Florența, orașul artei, merită văzută măcar o dată în viață!

Firenze (Florența) este capitala regiunii Toscana. Destinație ideală pentru vizitarea obiectivelor turistice, cu o gamă impresionantă de muzee și galerii de artă, orașul nu vă va dezamăgi. Ba, dimpotrivă, vă veți îndrăgosti de el descoperind pas cu pas farmecul său istoric. Fără îndoială, după călătoria la Firenze, veți dori să vă întoarceți în acest oraș minunat.
Firenze este un oraș bine conectat în ceea ce privește transportul. Dacă vă aflați în Italia, vă recomand să călătoriți cu trenul. Majoritatea turiștilor ajung in gara principală, Firenze Santa Maria Novella.

Ce să vizitezi în Firenze
Firenze este un aglomerat de locuri de vizitat, atracțiile principale fiind Piazza del Duomo, Piazza della Signoria și Ponte Vecchio.
Pallazo Pitti cu Grădinile Boboli, Biserica Santa Croce și Piazzale Michelangelo sunt și ele locuri vizitate de turiștii din întreaga lume.
La 10 minute de gara centrala este faimoasa Piazza del Duomo. Aici puteți vizita Catedrala Santa Maria del Fiore, Clopotnița lui Giotto și Battistero San Giovanni. Nu departe de Piazza del Duomo este Piazza della Signoria unde veți vedea Palazzo Vecchio, Logia dei Lanzi, o copie a statuii lui David a lui Michelangelo si Fântâna lui Neptun.
Piazza del Duomo
Este a treia biserică ca mărime din Europa, după Bazilica San Pietro din Roma si Catedrala Saint Paul din Londra. Catedrala are 153 metri lungime, cu un plan cu trei navate care se termină în imensa cupolă a lui Brunelleschi. În interior puteți admira cea mai mare pictură murală din lume: 3600 de metri pătrați de fresce, executate între 1572-1579 de Giorgio Vasari și Federico Zuccari.
Prima piatră a Catedralei a fost pusă la 8 septembrie 1296, în ziua de Sfânta Maria. Fațada a rămas incompletă până în 1587, când Familia Medici a decis să înlăture fațada decorata de Arnolfo di Cambio în ideea de a construi una nouă. În realitate, pentru construcția fațadei așa cum o vedem astăzi, s-au așteptat aproape 300 de ani. In 1871 fațada Catedralei a fost dedicată Nașterii Fecioarei Maria.
Cupola lui Brunelleschi este simbolul orașului și al teritoriului toscan. De fapt, sunt două cupole boltite cu cărămizi despărțite de “oase de pește” (coloane de susținere). Cu diametrul de 45 de metri, cupola are în vârf un glob din cupru aurit. Acesta trebuia sa înfrumusețeze cupola și să-i dea un echilibrul static.
Dacă vreți să admirați priveliștea panoramică a orașului, urcați cele 463 de trepte ce duc în vârful Domului. Va fi o experiență interesantă și veți putea privi mai atent scenele pictate ale Judecății de Apoi.

Vizavi de Catedrală este Baptisteriul San Giovanni, una dintre cele mai vechi biserici din Firenze. Arhitectura cu linii clasice și structura cromatică a marmurii de Carrara anunță epoca Renașterii. Baptisteriul este unul dintre cele mai îndrăgite locuri pentru florentini. Până în a doua perioadă postbelică, aici veneau botezați locuitorii orașului. Dante însuși a fost botezat aici, scriind despre asta în Divina Comedie.
De formă octogonală, Baptisteriul are trei uși de acces, cea mai faimoasă fiind cea estică, Porta del Paradiso, construită între 1425 și 1452. Toate cele trei uși ale Baptisteriului sunt păstrate acum la Museo dell’Opera del Duomo și înlocuite cu copii. Foarte frumoase sunt mozaicurile din interiorul cupolei și podeaua cu cele douăsprezece semne zodiacale.

