Călătorim împreună

Nu îți vei aminti anii, doar călătoriile.

    Prima dată în Atena? Iată un scurt ghid info despre capitala Greciei care îți va fi de ajutor.
Ghinionul Atenei este că are Grecia în jurul ei. Da, pentru că mulți se opresc doar câteva ore înainte de a lua un feribot sau un avion spre minunatele insule. Foarte puțini turiști decid să o viziteze cu adevărat.
    Atena este un oraș nou și antic în același timp. Aici, arhitectura urbană a sărit secolele, lăsând un mare gol între Partenon și clădirile moderne. Străduțele de la poalele Acropolei și cartierele mai vechi ascund colțișoare cu iz oriental, mici biserici bizantine și clădiri vechi, elegante.

Vedere panoramica de pe dealul Licabbetsu, Atracțiile gratuite din Atena
Vedere panoramică de pe dealul Lycabbetsu

Cum ajungi în Atena de la aeroport?

   Din București spre Atena sunt zboruri zilnice, cu diferite companii. După dispariția companiilor Blue Air și Ryan Air de pe ruta România – Atena eu m-am reorientat spre Aegean, companie cu servicii de calitate dar cu prețuri un pic mai mari. Altă alternativă ar fi Tarom sau Wizz Air.
   De la aeroportul din Atena, puteți ajunge în oraș cu diferite autobuze. Prețul unui bilet este de 5.50€ adulți/3€ copii. Autobuzele circulă regulat, la fiecare 25 de minute, iar până în centru fac cam o oră și ceva. Stațiile (sunt diferite în funcție de numărul autobuzului) sunt chiar la ieșire din aeroport.
 – X95 Aeroport – Sintagma, centrul orașului
– X96 Aeroport – Portul Pireu (Pireas)
 – X97 Aeroport- Glifada ( zona litoral)
    Din aeroport spre Atena merg atât trenul cât și metroul. În noiembrie s-a deschis stația din portul Pireu. Biletul costă 10€ dar ajungi mai repede.
    Un taxi până în centru costa (Septembrie ’22) 40€. Dar dacă ești pentru prima dată în Atena și nu știi o boabă de greacă, vei fi luat drept “turistul de rând” și s-ar putea să plătești dublu! Apropo de taxi în Atena. Fiind un oraș supra aglomerat, chiar haotic aș spune, recomand să evitați deplasările cu taxiul între diverse obiective turistice.

Cu metroul prin Atena. Ieftin, comod și rapid

    Transportul public este bine pus la punct și poți ajunge cu el oriunde dorești. Biletul costă 1.40€/90 minute, indiferent dacă circuli cu autobuzul, metroul sau tramvaiul. Sunt diferite tipuri de carduri de călătorie (o zi, două, trei) pentru turiști. Cardul de călătorii este mai indicat; este reîncărcabil și mai practic decât biletul de o singură călătorie. Info și prețuri 👉 aici. 🚇 Metroul este cel mai comod, ieftin și rapid mijloc de transport pentru a te deplasa în oraș. Stațiile Sintagma, Monastiraki, Acropole și Omonia sunt în centrul istoric al Atenei.
    O aplicație foarte utilă pentru a nu mă pierde în orașele europene este Moovit. M-a scos din “rătăcire” de cele mai multe ori.

Prima dată în Atena. Info generale. Harta metrou
Harta metrou Atena

    De la stația Dimotiko Theatro se ajunge în 20 minute în Marina Zea, micul port turistic din Pireu. Este locul perfect pentru a te plimba seara și a te opri la o tavernă de-a lungul falezei.
Dacă mergi pe insule, stația Piraeus este chiar în portul Pireu.
    Riviera ateniană este unul dintre punctele de atracție ale Atenei. Vrei să mergi la plajă, să mănânci la o tavernă pe malul mării sau pur și simplu doar să te plimbi pe faleză? Din centrul Atenei ai autobuz sau tramvai ca să ajungi aici. Din Syntagma până în Glyfada (cel mai luxos cartier din Atena) poți ajunge cu autobuzele A2, A3 sau cu tramvaiul 6. Din portul Pireu, autobuzul A1 și tramvaiul 7 străbat tot litoralul atenian.
Dacă sunteți presați de timp și vreți sa vedeți cât mai multe, autobuzele Hop on Hop Off sunt cea soluția salvatoare. Prețul pleacă de la 15€ și variază în funcție de traseul ales. Mai multe info 👉 aici.

Ce să vizitezi dacă ești pentru prima dată în Atena?

    Lista este destul de lungă dar mulți turiști se opresc în Capitală doar pentru câteva ore înainte de a lua un feribot sau un avion spre insulele din Marea Egee. Din toate colțurile lumii, turiștii vin să vadă Acropole, Agora antică, Muzeul Acropole sau schimbarea gărzii în Piața Syntagma. Acestea sunt cele mai cunoscute atracții ale Atenei dar, fii sigur că vei avea mult mai multe de văzut.

Acropole, Athens
Acropole
Schimbarea gărzii evzone din Piața Sintagma.

    Chiar dacă ești pentru prima dată în Atena, poți face și excursii la Delfi, Kalavrita sau Mănăstirile de la Meteora. Sunt diverse agenții care organizează excursii de o zi sau două la prețuri avantajoase (Rika Travel sau My Road Trip).

Partajează asta:

Apreciază:

Apreciere Încarc...
%d blogeri au apreciat: