🏝 SYROS
Dacă insulele mici nu vă încântă, vă invit pe una din cele mai mari insule din Arhipelagul Cicladelor, Syros, cunoscută și sub numele de “Ducesa Egeei”. Situată în inima Mării Egee, Syros este o insulă foarte căutată atât pentru plajele sale cât și pentru stilul său arhitectural neoclasic în contrast cu cel cicladic, tipic caselor cubice, albe cu ferestre colorate. Ca fapt divers, Syros este singura insulă a Greciei unde populația catolică este egală cu cea ortodoxă . Ca să fim cinstiți, mulți o aleg și pentru că este mai ieftină decât faimoasele sale vecine, Mykonos și Santorini.
Ermoupoli, capitala insulei, seamănă foarte mult cu orașele italiene și ale sale străzi pavate cu marmură, clădiri mari cu balcoane impozante și magazine de firmă. Numele său vine de la Hermes, zeul comerțului, datorită activității comerciale înfloritoare a orașului încă din cele mai vechi timpuri. Orașul port este și un punct strategic de legătură cu portul Pireu și insulele din sudul Mării Egee. Ermoupoli oferă turistului tot necesarul pentru o vacanță reușită: multe muzee, biserici, magazine, supermarketuri, taverne și chiar un debarcader unde puteți admira orașul în timp ce faceți plajă.
Chiar de pe feribot veți observa că orașul este construit între două dealuri, fiecare cu câte o biserică; Catedrala Catolică Agios Georgios în Ano Syros și Biserica Ortodoxă Agios Nikolaos în Ermoupoli. Nu ratați să le vizitați deoarece ambele sunt importante atât pentru valoarea lor istorică cât și pentru frumusețea din interior.
Seara, Ermoupoli se transformă într-un loc magic și plin de viață. În centru, clădirea Primăriei domină Platia Miaouli, una dintre cele mai mari și mai frumoase piețe din întregul arhipelag cicladic. In piața înconjurată de palmieri se intersectează seara majoritarea turiștilor. Mergeți în împrejurimi și veți găsi taverne frumoase ascunse pe străduțe labirintice unde puteți lua cina în timp ce vă bucurați de vederea caselor iluminate de pe deal. De asemenea, puteți face o plimbare in orașul vechi Ano Syros și veți admira o frumoasă panoramă completată de un apus spectaculos.
Ano Syros, satul medieval fortificat construit de venețieni în sec. XII, este un labirint de străzi albe intersectate în mici piețe. Dacă vrei să vezi Ermoupoli de sus, mergeți la Catedrala Agios Giorgios sau opriți-vă la terasele săpate în stâncă, trecând prin pasajele sale care vă conduc printre case în curtea cărora femeile își fac nestingherite treaba.
Syros este renumită pentru frumusețea plajelor sale, majoritatea întinzându-se pe coasta de sud-vest a insulei. 🏖 Armeos este o plajă fantastică, izolată, la mică distanță de Galissas. Țineți șoseaua spre Finikas și după 1 km coborâți spre mare. Luați cu voi o umbrelă și apă și nu vă mirați dacă veți da peste nudiști.
Tot din Galissas, la 3 km de mers pe jos, se află capela Agios Stefanos, construită într-o peșteră. Este un loc minunat pentru a admira apusul soarelui dar aveți grijă la traseul accidentat ( neapărat încălțăminte sport!).
- 🏖 Finikas este situată într-un golf mare adăpostit de vânturi. Plaja este îngustă dar lungă, amenajată, cu umbră naturală. Este un loc liniștit unde puteți închiria un șezlong cu 5€, inclusă și o băutură/cafea).
- 🏖 Posidonia, o altă stațiune renumită, are o plajă mică, nisipoasă, șezlonguri incluse în consumația de la bar; este locul potrivit pentru familiile cu copii fiind ferită de vânt.
- 🏖 Agathopes este o plajă cosmopolită și mai scumpă. Atmosferă plăcută, plajă cu nisip, multe baruri și aglomerație mare.
- 🏖 Kini este o plajă pentru familiile cu copii și nu numai, cu vederi superbe și restaurante frumoase. O porțiune de plajă este amenajată iar restul este plajă liberă. Este locul potrivit pentru a vedea apusul soarelui.
- 🏖 Voulgari este o plajă panoramică, printre cele mai frumoase din Syros. Neamenajată, cu nisip și umbră sub pomii de tamaris, aici veți petrece câteva ore liniștite. Insula are multe plaje frumoase, mai mari sau mai mici, iar dacă sejurul dvs este mai lung și vreți să îl diversificați mergeți și la plajele 🏖 Azolimnos, Santorini, Megalos Gialos situate în sudul insulei.
În Syros puteți ajunge cu vaporul din Pireu (cca. 4 ore) sau cu avionul din Atena.
🏝 TINOS
Ajunși în Tinos veți avea impresia că ați aterizat într-un loc unde a plouat cu stânci de toate formele și mărimile. Dacă este ceva ce nu lipsește aici… acel ceva este piatra!!
Situată în Marea Egee, situată la mică distanță de celebra Mykonos, insula Tinos este una dintre cele mai mari insule din arhipelagul Cicladelor. Este o insulă muntoasă dar fertilă, cu sate frumoase înconjurate de o vegetație abundentă și sute de golfuri, autentică si aproape uitată de timp, care își păstrează toată puritatea și în care turismul nu și-a pus încă amprenta. Conform mitologiei, insula era locuită de zeul vânturilor, Eol, ceea ce explică vânturile foarte puternice care mătură insula. Merită să străbateți insula în lung și în lat pentru a lua contact cu atmosfera satelor sale autentice și a cunoaște plajele sale frumoase, bisericile și bolovanii ciudați parcă picați din cer.
Orășelul Tinos (Chora) este capitala și portul insulei, renumit datorită uneia dintre cele mai importante icoane ale ortodoxiei, icoana miraculoasă a Fecioarei Maria găsită în 1822. Aceasta este păstrată în biserica Panagia Evangelistria, considerată cea mai sfântă biserică din Grecia. În fiecare an, pe 15 august, insula întâmpină mii de pelerini din toată Grecia și țările vecine care vin aici pentru a sărbători Hramul Fecioarei Maria.
In afară de biserica somptuoasă, în Tinos nu prea ai ce vedea. Promenada pavată cu lastre de piatră, închisă circulației în serile de vară, este asaltată de turiștii în căutare de suveniruri bisericeși și nu numai. Mergeți să căutați taverne bune în cartierele limitrofe cu case nobile, magazine de artizanat și băcănii tradiționale, aici nu calcă picior de turist.
Una dintre atracțiile din Tinos sunt porumbeii, sau mai bine zis, hulubăriile. Devenite un simbol al insulei, aceste mansarde construite ca porumbar sunt adevărate opere de artă. Trebuie să recunosc că sunt foarte frumoase cu fațadele lor frumos decorate. Cele mai frumoase și bine conservate sunt situate în apropierea satelor Tarambados și Kambos, la 3 km de Tinos. Acum mai bine de un secol, deținerea unei astfel de hulubării era un simbol al bogăției și puterii, de aceea veți găsi atât de multe pe insulă.
Inconjurat de un peisaj “spațial”, Volax este un sat pitoresc ascuns printre monoliții de granit care, conform legendelor mitologice, ar fi rămășițele bătăliei dintre Giganți și Titani. Majoritatea caselor sunt construite între stânci, unele ținând loc de pereți exteriori. Pe străduțele satului veți găsi câteva taverne și magazine care vând produse bio locale și coșuri artizanale făcute de meșteșugarii locali. Ieșind din sat pe lângă biserica mare, veți ajunge în parcul geologic Vourakis Plaka împânzit cu roci vulcanice, loc preferat de apiniștii care vizitează insula.
Pot spune că satele din Tinos sunt fantastic de frumoase. Pregătiți-vă se urcați și să coborâți pe străduțe înguste, flancate de boungavillea, să vă trageți sufletul în piețe umbrite de platani și să rămâneți uimiți de tunelurile boltite, din piatră, construite printre casele albe. De asemenea, bisericile din insulă, atât cele ortodoxe cât și cele catolice, cred că sunt printre cele mai frumoase biserici din insulele Ciclade. Merită să ajungeți în Tinos chiar dacă nu este în topul preferar al agențiilor de turism.
Nu sunt mai prejos nici plajele sale. Majoritatea sunt plaje cu puțină lume, nisip fin și mare superbă. Singura problemă ar fi Meltemi, vântul puternic care bate în toate insulele Ciclade mai ales în timpul verii. Dacă doriți să mergeți la plaje protejate de vânt, alegeți-le pe cele din sudul insulei.
Deși majoritatea plajelor sale sunt izolate și goale, nudismul și topless-ul sunt strict interzise.
Pentru a ajunge în Tinos puteți lua feribotul din Pireu. De asemenea, din porturile continentale Rafina și Lavrio pleacă zilnic (în sezon) câte un feribot spre Tinos. Pentru cei care vor să ajungă mai rapid, cel mai apropiat aeroport este cel din Mykonos, aici aterizează curse charter directe din București.