Site icon Călătorim împreună

Aswan, tărâmul Nubiei

Aswan, Egipt

Anunțuri publicitare

   In călătoria mea pe cont propriu în Egipt, Aswan a fost primul oraș în care am poposit.

Aswan este considerat a fi cel mai sudic oraș al Egiptului; se află la aproape o mie de kilometri de Cairo.
Este un oraș cu o lungă istorie, vizitat de turiști datorită monumentelor sale antice și satelor nubiene ce-l înconjoară. Este și un bun punct de plecare către templul din Abu Simbel, Kom Ombu, Edfu și templul Philae.

    Controversata construcție a barajului din Aswan (cel mai mare baraj din Egipt), în 1964, a avut consecințe grave asupra teritoriului. Au fost relocați forțat peste 100.000 de nubieni care locuiau de-a lungul Nilului. Mulți dintre aceștia locuiesc acum în Aswan și încearcă să se întrețină prin turism și artizanat.

    Față de haosul din Cairo și agitația turistică din Luxor, Aswanul este mult mai relaxat. Este de fapt cel mai mic dintre principalele orașe turistice, caracterizându-se prin cultura nubiană. Nubienii (majoritatea locuitorilor) se deosebesc de egipteni prin fizionomie (au pielea de culoarea abanosului), cultură, tradiții și dialect.
Faimoasa regină Nefertiti a fost nubiană, la fel și Nefertari, cea mai iubită soție a lui Ramses al II lea.

Ce să vizitezi în Aswan

   Obeliscul Neterminat

Aswanul a fost sursa granitului folosit la ridicarea monumentalelor Piramide din Giza. În una din carierele deschise turiștilor puteți vedea Obeliscul Neterminat. Construit în urmă cu 3500 de ani, are aproape 42 de metri lungime și cântărește 1168 de tone. Dacă ar fi fost finalizat, ar fi fost cel mai mare obelisc construit vreodată de egipteni.

Insula Elephantine

    Insula este datată ca fiind prima așezare din Aswan. Se crede că aici, în antichitate, s-ar fi făcut comerț cu fildeș.
    In antichitate, insula se numea Abu (elefant). În secolul al IV- lea d.Hr. insula a fost abandonată treptat, iar fortificațiile au fost mutate pe țărmul estic, în Aswan. Pe insulă sunt două sate pitorești nubiene, Siou și Koti. La capătul insulei Elephantine se află muzeul cu artefacte nubiene și ruinele vechiului Abu. Templul lui Khnum, parțial reconstruit, are un nilometru important. Acesta dădea indicații asupra probabilității unei recolte bune, în funcție de nivelul Nilului. Pe lângă multitudinea locurilor de cazare, aici puteți găsi cafenele și restaurante draguțe.
    Puteți ajunge pe insulă cu barca (5 pound traversarea). Docurile se află lângă KFC.

     Grădina Botanică

  Grădina se află pe insula Kitchener, între insula Elephantine și malul vestic al Nilului. Insula fost transformată în grădină botanică de către Lord Horatio Kitchener la sfârșitul secolului al XIX-lea. Dacă vreți un moment de relaxare, grădina este locul potrivit o plimbare liniștită pe aleile mărginite de palmieri.
Este o grădină frumoasă cu plante exotice, specii din Orientul Îndepărtat, India și unele regiuni din Africa. Se poate ajunge cu feluca sau cu o barcă privată de pe Insula Elefantina. Sus, pe malul de vest al Nilului, se află mausoleul lui Aga Khan.

    Pe lângă plimbarea la apus pe faleza Nilului în Aswan merită și o vizită în souk, bazarul cu de toate. Tocmiți-vă bine, egiptenilor le place să negocieze. Și dacă tot ați ieșit în oraș, Muzeul Nubian poate fi o oprire interesantă. Ce-i drept, eu nu am intrat.

Mormintele Nobililor

Nubian village, Aswan, Egipt

    Pe malul vestic al Nilului, la nord de insula Kitchener, se află mormintele vechilor guvernatori egipteni. Mormintele fac parte din situl arheologic Qubbet el-Hawa (Cupola vântului). Ele sunt datate din timpul regatului antic și mijlociu.
Nobles Tombs este locul veșnic de odihnă al funcționarilor care conduceau Aswanul și controlau comerțul profitabil cu Nubia și Sudanul. Situl mi s-a părut un pic neîngrijit, majoritatea mormintelor sunt închise iar unele s-au prăbușit. Cred, totuși, că merită o vizită pentru priveliștea panoramică spre est, către țara celor vii.

