Paros, mic ghid de buzunar


Sate pitorești, plaje întinse nisipoase, stânci din granit dezgolite de vânt, toate acestea le puteți găsi în Paros. Răscruce de drumuri pentru toate ambarcațiunile care navighează în Marea Egee, Paros este o destinație de vis la fel cum sunt și celelate Insule Ciclade (Santorini sau Mykonos). Paros este transformarea vacanței tale într-o amintire de neuitat.

Portul din Parikia

Cum ajungeți în Paros

Portul principal al insulei este Parikia, aici ajung navele din Pireus ( 4h30min) sau din alte insule. Bine ar fi să ajungeți în Pireus cu biletele cumpărate on- line, în sezonul estival fiind greu de găsit la agențiile din port. In augustul pandemic 2020, cu două zile înainte de plecare nu mai erau bilete. Prețul diferă în funcție de locul rezervat, cel mai ieftin era 38€dus pe puntea navei. Nu vă faceți griji, sunt scaune pentru toată lumea. Altă variantă ar fi să ajungeți în Paros cu avionul. Aeroportul se află în sudul insulei, la 10km de Parikia și 20km de Naousa. Autobuzele din Paros circulă regulat în toată insula, prețul unui bilet variind în funcție de distanța parcursă (Parikia – Naousa 1.70€). Stația din port este imediat în dreapta, cum cobori de pe navă, de aici pleacând curse regulate în toată insula. Pentru a vedea orarul, intrați pe site-ul http://www.ktelparou.gr Dacă doriți să vă deplasați în voie, puteți închiria o mașină sau un scuter, de preferat în Parikia unde prețurile sunt mai convenabile decât în Naousa.

Unde vă cazați

Oferta hotelieră este foarte variată și pentru toate buzunarele, fie că rezervați prin booking sau prin airbnb. Eu am optat pentru prima și am ales patru zile în Naousa(20 min cu autobuzul din port) și patru în Parikia. Mulți turiști preferă Naousa pentru distracție și mondenitate, alții caută cazare în Parikia pentru plajele din apropiere și seri mai liniștite dar mai ales din comoditate, aici fiind principalul punct de legătură cu celelalte localități din insulă.

Astoria Apartmens

In Parikia recomand Joseph, Apartmens, la câțiva pași de plaja Livadia iar în Naousa Astoria Apartmens. Întâmplător, proprietarul era același, foarte de treabă și gata să-ți răspundă la toate întrebările.

Unde mâncăm

Și aici aveți posibilitatea de a alege între restaurante scumpe, taverne tradiționale, șaormerii sau localuri gen “plimbă tava”. Apropo de ultimele, Ragoussis Bakery este soluția optimă pentru un meniu variat la un preț convenabil. Aici găsiți de la produse de patiserie până la mousaka sau friptură cu cartofi prăjiți. Atât în Naousa cât și în Parikia, localul se află chiar în fața portului. In Naousa vă recomand taverna Glafkos, la malul mării. Fac un pește extraordinar dar și prețul este pe măsură. Parikia este și ea plină de restaurante; în zona plajei Livadia vă recomand taverna Apostolis, au o salată de caracatiță fantastică.

Taverna Apostolis

Cum ne petrecem timpul

Insula oferă oportunități variate, relax total cu burta la soare, vizită la atracțiile turistice sau escapade în satele pitorești ale insulei. Vă las pe voi să decideți unde să mergeți și ce vreți să faceți. Plajele sunt un capitol destul de vast, așa că le veți descoperi în articolul următor clickand aici .

Parikia

Parikia (Paroikia)

Capitală a insulei, Parikia este un orășel ce vă va primi cu brațele deschise. Veți fi încântat de străduțele sale pitorești, de casele albe caracteristice Cicladelor sau de copăceii de boungavillea crescuți parcă din pietrele văruite. Aici veți găsi baruri, restaurante, magazine cu souveniruri, supermarket dar și clădiri istorice pe care merită să le vizitați . Mai jos, vă descriu câteva obiective turistice pe care le- ați putea vizita.

Plaja Livadia

Panagia Ekatontapyliani sau Biserica celor 100 de uși, este un simbol al arhitecturii bizantine din Grecia.

