmiți cu taximetristul. De la Karnak până la Templul Luxor am dat 30LE (cerea 50).
Pentru Valea Regilor și Hatshepsut Temple, 250 cu tot cu tips. Șoferul a stat după mine vreo 6 ore.
    Pentru traversare Nilului (Aswan și Luxor) am luat bărcile locale (5 LE /dus). Vin destul de des si circula intre orele 6.00 – 24.00. In afara orarului, barcagii privați cer 100 LE.

Cum te descurci cu trenul, pe cont propriu în Egipt

Insula Elephantine

    Dintr-o vacanță pe cont propriu în Egipt, nu poate lipsi măcar o călătorie cu trenul. Un mod autentic și economic de a vedea viața de-a lungul Nilului și a intra în contact cu localnicii.
    Trenurile în Egipt sunt frigidere ambulante. Asta dacă nu vreți să mergeți cu personalul. Luați-vă ceva mai gros de îmbrăcat dacă nu vreți să răciți la 40 de grade. Punctualitatea trenurilor în Egipt nu este regula lor forte. Întârzierile sunt frecvente și trebuie să vă înarmați cu răbdare dacă decideți să călătoriți cu trenul.
    Biletul Aswan – Luxor costă 4€, clasa 1. Biletul l-am luat de pe site-ul oficial www.enr.gov.eg . Se pot cumpăra bilete on line cu max. 2 săptămâni înainte. În trei ore am ajuns în Luxor… fără întârziere !!! Trenul este destul de curat chiar dacă vagoanele sunt destul de vechi.

    Biletul pentru trenul de zi luat online prin enr.gov.eg nu îl veți primi prin e-mail. Eu l-am găsit intrând în contul meu, click pe Inquire Ticket. Băgați data pentru care ați făcut rezervarea și data când ați făcut rezervarea și dați search. Vă va apărea tichetul cu nr de rezervare. Tot în cont, dați click pe Print ticket, băgați numărul rezervării, search și … Voila! Vă va apărea biletul cu datele voastre, vagon, loc… totul în arabă. Printați biletul pentru că nu se ține cont de biletul pe telefon iar controlorii se schimbă și vi-l vor cere des.

    Biletul Luxor-Cairo (eu am coborât în Giza) m-a costat 120$/cușetă single, la trenul de noapte (sleeper). Pentru cușetă dublă, prețul costă 80$ de persoană. In bilet sunt incluse cina și micul dejun (destul de acceptabile pentru gustul meu). Cumpărați-vă apă înainte de a pleca dacă nu vreți să o plătiți dublu în tren (oricum prea scumpă nu este). Toaletele erau la limita decenței; din ce am mai citit pe net, unii au fost mai norocoși și le-au găsit curate. Cușeta a fost pe placul meu, curată și destul de spațioasă. Priză pentru încărcat telefonul funcțională, o mică chiuvetă, săpun și prosopel impecabil de curat.

Cel mai scump tren pe care l-am luat vreodată !

    Patul era destul de comod, cu pătură groasă și lenjerie de un alb imaculat. Păcat că nu am prea putut dormi din cauza frânelor. Frâne d’alea pe care le pui când îți sare în fața mașinii o mămică cu copilul în brațe. Bineînțeles că am ajuns în Giza cu aproape 3 ore întârziere.

    Pentru trenurile de dormit, puteți lua bilete cu maxim 2 luni înainte de pe site-ul www.wataniasleepingtrains.com . Pe ambele situri feroviare trebuie să vă înregistrați cu datele din pașaport. Prețul biletelor este în dolari, nu în euro.
   Atenție la hamalii din gări! Vă zboară imediat valiza din mână ca să vă ajute ei, contra-cost.

Unde te cazezi când mergi pe cont propriu în Egipt

    Fiecare are criteriile lui în căutarea cazării. Pentru mine, hotelul este un loc unde să pot dormi într-un pat curat. Confortul îl am acasă. Important este să am baie în cameră și să fie aproape de un obiectiv turistic/mijloc de transport, posibil cu un view bun.
– 4 nopți le-am stat în Aswan, într-un guesthouse găsit pe airbnb. O cameră privată în satul nubian cu mormintele nobililor (nu Nubian Village cel vizitat de turiști). Aici (vezi Aswan) m-am simțit cel mai bine.
– 2 nopți în Luxor (Nefertiti Hotel). Dacă vreți să stați în buricul târgului, în gălăgie și miros de bălegar, ăsta-i hotelul perfect. Este adevărat, poți ajunge pe jos la templele Karnak și Luxor dar dacă m-aș întoarce în timp, aș rezerva tot un airbnb pe malul vestic al Nilului (partea cu Valea Regilor).

Luxor
Cairo

    In Cairo am avut doua cazări bune.

– 2 nopți în Giza la Marvel Stone. Destul de curat, personal super-amabil iar vederea spre piramide face toți banii (bineînțeles că am lăsat 10€ în plus pentru view). De la piramide până în centru/ Moscheea de Alabastru Uber-ul a costat cam 5€/dus). Hotelul este vizavi de intrarea la Piramide.
– 3 nopți la Castle Hotel (10min de Piața Tahrir/30 min de bazar). Cameră și baie mari, curat, view spre Moscheea de Alabastru, personal super. De la acest hotel se ajunge pe jos la Muzeul Egiptean, Piața Tahrir sau bazarul Khan el-Khalili.

Ce am mâncat în Egipt

View de pe terasa hotelului Marvel Stone

    Eu nu m-am împăcat prea bine cu meniul lor tradițional. Bucătăria egipteană nu a fost chiar pe gustul meu. Kosher (un mix de cereale cu diferite sosuri puse peste) sau Kofta (un fel de mici din carne de vită). M-am mulțumit cu puiul de la Kazan (Fast Food gen KFC) și pește de Nil, prăjit. Dulciurile, în schimb, sunt extraordinar de bune!

Alcoolul lipsește cu desăvârșire din magazine și nici în prea multe restaurante nu se prea găsește.

Șpaga în Egipt este un “TVA” obligat și uneori necesar. Fiecare dă cât vrea dar eu m-am limitat la 20LE (a ieșit zgârcita din mine).

Zboruri spre Egipt

    Despre zboruri din România nu pot da info pentru că am plecat din Grecia. Pot spune doar că am zburat cu Egyptair (mi-a lăsat o impresie bună) și că “scannere cu două picioare” au încercat să-mi desfacă lăcățelul (l-au forțat de n-a mai intrat cheița în el). Din păcate, sau mai bine zis din fericire, minunăția chinezească a refuzat să se deschidă și la mine, înainte de a pleca. Uitasem să mai pun ceva în valiză (femeile!!).
Dacă aterizați în Aswan (cu escală în Cairo), bagajele ajung pe “banda internațională”. Adică într-o sală alăturată.

    Trăgând linie pe app Monefy, toată distracția egipteană m-a costat 1180€ (suveniruri incluse).
Sper ca aceste informații să vă fie de folos în organizarea unei călătorii pe cont propriu în Egipt.

Despre cum ajungi la Abu Simbel și ce sa vezi acolo, Aswan sau satul nubian  citiți în articolele de pe pagina Egipt

Exit mobile version