Site icon Călătorim împreună

Batu Caves

Anunțuri publicitare

Peșterile Batu sunt peșteri formate din calcar,situate la marginea capitalei Kuala Lumpur. Sunt celebre pentru templele sale hinduse și reprezintă un sit religios de importanță primordială pentru regiune: epicentrul Thaipusamului.
Numele Batu provine de la un râu din apropiere, Sungei Batu (râu stâncos în Malay). Dealul care găzduiește peșterile are o vârstă geologică de aproximativ 400 de milioane de ani. În antichitate, cavernele sale erau folosite ca adăpost de către populațiile aborigene din Malaezia. În jurul anului 1860, locul era folosit de fermierii chinezi dintr-un sat din apropiere ca depozit pentru recolta de guano, folosit ca îngrășământ. Primele studii naturaliste din zonă au fost facute de botanistul englez William Hornaday in anul 1878.


Până atunci, peștera nu era o locație cu adevărat spirituală. Actuala configurație hindusă a sitului se datorează în întregime lui Thamboosamy Pillai, un bogat negustor de tinichea indian, care a decis să ridice un templu în interiorul peșterii dedicat zeului războinic Murugan. Începând cu 1892, peșterile au devenit destinația uneia dintre cele mai importante sărbători tamiliene: Thaipusamul. Chiar și astăzi, acest ritual este sărbătorit în fiecare an în peșteri, atrăgând un milion de pelerini din toată Malaezia, și chiar din India, precum și turiști din întreaga lume. De-a lungul anilor, numărul templelor amplasate în afara peșterilor a crescut, devenind un complex religios elaborat. În 1920 s-a construit scara de beton cu 272 de trepte, inlocuind-o pe cea inițială facută din lemn.

La baza scării s-a construit o impozantă statuie acoperită cu foiță de aur a zeului Murugan, de 42 de metri, fiind cea mai înaltă statuie din lume dedicată acestui zeu.

Urcatul scării este destul de obositor, din cauza căldurii, dar temperatura în peșteră este plăcută.
Vom avea parte de compania maimuțelor pe parcursul vizitei noastre in Batu. Mie personal nu mi s-au părut deloc agresive, ba chiar simpatice. Aici sunt considerate sacre, iar ele o știu foarte bine și profită de acest lucru cerșind fructe de la turiști.

La baza scării sunt diverse temple hinduse dedicate unor zeități (Hanuman, zeul maimuță al mitologiei hinduse sau Balaji). Acestor zeități li se aduc în mod tradițional oferte în bani asociate cu prosperitatea in afaceri.

Templele sunt frumos colorate și bogate în picturi și basoreliefuri care povestesc istoria Ramayanei, din care Hanuman este o parte importantă.

Toate templele pot fi vizitate și de către non-hinduși, cu condiția ca încălțămintea să fie lăsată la intrarea în zona sacră. Tinuta trebuie să fie una decentă, femeile trebuie să aibă umerii și picioarele acoperite. Nu se poate intra in fustă scurtă,colant, pantaloni scurți. Intrarea este liberă. Dimineața puteți asista la ritualuri hinduiste ținute în templul aflat in interiorul peșterii. Este de preferat să vizitați Batu Caves dimineața, în timpul săptămânii. Complexul religios nu este ticsit de oameni iar umbra vă va fi de ajutor la urcarea treptelor.

Citeam pe net că ar fi multă mizerie pe platoul din fața scării. Eu am găsit curat, atât de curat încât a trebuit să mă ascund supă mașini ca să pot fuma o țigară. Noroc cu sticla de apă, goală, pe care am transformat-o în scrumieră. Luați la voi o sticlă cu apă deoarece cele 272 de trepte își vor spune cuvântul iar în peșteră nu veți avea de unde să cumpărați.

Din KL Sentral sunt aproximativ 30min cu trenul (KTM Komuter) până la Batu Caves (ultima statie). Biletul costa 2,30 RM.

Daca nu stiti cum va veti descurca in Kuala Lumpur cititi aici.

Exit mobile version