Inchinată Sfinților Constantin și Elena, clădirea inițială a fost distrusă și reconstruită cu blocuri de piatră de împăratul Iustinian în stilul arhitectural al epocii. Complexul ecleziastic are șase capele, cea mai importantă adăpostind cel mai vechi baptisteriu ortodox grecesc construit în sec. al IV-lea d.Hr. Complexul are o curte frumoasă, împrejmuită de un gard înalt. Denumirea „Ekatontapyliani” este asociată următoarei legende: “Biserica are nouăzeci și nouă de uși aparente iar a 100 -a ușă este închisă și nu se vede. Această ușă va apărea și se va deschide când grecii vor cuceri Constantinopolul ”. Biserca se află în centru, nu departe de port, și este deschisă între orele 7 – 20. Intrare gratuită.

Batisterul

Castrul (Castelul Frankish) construit în 1260 de către ducele venețian de Naxos, este o clădire circulară cu un turn dreptunghiular ce se află în apropierea portului, ce-i drept într-un labirint de străduțe. A fost construit pe rămășițele unui templu dedicat Atenei, folosind blocuri de marmură rămase din ruinele altor clădiri antice din Paros.

Castelul Frankish

Archaic Temple of Atena este o oprire obligatorie în Parikia. Se află pe lângă castelul Frankish, spre mare. Nu am putut intra în interior deoarece era prea devreme, dar am admirat în liniște panorama ce se deschidea în fața ochilor, clădirea fiind așezată deasupra falezei.

Sunt sigură că ar mai fi și altceva de vizitat dar eu m-am mulțumit cu atât și am luat-o la colindat pe străduțele întortocheate ce se intersectau în mici piețe animate chiar de la primele ore ale dimineții.

Naousa (Nausa)

Naousa este al doilea centru ca mărime din insulă, dar este mult mai căutată de turiști fiind inima mondenă a insulei, “sufletul petrecerii” în Paros.

Naousa

Este un orășel pescăresc cunoscut în toată Grecia, cu străduțe înguste acoperite ici colo cu arcade, restaurante la firul apei și magazine de firmă la tot pasul. Seara, atmosfera devine tumultoasă, străduțele sunt asaltate de turiști dornici de un drink la un cocktail-bar sau o cină la malul mării. In micul port pescăresc putem vedea ruinele Castelului Venețian și admira biserica ce se ridică deasupra caselor albe, din puctul cel mai înalt al Naousei. Din port pleacă zilnic vaporașe către Kolymbithres și Monastiri, două dintre cele mai renumite plaje din Paros.

Naousa lo

Lefkes Vechea capitală a insulei este unul dintre cele mai frumoase sate din Paros. Acesta se află în partea centrală a insulei, la o altitudine de 300 de metri deasupra mării. Aici, plimbându-vă printre casele cu pervazuri pline de flori, oprindu-vă la o cafenea tradițională sau admirând livezile de măslini care înconjoară satul, veți simți adevărata Grecie. Acest pitoresc colț din Paros chiar merită vizitat.

Lefkes

In final, vreau să vă povestesc despre Butterfly Valley (Valea Fluturilor). Aș spune că este mai mult dealul fluturilor, la patru km de Parikia. Autobuzul m-a lăsat șosea iar de acolo am luat-o la deal vreo 2 km de am crezut că-mi iese sufletul. Am plătit 2,50€ intrarea și mare mi-a fost dezamăgirea când am văzut că era doar un bioparc cu chiparoși, platani, oleandri și o livadă. Singura specie de fluturi este o molie cu aripile pe o parte tigrate iar pe cealaltă roșu-portocaliu pe care îl vezi doar când zboară. Partea bună a acestei plimbări a fost panorama văzută din deal: sora mai mică a insulei, Antiparos, scăldată în apele albastre ale mării.

Tiger moth

Insula oferă multe locuri de vizitat cum ar fi Marpisa, Alyki, Logaras sau Drios dar vă las pe voi să le descoperiți singuri.

Moment de respiro

Acestea fiind scrise, sper că v-am stârnit interesul asupra insulei și vă asigur că veți avea o vacanță reușită în Paros. Aici gasiti articolul despre plajele din Paros.

Categorii:Articole, greciaEtichete:, , , ,

2 comentarii

  1. Îmi place blogul tău, mulțumesc că mă urmărești, mult spor ! cu drag, Diana

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: