Palazzo Vecchio  este o splendidă clădire din secolul XIV, care se înalță peste Piazza della Signoria. Unul dintre simbolurile Florenței, palatul este o splendidă clădire din secolul XIV. Pe vremea când Florența era capitală, Palazzo Vecchio a găzduit Parlamentul Regatului Italiei.
Este clădirea care îți atrage cel mai mult atenția când ajungi în aceasta piață. Arhitectura sa și turnul său înalt de 95 de metri sunt unele dintre cele mai emblematice elemente ale Florenței.
La intrarea în palat, vei vedea două statui mari. In stânga, copia lui David (Michelangelo) iar în dreapta, Hercules și Cacus (Baccio Bandinelli).
Pereții palatului sunt plini de inscripții și plăci. Una dintre plăci interzicea utilizarea apei din Fontana di Nettuno. Cea mai curioasă, este atribuită lui Michelangelo. Acesta reprezinta chipul unui condamnat la moarte în timpul uneia dintre numeroasele execuții publice în Piazza Signoria.

Piazza della Signoria
Firenze. Palazzo Vecchio

Când și de cine a fost construit Palazzo Vecchio

Palatul a fost construit între 1299 și 1314, ca loc de reședință și sediu al oficialilor Republicii. De-a lungul istoriei sale îndelungate, palatul a luat nume diferite. Numele inițial, Palazzo della Signoria, a fost înlocuit cu Palazzo Vecchio când curtea s-a mutat la Palazzo Pitti.
În mod tradițional, palatul este atribuit lui Arnolfo Di Cambio. El era arhitectul Bazilicii Santa Croce și al Domului din Firenze). După moartea sa, construcția a fost finalizată de alți doi maeștri în 1314. Data exactă a așezării primei pietre este încă incertă. Pe de altă parte, istoricii presupun că aceasta a avut loc în februarie 1299. Acesta a fost numit inițial Palazzo dei Priori.

Odată cu transformarea Florenței dintr-o municipalitate în Signoria, a devenit Palazzo della Signoria. Când, din motive de securitate, Familia Medici a transferat camerele puterii la Palazzo Pitti, a fost redenumit Palazzo Vecchio.
Pe arcadele palatului, în 1343, au fost pictate o serie de blazoane. Acestea simbolizează unele aspecte particulare ale Republicii Florentine din secolul XIV. Cel mai emblematic, crinul roșu florentin pe fond alb, simbolul orașului Florența din 1266.

Turnul Arnolfo

Construit între secolele XIII și XIV, turnul, înalt 95 de metri, este unul dintre simbolurile inconfundabile ale orașului.
În interior se află o mică celulă, numită „Alberghetto”, în care au fost închiși Cosimo de Medici și Gerolamo Savonarola.
Turnul se ridică pe corpul frontal al palatului, într-o poziție descentrată. Așezat în centrul fațadei, a fost ridicat prin încorporarea unui turn preexistent. Era așa-numitul „Torre della Vacca”.
În interior a fost așezat, până în 1530, clopotul numit „del Popolo”. Era folosit, în mod deosebit, pentru a chema oamenii la luptă. Sătul de poporul care-și apăra libertatea, Alessandro de Medici a pus să fie topit clopotul. Ulterior, din bronzul acestuia au fost batute monede cu efigia sa.
Unul dintre cele 3 clopote din turn este foarte îndrăgit de florentini. Denumit „Martinella”, de secole, a avut sarcina de a strânge localnicii în Piazza della Signoria.

Piazza della Signoria. Palazzo Vecchio, Torre Arnolfo
Palazzo Vecchio, Turnul Arnolfo

Interiorul său fabulos

Prima curte, a fost proiectată în 1453 de Michelozzo. Frescele de pe pereți reprezintă scene din campaniile habsburgice. Au fost realizate în 1565 de Giorgio Vasari.
A doua curte, cu stâlpii impunători construiți în 1494, susține marele Salon dei Cinquecento de la etajul al doilea. Scara monumentală construită de Vasari este situată între prima și a doua curte.

Sala dei Gigli
În partea de est a palatului este „Sala dei Gigli”. Pe peretele principal este pictat San Zanobi, episcopul Florenței. Patron al orașului, acesta este flancat de martirii Stefano și Lorenzo. Cei trei sunt într-un templu mic, ocrotiți de Sfânta Maria cu Pruncul și doi îngeri. Această frescă a fost finalizată în douăzeci de ani.

Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio
Palazzo Vecchio


Ce să vizitezi în Florența

Il Salone dei Cinquecento (Sala celor 500). Cea mai frumoasă cameră din Palazzo Grande

Il Salone dei Cinquecento
Il Salone dei Cinquecento

Această sală are o lungime de 52 de metri și o lățime de 32 de metri. Il Salone dei Cinquecento a fost construit în 1494 de Simone del Pollaiolo din ordinul lui Savonarola. Savonarola a făcut aici sediul Marelui Consiliu, format din 500 de membri. Ulterior, sala a fost mărită de Giorgio Vasari.
Pe tavan poți admira 39 de panouri, realizate de Vasari, care descriu episoade semnificative din viața lui Cosimo I.
În splendidul Salone dei Cinquecento, găsim faimosul tablou „Bătălia de la Marciano della Chiana” (Vasari). O enigmatică inscriptie „Caută – Găseste” este scrisă de mâna pictorului Vasari. Tabloul trebuia să acopere titlul „Bătălia de la Anghiari”, frescă pictată cu zeci de ani în urma de Leonardo Da Vinci. Datorită umezelii aceasta se deteriorase serios.

Minunatele fresce care decorează tavanul casetat, precum și toate decorațiunile din cameră, sunt bogate în simboluri religioase.
Una dintre capodoperele de admirat în această cameră este “Geniul victoriei” de Michelangelo. Minunate sunt si frescele din celebrul ciclu “ Poverile lui Hercule.

Alte camere frumoase din clădire

Cappella della Signoria
Micul paraclis dedicat lui San Bernardo conține moaștele sfântului. În această capelă, Girolamo Savonarola a recitat ultimele sale rugăciuni înainte de a fi ars de viu.  Minunatele fresce de pe pereți și tavan, cu un fundal care imită un mozaic auriu, sunt de Rodolfo Ghirlandaio.
Capela Priori este renumită pentru că aici a fost ținut Fratele Savonarola înainte de a fi spânzurat și ars. Palatul păstrează, de asemenea, masca funerară a lui Dante Alighieri.
Camera Dulapului a fost locul în care Familia Medici și-a păstrat cele mai prețioase bunuri. Astăzi, camera păstrează hărți geografice de mare interes și un glob faimos .

Prețul biletului și orar de vizita

Palazzo Vecchio se poate vizita:
1 aprilie – 30 septembrie; de vineri până miercuri 9:00 – 23:00. Joi/9:00 – 14:00.
1 octombrie – 31 martie: de vineri până miercuri 9:00 – 19:00. Joi/ 9:00 – 14:00.

Prețul biletului la Palazzo Vecchio este de 12,50. Dacă vrei să urci în turnul Arnolfo, te mai costă încă 12,50. In funcție de expozițiile de artă ținute în palat, prețul poate varia. Pentru info detaliate vezi situl oficial al Palazzo Vecchio.

Palazzo Vecchio, curtea interioară
Palazzo Vecchio, scară interioară
Palazzo Vecchio, scară interioară
Firenze. Palazzo Vecchio
Firenze. Palazzo Vecchio