Site icon Călătorim împreună

Evadare în insulele liniștite ale Greciei

Anunțuri publicitare

    Grecia nu are doar insule asfixiate la maxim de turismul în masă, are și locuri liniștite unde îți poți reîncărca bateriile, insule autentic grecești în afara rutelor turistice. Astypalea și Amorgos sunt doar două dintre ele.

ASTYPALEA

    Astypalea este cea mai vestică și cea mai îndepărtată dintre insulele Dodecaneze. Ai crede că ai ajuns pe o insulă cicladică din cauza morilor de vânt și  arhitecturii. Peisajului arid c te va face să crezi că este o insulă a Cicladelor. Peisajul este fascinant in Astypalea si Amorgos! Golfuri deșerte, insulițe cu nisip auriu, mici căsuțe albe și o mare splendidă!

    Nu este o insulă mondenă iar conexiunile cu celelalte insule grecești nu sunt printre cele mai bune. Drumurile sunt puțin întortocheate și trebuie să ai simțul aventurii pentru a o vizita, dar veți descoperi ceva aproape magic. Insula este împărțită în două părți, Messa Nissi și Oxo Nissi, unite de un istm subțire.

Ce puteți vizita în Astypalea

  Chora, dominată de cupolele Castelului Venețian, te uimește prin fuziunea arhitecturii dodecaneziene și cicladice. Castelul venețian (Kastro), construit de familia Querini în secolul al XIII-lea, găzduiește între zidurile sale două biserici. Panagia tou Kastro (Biserica Bunei Vestiri) și Agios Giorgios. Merită să ajungeți aici ca să vă puteți bucura de priveliștea minunată a Chorei și de albastrul mării. Cu siguranță atracțiile principale din Chora sunt cele opt mori de vânt, dintre care cinci au fost deja restaurate.

    Analipsi (Maltezana) este a doua așezare ca mărime și principalul sat de vacanță din insulă. Se întinde de-a lungul pitorescului chei înconjurat de case albe cu grădini frumoase, unde vin și pleacă bărcile pescărești. Aici veți ajunge ușor cu autobuzul din Chora. Maltezana este în vecinătatea micului aeroport iar în apropiere sunt două plaje frumoase, Plakes și Ble Limanaki (Blue Harbor).

Kastro

   Drumul către Vathi, pe Oxo Nissi, așa cum este cunoscută partea de nord a insulei, ne conduce prin peisajul accidentat din Astypalea. Vathi este o localitatea micuță, cu câteva căsuțe și o biserică. Nu este locul ideal pentru a merge la plajă dar la taverna Galini puteți mânca foarte bine, dar cam scump. Întrebați în port dacă vreo barcă vă poate duce la grota Red Rock, este un loc uimitor!

   Livadi este o locație excelentă pentru cazare. Are cea mai populară plajă din Astypalea, de-a lungul căreia găsiți cafenele și taverne elegante . Seara este o plăcere să te plimbi pe chei și să admiri colina pe care stă iluminată, Chora.

Vathi

Plajele din Astypalea

  Asypalea si Amorgos au plaje pentru toate gusturile. Coastele insulei Astypalea, cu numărul mare de plaje, oferă turistului posibilitatea de a explora frumusețea și sălbăticia insulei. Începând de pe coasta de vest a Astypaleei găsiți plajele Agios Kostatinos, Vatses și Kaminakia, cele mai frumoase de pe insulă. Pentru a ajunge la ele este necesar un mijloc de transport (mașină sau scuter) deoarece sunt departe de oraș.

   Plaja Pera Gialos este una dintre cele mai cosmopolite plaje ale insulei, aproape de Chora. Gialos a fost principalul port din Astypalea înainte de crearea noului port Agios Andreas. Plaja este protejată de vânt, are nisip și puteți sta liniștiți la umbra copacilor de tamaris.

