Site icon Călătorim împreună

Cele mai frumoase plaje din Paros

Paros
Anunțuri publicitare

   In articolul precedent, am povestit despre “detaliile tehnice” ale insulei Paros (transport, cazare, mâncare) și ce puteți vizita. Acum, haideți să trecem la partea relaxantă a vacanțelor la mare: statul la plajă. Cele mai frumoase plaje din Paros sunt lungi, cu nisip auriu și mare cristalină în nuanțe verzi- albăstrui. Zecile de golfulețe ascunse între stânci adăpostesc plaje minunate și fac din Paros o insulă vizitată de mulți turiști străini. In augustul pandemic 2020 am întâlnit foarte mulți francezi, italieni, ceva englezi și destui români.

Paros
Kryos beach

   Cam peste tot, veți fi însoțiți de Meltemi, frizerul bizar și prietenul  windsurf-erilor, fără de care nu s-ar putea supraviețui vara în Paros. Cine este Meltemi? Serios vorbind, este un vânt puternic, uscat, care bate în toată Marea Egee în lunile iulie – august. In iunie – septembrie poate fi mai puțin intens.

    Veți crede că este o destinație prea vântoasă, dar tot răul este spre bine. Meltemi ajută la scăderea temperaturilor arzătoare de vară și curăță atmosfera, oferind o vizibilitate excelentă. Dacă nu ar fi Meltemi, temperaturile din Marea Egee ar fi mult mai mari iar disconfortul termic ar fi major.

Cele mai frumoase plaje din Paros

    Paros oferă o gamă variată de plaje; renumite dar aglomerate, “de cartier”dar liniștite și ascunse dar mai greu accesibile. Cea mai renumită plajă a insulei este plaja Kolympithres, unică în felul ei, fiind caracterizată de stâncile din granit, frumos sculptate de timp și vânt. Altă plajă frumoasă este Santa Maria, lungă și nisipoasă. Plaja Pounda este renumită ca plajă pentru cei dornici de distracție.

Plaja Kolymbithres

    La această plajă puteți ajunge cu autobuzul sau vaporașul (6€ dus- întors) din Naousa. Vaporașul pleacă din ora în oră iar autobuzele sunt din două în două ore. Din Parikia nu este autobuz direct, trebuie schimbat în Naousa. Indicat ar fi să ajungeți aici cât mai devreme dacă nu vreți să plătiți 2 șezlonguri + umbrelă 25€, iar un loc la umbră este greu de găsit. Plaja este nisipoasă , întreruptă de stânci cu forme ciudate. Sunt puține taverne în apropiere așa că aprovizionați-vă cu apă și câteva sandwich-uri.

Golden Beach

    Plajă potrivită pentru scufundări, windsurfing, sporturi nautice în general.
Plaja este la 20 km de Parikia în apropierea localității Drios. Sunt autobuze directe care merg acolo, atât din Parikia cât și din Naousa dar nu sunt frecvente. Informatii despre orarul autobuzelor găsiți pe site-ul https://ktelparou.gr/en/bus-schedules.html  

    Este una dintre cele mai populare plaje din Paros dar vântul bate destul de tare și nu este tocmai potrivită pentru familiile cu copii. Pe plajă sunt resorturi private dar este și o porțiune de plajă liberă, chiar și o pădurice unde vă puteți trage sufletul la umbră. Pasionații de windsurfing se vor simți aici ca în paradisul vânturilor.

Plaja Santa Maria

    Santa Maria este una dintre cele mai frumoase plaje din Paros. Plajă cu nisip, amenajată, la mică distanță de Naousa, dar și aici vântul este la el acasă. Este potrivită pentru familiile cu copii dar foarte aglomerată în sezon fiind frecventată de mulți tineri dornici de distracție și amatori de sporturi nautice. Din Naoussa sunt autobuze care vă vor lăsa exact la plajă.

Plaja Monastiri

    La 12 km nord de Parikia, plaja Monastiri se află într-un mic golf stâncos. Această plajă este nisipoasă, amenajată, fiind accesibilă din Naousa cu vaporașul (pleacă din portul Naousei din oră în oră). Ideală pentru familiile cu copii mici, apa este mică chiar și la o distanță mare de plajă. Mie mi-a plăcut mult această plajă pentru că nu bătea vântul ca prin alte locuri. Cu pandemia, plaja nu a fost aglomerată și așa ne-am încărcat bateriile nestingheriți. Sunt șezlonguri cu umbrele de închiriat (20 euro) și câteva taverne cu prețuri un pic cam piperate.

Marcello Beach

    La 4 km de Parikia, plaja Marcello este cea mai potrivită pentru cei care sunt cazați în Parikia chiar dacă plaja Livadia le este mai la îndemână. Este o plajă frumoasă, lungă, fără vânt, numai bună pentru cei ce vor să fugă de haosul plajelor zgomotoase. Marcello este mai aglomerată la sfârșitul săptămânii, de-a lungul coastei creându-se o atmosferă de petrecere.

    Din Parikia, puteți ajunge la plaja Marcello cu vaporașul din portul mare (6€ dus-întors), cu mașina sau pe jos. Noi am plecat pe jos din centru, am traversat plaja Livadia și apoi am trecut dealul. Pot să vă garantez că a fost o plimbărică plăcută de vreo juma’ de oră. Poteca care trece dealul este pe malul abrupt al mării și, o dată ajunși pe deal, în fața ochilor veți avea o panoramă splendidă. Nu plecați la prânz pentru că vă veți coace, oricum acoperiți-vă umerii și spatele pentru a nu vă trezi prăjiți a doua zi.

Poteca spre Marcello beach

     Imediat lângă Marcello beach este plaja Kryos. Ambele plaje sunt destul de largi, nisipoase, cu taverne unde puteți lua prânzul sau închiria șezlonguri cu umbrele (15 euro).

Kryos beach

Plaja Livadia


    Livadia este cea mai apropiată plajă de Parikia, capitala și portul insulei Paros. Largă și nisipoasă, această plajă devine foarte aglomerată vara datorită locației sale. Puteți închiria șezlonguri sau vă puteți întinde prosopul sub copăceii de pe plajă, asta dacă ajungeți devreme.
    Zona este ticsită cu restaurante, baruri, terase și magazine de souveniruri. In drum spre plajă, găsiți și două supermarket-uri cu prețuri bune. Seara veți avea parte de un apus frumos iar dimineața de albastrul infinit al mării.

Livadia

Plaja Agia Irini

    La 5 km sud de Parikia veți găsi o plajă cu iz tropical. Plaja mică din Agia Irini este la umbra unor palmieri frumoși. In plin sezon este destul de aglomerată, vă sfătuiesc să ajungeți aici cât mai devreme. Este parțial amenajată dar chiar dacă este o plajă mică ai loc unde să-ți pui prosopul în zona liberă. Asta dacă nu mai găsiți șezlonguri sub palmieri; le puteți închiria făcând consumație la bar. La tavernă se mănâncă destul de bine la prețuri normale.

    Din păcate, autobuzul care pleacă din Parikia spre Alyki nu vă va lăsa aproape de Agia Irini, stația este în șoseaua principală la vreo 20 minute de mers pe jos.

Una dintre cele mai frumoase plaje din Paros este și Paralia Pounda

    La 2 km de Logaras, în sud-estul insulei, se află Paralia Punda, una dintre cele mai frumoase plaje din Paros. Plaja este mică dar cu mare frumoasă, șezlonguri cu umbrele si muzică de calitate. Punda este practic un complex turistic mare cu piscine, restaurante, baruri cafenele, magazine.

    La piscină, prețul șezlongurilor plus umbrelă variază de la 30 la 20 de euro plus umbrela. Cei mai mulți turiști merg în Punda pentru distracțiile din cluburi sau discoteci (în 2020 nu a fost cazul). Puteți ajunge aici din Parikia cu autobuzul sau cu mașina personală. Din Punda, ajungeți în câteva minute la plaja Logaras sau puteți face o mini excursie în insula vecină, Antiparos.

    Plajele Anargyri și Piperi sunt cele “de cartier”, adică aproape de oraș; amândouă sunt în Naousa. Piperi beach este în stânga portului iar Anargyri imediat ce ieși pe șoseaua ce duce spre plaja Santa Maria. Anargyri rămâne plaja mea preferată; turiști puțini, plajă largă cu nisip fin și multă liniște pentru luna august.

   Nu sunt amenajate așa că va trebui să stați cu prosopelul pe nisip și ceva apă în rucsac dar nu vă faceți probleme, la vreo 300 m de ele este un mini market. Sunt șezlonguri dar aparțin resorturilor de lângă plaje.

Piperi beach - paros
Anargyri beach

    Sper ca informațiile despre plajele din Paros să vă fie utile și nu uitați să citiți articolul despre ce puteți vizita in Paros. Dacă vă gândiți să vă prelungiți vacanța cu câteva zile in magica Santorini, citiți articolul dedicat insulei.

La o oră de feribot de Paros este Mykonos. Pentru mine a fost o revelație plăcută, una dintre cele mai bune escapade de Paște. O astfel de escapadă aș recomanda-o oricui, pentru că, într-adevăr, este pe toate gusturile! Citește aici ce poți sa faci o zi in Mykonos Town si daca Mykonos low cost se poate.

Vă doresc o vacanță plăcută, turiști încăpățânați!

Exit mobile version