Clopotnița lui Giotto (Il Campanile) este cea mai elocventă mărturie a arhitecturii gotice florentine din secolul XIV. Rivalitatea cu orașele Pisa și Siena a influențat considerabil decizia de a construi o clopotniță unică și modernă.
Alte orașe toscane construiseră deja clopotnițe monumentale. La Pisa, turnul lui Bonanno, început în 1173 dar lăsat neterminat datorită pantei sale, a fost terminat în 1275. Clopotnița Catedralei din Siena a fost și ea construită cam în aceeași perioadă.
Construcția clopotniței lui Giotto a început în 1334 sub îndrumarea artistului Giotto. Acesta a murit la trei ani de la începerea construcției, construind doar primele două niveluri ale clopotniței. Clopotnița a fot finalizată de Andrea Pisano și Francesco Talenti, care au modificat parțial proiectul original.
Înălțimea clopotniței este de 84,7 metri cu o lățime de aproximativ 15 metri. Dacă doriți să vedeți o priveliște panoramică a pieței Domului și mai ales a Florenței, urcați cele 414 de trepte. Acestea vă permit să ajungeți în vârful clopotniței. Nu vă gândiți că veți obosi deoarece vă puteți trage sufletul intre etaje.
Turnul este aproape la fel de înalt ca Domul. Ajunși la înălțimea Cupolei lui Brunelleschi, veți profita de ocazie pentru a vedea frescele Judecății de Apoi și sfera aurită.

Informații generale
Prețul biletului este de 18€ (bilet unic pentru catedrală, cupolă, criptă, baptisteriu, clopotniță și Muzeul dell’Opera del Duomo). Pentru copii de la 6 la 11 ani este 3 € iar copii sub 6 ani pot intra gratuit. De când cu pandemia, orarul și zilele de vizite s-au schimbat. Înainte de pandemie, în prima duminică a lunii se putea intra gratis la toate muzeele de stat din Firenze. Pentru informații la zi, vizitați site-ul https://duomo.firenze.it/it/home
In apropiere, puteți vizita Muzeul Opera del Duomo și Muzeul Național Bargello (300 m).
Transport
Cei care vor utiliza mijloacele de transport in comun pot ajunge mai aproape de Piazza del Duomo cu autobuzul. Liniile sunt: 6, 11, 14, 23, C1 și C2.
Știu că nu este ușor să te descurci într-un oraș nou și mai ales mare. Eu am folosit aplicația Moovit. Despre transportul public în Firenze și în toată Italia vizitați site-ul https://moovitapp.com/index/it/mezzi_pubblici-Firenze-2022
Piazza della Signoria
O oprire obligatorie trebuie făcută cu siguranță în Piazza della Signoria, un loc care povestește istoria și trecutul Florenței. Este piața care găzduiește Palazzo Vecchio, centrul administrativ al orașului și Loggia dei Lanzi, un muzeu fără uși și fără bariere, deschis 24/7. Tot aici puteți admira statuia lui David și Fontana di Nettuno.
Palazzo Vecchio
Palazzo Vecchio este o splendidă clădire din secolul XIV care se înalță peste Piazza della Signoria. Palazzo Vecchio a fost dîntotdeauna unul dintre simbolurile Florenței.
În mod tradițional, palatul este atribuit lui Arnolfo Di Cambio (arhitectul Bazilicii Santa Croce și al Domului din Firenze). Data exactă a așezării primei pietre este încă incertă, istoricii presupunând că aceasta a avut loc în februarie 1299. Acesta a fost numit inițial Palazzo dei Priori.
Odată cu transformarea Florenței dintr-o municipalitate în Signoria, a devenit Palazzo della Signoria. Când, din motive de securitate, Familia Medici a transferat camerele puterii la Palazzo Pitti, a fost redenumit Palazzo Vecchio.
Pe arcadele palatului, în 1343, au fost pictate o serie de blazoane care simbolizează unele aspecte particulare ale Republicii Florentine. Aici puteți vedea crinul roșu florentin pe fond alb, simbolul orașului Florența din 1266.

Turnul Arnolfo a fost construit între secolele XIII și XIV. Turnul, cu 95 de metri înălțime, constituie unul dintre simbolurile inconfundabile ale orașului. Arnolfo a încorporat vechiul Torre della Vacca folosindu-l ca parte inferioară a turnului în fațadă. Acesta este motivul pentru care turnul dreptunghiular nu se află în centrul clădirii. Unul dintre cele 3 clopote ale turnului este foarte îndrăgit de florentini. Denumit Martinella, de secole a avut sarcina de a convoca localnicii în Piazza della Signoria.
Statuia lui David păzește clădirea încă din 1504, originalul fiind păstrat în Galeria Academiei. Sculptura reprezintă simbolul puterii instituțiilor municipale, capabile să depășească tirania.
Palazzo Vecchio are numeroase intrări. Porta della Tramontana, Porta della Dogana și Porticciola.