   Plaja Vatses se afla la 8 km de Chora. Este într-un golf cu nisip și pietricele îmbrățișat de stâncile care se ridică din marea cristalină. Plaja este amenajată și are un bar unde poți bea la umbră un frappe extraordinar.

Steno
Vatses

   Steno este o plajă amenajată, cea mai potrivita din Astypalea pentru familiile cu copii mici deoarece apa nu este adâncă. Lângă, este plaja Mikro Steno, plajă liberă. Plakes – plaja nu este amenajată dar este locul perfect pentru cei ce vor să facă scufundări. Maltezana – plajă amenajată, locul perfect pentru a vedea apusul soarelui. Blue Harbour – una dintre cele mai frumoase plaje ale insulei la 10’ de mers din Maltezana. Este neamenajată și se ajunge mai greu printre stânci dar merită efortul.

Maltezana
Blue Harbor

   De neratat este Kounoupa, plajă dublă cu nisip și pietricele care leagă două insule. Este accesibilă doar cu barca din Analipsi, Livadi sau Astypalea port. Protejată de vânt pe cel puțin una dintre cele două plaje are și o mică tavernă cu mâncare și băuturi.

Livadi
Kounoupa

Cum ajungeți în Astypalea si unde va cazați

    Astypalea si Amorgos sunt fascinante din multe puncte de vedere.  In primul rând pentru mare, apoi pentru singularitatea satelor sale. In Astypalea puteți ajunge cu avionul din Atena sau cu feribotul din Pireu (va fi o mini croazieră de vreo 14 ore). Pentru orar și preturi feribot citiți aici.

    Dacă doriți să vizitați Astypalea și vi se pare prea mică pentru un sejur de 7 zile, încercați să o combinați cu Amorgos sau minuscula Donoussa (citi articolul).

AMORGOS

    Există locuri pe care ați dorit să le vizitați de ani de zile, doar pentru a fi dezamăgiți când ajungeți în sfârșit acolo. Astypalea și Amorgos nu vă vor dezamăgi! După ce am petrecut câteva zile în Donoussa, una dintre cele mai mici și aproape nelocuite insule din Ciclade, ne-am îndreptat spre Amorgos, poate unul dintre cele mai încântătoare locuri din Marea Egee.

   Prietenii greci ne-au recomandat-o ca pe o insulă non turistică, care păstrează încă stilul de viață grecesc tradițional, dar cu cafenele, taverne și hoteluri bune. Exact asta am găsit.

    Amorgos este cea mai estică insulă a Cicladelor și cea mai apropiată insulă de Arhipelagul Dodecanez. Este aproape de insula Naxos, care are unul dintre cele mai importante porturi de legătură cu Pireu și insulele din jur.

   Amorgos are șase orașele și două porturi: Aegiali și Katapola. Aegiali, în nord, este cel mai animat iar în mijlocul insulei se află Chora, capitala. Nu pierdeți satele mici, ascunse în faldurile văilor și bisericuțele cocoțate în vârful dealurilor.

Mănăstirea Panagia Hozoviotissa

    Principala atracție din Amorgos, pe lângă plajele și marea sa, este Mănăstirea Panagia Hozoviotissa care se află chiar lângă plaja Agia Anna, încastrată într-o stâncă la 300 de metri deasupra mării, pe Muntele Profetului Ilie. Priveliștea uluitoare văzută din orice unghi, atrage vizitatori pe tot parcursul verii.

    Nu poți să nu rămâi uimit de înălțimea sa (8 etaje) și să nu te gândești la tenacitatea celor care au construit-o cu propriile mâini acum o mie de ani. Scara către capelă este atât de îngustă încât aproape că trebuie să te lipești de perete pentru a ajunge acolo. Din balconul vopsit cu un alb orbitor, puteți vedea toate golfulețele cu ape cristaline.

    Pentru a ajunge la mănăstire, puteți lua autobuzul până la baza dealului iar de acolo, pregătiți-vă să urcați o scară lungă. După ce ați  fost cu adevărat impresionați de Mănăstirea Panagia Hozoviotissa, puteți merge până la plaja Agia Anna. Ar fi o plimbare de 40 de minute până la mica plajă stâncoasă încadrată de mănăstire, unul dintre cele mai instagramabile fotografii de pe insulă.

Ce puteți vedea in Amorgos

   Chora se află chiar în mijlocul insulei, la 16 km de Aegiali și la 5 km de Katapola. Este locul perfect unde puteți merge pentru mâncare bună, băuturi, cumpărături, și plimbări relaxante. Aleile sale sunt decorate fantezist, iar satul este înconjurat de mori de vânt. Chora este tipicul orășel grecesc unde v-ați putea petrece majoritatea serilor.

   Merită vizitate Muzeul Arheologic din Chora, unde există o mare colecție de obiecte din epoca minoică descoperite în Amorgos acum mai bine de 4000 de ani și Muzeul Folcloric, pentru a afla despre obiceiurile și tradițiile străvechi ale insulei.

Katapola si Lefkes

    Katapola este unul dintre cele mai frumoase porturi naturale din Mediterană. Orașul este, de asemenea, minunat. Faleza este plină de cafenele și restaurante perfecte pentru a vedea unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare de pe insulă. Zona Xilokeratidi, chiar în fața portului, este cea mai pitorească parte a golfului, cu străzi înguste și taverne tradiționale.

    În Katapola veți da peste o cărare care duce la Lefkes (4 kilometri). În drum, opriți-vă la situl arheologic Minoa iar apoi continuați cărarea care șerpuiește printre pâlcuri de vegetație densă și izvoare reci. In zonă veți putea admira câteva capele frumoase (Agios Ioannis, Agia Tecla, Agia Irini).

Chora
Langada

   Drumul în bătaia soarelui continuă până în Vroutsis, un sat în vârf de deal la câțiva kilometri de Chora, bun punct de observație asupra întregii insule; portul Katapola, pata albă a Chorei și vechea acropolă Kastri. In Astypalea si Amorgos vă puteți pierde pe ulițele satelor. Traseele de drumeție de aici sunt numite trasee albastre, deoarece este posibil să vedeți marea din orice poziție.

   Aegiali este al doilea port din Amorgos, situat în orașul Ormos. Aici vă puteți bucura de una dintre cele mai bune plaje din Amorgos și de „Sunset Boulevard”, unde veți găsi numeroase restaurante, magazine, cafenele și baruri cu terase magnifice de unde să contemplați apusul soarelui.

   Langada este fără îndoială unul dintre cele mai frumoase sate din Amorgos, acele sate autentic grecești, cu străzi înguste, case tradiționale văruite cu alb și bisericuțe. Kamari este un sat mai mult decât liniștit dar merită să vă opriți aici pentru a vedea biserica Agios Nikolaos, o bijuterie construită din piatră. Din Kamari puteți ajunge ușor la plaja minunată, Mouros.

Katapola
Aegiali

    Potamos este un sat pitoresc unde veți putea vedea esența insulei și tradițiile sale. Satele de acest fel merită vizitate pentru a vedea cum este adevăratul trai local departe de turiști. Priveliștea panoramică spre Golful Aegiali este un adevărat spectacol.

   Micul dejun în satul deșertic Asfondylitis este mai mult decât o revelație. Deasupra unui platou stâncos expus vânturilor mușcătoare, acest teren devastat de vânt a fost cultivat timp de secole cu grâu, linte, orz, chiar și bumbac și tutun. Aici zici că te-ai întors în Grecia de acum 50 de ani; nu a mai rămas mare lucru de văzut decât o mică capelă și vreo doi măgari dar la taverna din sat se mănâncă chiar bine iar localnicii sunt zâmbitori și curioși.

Potamos
Langada, Biserica Ag. Nikolaos

Plajele din Amorgos

    Deși insula Amorgos nu este cunoscută pentru plajele sale, nu înseamnă că nu le are. Urmele parfumate de salvie duc la plaje izolate precum Ammoudi, Mikri Glyfada, Halara, Plakes. Nu lipsesc nici plajele mai cunoscute pe care vi le recomand cu plăcere.

    Kalotaritissa este una dintre plajele bune din Amorgos. Cu nisip, echipată (două șezlonguri și o umbrelă 10 euro) are și o tavernă unde prețurile sunt cam piperate. Este și o porțiune mare de plajă liberă cu puțină umbră iar în apă sunt multe pietre. Din Kalotaritissa puteți ajunge cu barca pe insulița Gramvoussa. Biletul costă 5€/dus iar după o plimbare palpitantă de 10 minute veți ajunge la plaja cu nisip auriu din insulă. Organizați-vă cu apă și umbrelă deoarece veți găsi o plajă pustie.

    Ormos Aegiali este o plajă îngustă dar destul de lungă. Chiar dacă se pretinde a fi o plajă cu pretenții (taverne și magazine scumpe) nu au șezlonguri. la marginea plajei sunt câțiva copăcei care vă vor feri de nisipul fierbinte.

Psili Ammos

   Psili Ammos este un grup de plaje despărțite de stânci. Levrossos este o plajă mică, neamenajată, umbrită, cu două taverne și o parcare mică. In continuare este plaja micuță dar frumoasă, Psili Ammos, iar în capătul potecii este plaja Hoklaka, frecventată în special de nudiști. Ammos este plaja din apropierea portului Katapola. Neamenajată, cu nisip, apă limpede și un bar in apropiere.

Gramvoussa
Kalotaritissa

    Agia Anna este plaja unde s-a filmat “Big Blue”, fapt care a făcut-o renumită în Grecia. Marea este superbă, excelentă pentru snorkelling, iar plaja micuță poate fi un loc de odihnă după ce ai urcat și coborât cele 300 de trepte la Mănăstirea Hozoviotissa.

    Maltezi este o plajă la care puteți ajunge din Katapola cu barca (4€) sau pe jos, ținând poteca cam 30 minute. Este o plajă frumoasă, cu nisip, mare calmă și apă cristalină. Merită să veniți până aici dar luați cu voi o umbrelă, șezlongurile sunt puține.

    Mouros este o plajă cu pietricele la care se ajunge coborând o scară lungă de piatră. La urcat este mai greu dar puteți face mici foto-opriri pentru a vă trage sufletul. Vă garantez că merită efortul de a ajunge la plajă, apa este de o limpezime incredibilă. Plaja este mică dar puteți sta și pe stânci.

Mouros
Ammos

Transport și cazare Amorgos

    Amorgos oferă o mare varietate de locuri de cazare, potrivite pentru bugetul dvs. La Pano Gitonia, un grup de case din piatră din Potamos, prețurile sunt la fel de vechi ca și interioarele rustice. Puteți sta aici pentru a vă bucura de apusuri sublime.

    Autobuzele circulă destul de bine, de la Aegiali la Chora biletul costă 2 € iar călătoria durează aproximativ o jumătate de oră. Cu toate acestea, închirierea unei mașini sau motociclete este ieftină și o puteți face în Katapola, Aegiali și Chora. https://www.amorgosbuscompany.com

    Amorgos se află pe ruta companiei Blue Star Ferries care pleacă din Pireu și se oprește la Paros, Naxos și Donoussa. Călătoria durează cca. 8 ore iar biletul pleacă de la prețul de 27.50€. Pentru detalii consultați site-ul www.ferryscanner.com . Puteți ajunge un pic mai repede cu compania Sea Jets dar prețul este mai mare.

   Acum ca v-ați făcut o idee despre Astypalea și Amorgos, descoperiți și alte insule. Citiți articolele Paros și plajele sale sau Donoussa în cazul în care vreți să vă petreceți vacanța în două sau chiar trei insule ale Greciei.

Pano Gitonia
Analipsi
Vathi, Taverna Gallini
Ormos Aegiali, Amorgos
Psili Ammos
Exit mobile version