    Dintre mormintele deschise, cel mai interesant este probabil cel al lui Sirenput II, guvernator sub dinastia a XII-a faraonului Amenemhat II. Alt mormânt de văzut este tomba lui Harkhuf, un alt guvernator care a condus mai multe expediții comerciale în Nubia și Sudan. Dacă mormântul lui Kakemkew este deschis, merită și el văzut. A fost descoperit de Howard Carter cu aproximativ 20 de ani înainte de deschiderea mormântului lui Tutankhamon. Toate mormintele au un plan simplu cu o intrare, un coridor și o sală de înmormântare.
Pentru a ajunge aici, luați barca de la docul din apropierea gării. Vin destul de des și costă 10 Pounds dus/întors.

    Un lucru de neratat in Aswan este o plimbare cu feluca pe Nil, la apusul soarelui. Eu am tocmit o barcă prin intermediul lui Ali, proprietarul guest house-ului unde m-am cazat (350LE/20€ pentru 3 ore). Puteți vizita astfel Nubian Village, insula Kitchener și Mormintele Nobililor. Despre Ali și satul său nubian am scris într-un alt articol… merită citit! Dincolo de obiectivele turistice, frumusețea autentică a Aswanului este cuprinsă în tradiția și în cultura nubiană, întruchipată în oamenii săi.
Tot Ali mi-a aranjat și excursia la templele din Abu Simbel (350LE/20€).

Aswan, Egipt

Abu Simbel

    Vizita la Abu Simbel mi-a luat jumătate de zi și m-a costat 350 lire egiptene. Am plecat cu microbuzul din Aswan la 4 dimineața și m-am întors pe la 13.00. Dacă vă cazați pe malul vestic sau pe Insula Elefantina, luați în calcul alte 100 de lire pentru traversarea Nilului. Dacă sunteți pe cont propriu, fixați dinainte excursia. Șoferii microbuzelor au nevoie de copia pașaportului vostru pentru controalele poliției.
    Intrarea la Abu Simbel costă 255 LE (15€) pentru adulți/135 LE (8€) studenți, copii. Pentru aparatele de fotografiat se plătește în plus, 300 LE.

    Abu Simbel se află la aproximativ 280 km distanță de Aswan. Călătoria dus a durat 3 ore jumate. Destul de lungă dar deloc plictisitoare. Am admirat în tihnă răsăritul soarelui și culorile schimbătoare ale deșertului.
Despre templul lui Ramses II, cel mai renumit faraon al Egiptului și cel al soției sale, Nefertari, puteți citi în articolul Abu Simbel, reconstrucția modernă a unei capodopere străvechi

Când să vizitezi orașul Aswan

    Cel mai bun moment ar fi toamna târziu sau primăvara, când clima este caldă dar uscată. Eu, care nu sufăr de căldură, m-am cam topit sub cele 36 de grade la sfârșitul lui octombrie. N-aș fi curioasă să vizitez Aswan sau Abu Simbel vara.

Cum ajungi în Aswan

    Eu mi-am cumpărat bilet de avion direct spre Aswan, cu escală în Cairo. Cu viza luată în Cairo (vezi viza Egipt), m-am lipit de banda pentru bagaje așteptându-mi valiza. La un moment dat s-a apropiat de mine un nene care m-a întrebat de unde vin și m-a dus să-mi ridic valiza din altă sală. Dacă aterizați în Aswan cu escală în Cairo, bagajele ajung pe “banda internațională”. Adică într-o sală alăturată.

    Sunt zboruri zilnice din Cairo către Aswan cu Egyptair sau alte companii dar puteți ajunge și cu trenul de noapte. O altă variantă ar fi să faci o croazieră pe Nil cu plecare din Luxor.

Gara din Aswan

Cazare în Aswan

    Majoritatea turiștilor caută cazare pe insula Elephantine. Pe booking sau airbnb puteți găsi multe proprietăți guest house. Movenpick sau Old Cataract sunt două resorturi potrivite pentru cei ce vor un sejur de lux. Eu am găsit pe airbnb guest house-ul lui Ali Fahme. O casă nubiană simplă pe malul vestic al Nilului, la 10 minute de Mormintele Nobililor. A fost cea mai bună cazare pe care am avut-o în Egipt (și am stat în 4 hoteluri). Departe de haos, am avut parte de o experiență de neuitat în satul nubian al lui Ali Baba. Nu este o cazare de lux, pentru mofturoși. Dacă vrei să afli cât mai multe despre cultura și tradiția nubiană, ai ajuns în locul potrivit.

    Despre călătoria mea pe cont propriu în Egipt citește și aici.

Nubian Village
Exit mobile version