Vă doriți o vacanță liniștită și relaxantă în Grecia? O insulă puțin cunoscută vă așteaptă.


Citesc pe net întrebări ale oamenilor care vor să-și petreacă vacanța în Grecia. Bineânțeles că mai toată lumea le recomandă Thasos, Paralia Katerini, Creta , Santorini. Sunt locuri frumoase, întradevăr, dar eu aș vrea să vă fac cunoscută insula Alonissos, insulă din lanțul Sporadelor.

Insulele Sporade sunt împrăștiate în inima Mării Egee, departe de turismul de masă.Împărțite între nord și sud, ele sunt primele care ies în evidență în toată Grecia datorită unui peisaj luxuriant format din păduri de pin, podgorii, munți, râuri, plaje nelimitate și golfuri pustii. Nu lipsesc cetățile fortificate, mănăstirile și locurile pline de o istorie amestecată cu legende despre pirați și coloniști, care au luptat pentru aceste locuri atât de aproape de peninsula continentală și atât de fertile.

Se povestește că în vremuri trecute , doar pirații debarcau pe insulă. Astăzi,puțini sunt turiștii care vin în Alonissos, ținând insula departe de turismul desfrânat. Vapoarele pleacă zilnic către și dinspre insulă cu o frecvență de 2 pe zi în sezonul înalt.

In zona portului sunt magazine, restaurante și cluburi iar în partea înaltă a insulei este orașul vechi, la aproximativ 4 km de port; se poate ajunge si cu autobuzul (1,70 €).

O frumoasă localitate este Palaià Alonnisos, cocoțată pe o stâncă înaltă și Patitiri, capitala insulei, de unde zilnic se poate pleca în excursii spre insulele din apropiere sau in Parcul National Maritim.

Dealurile insulei sunt împădurite cu pini și măslini, micile golfuri cu plaje de nisip sau pietricele, care pot fi adesea accesate pe drumuri pietruite (este insula ideală pentru a vă deplasa cu motocicleta), fac din Alonissos un promontoriu verde.

Dar Parcul National Marin al insulelor Sporade este emblema insulei. Înființat în 1992 pentru a proteja focile calugarite, o specie rara, este unic în întreaga Mare Egee și include Alonissos și alte insule nelocuite (Gioura, Periséra, Skantzoura).

Unii norocoși pot avea parte de spectacolul delfinilo sau al focilior.

Puține sunt plajele cu nisip, una dintre ele fiind paralia Chrisi Milia. Marea este superbă, potrivită pentru familiile cu copii deoarece apa este mică pe o distanță de 50m. Se pot închiria șezlonguri dar plaja este liberă așa că se poate sta și pe nisip. La restaurantul din apropiere puteți servi masa la prețuri accesibile.

Altă plajă frumoasă este Agios Dimitris; apă cristalină dar cu pietricele.
Există însă o zonă drăguță, cu iarbă și șezlonguri confortabile. De asemenea, în apropiere este un magazin de unde puteți cumpăra bere, apă, cafea, sifon etc.

O altă plajă care mi-a plăcut este Kokkinokastro, în traducere castelul roșu, numele vine probabil de la culoarea roșie a rocilor care înconjoară plaja. Nu este tocmai confortabil fără șezlong, dar apa este cristalină.

Insula este destul de mică , intr-o oră și ceva ați făcut turul pentru a vă putea orienta unde vreți să vă opriți.

Am observat că lipsește viața de noapte, probabil unde nu sunt eu amatoare de nopți pierdute nu m-am informat bine.

Serile se pot petrece ori în orașul vechi, sub o pătură de stele, ori în Patitiri unde este plin de magazine și taverne. Taverna Kamaki Ouzerie o recomand cu plăcere. Este frecventată mai ales de localnici și au un pește foarte bun.

Prețurile la cazare pleacă de la 30€/noapte dacă prenotați prin airbnb sau 80€/noapte dacă prenotați prin booking.

Personal, am optat pentru un apartament individual cu bucătărie unde 4 persoane am stat lejer.

Majoritatea hotelurilor pun la dispoziție o mașină care va veni să vă ia din port, străduțele sunt destul de întortochiate iar parcările sunt de obicei undeva în spatele hotelului.

Pentru a ajunge în Alonissos, trebuie să luați vaporul din unul din porturile de mai jos:

– Agios Konstantinos (Kamena Vourla). Distanța de la București la Agios Konstantinos este de cca. 1000km.

– Portul Volos,900km.

Prețul variază în funcție de compania maritimă, tipul autoturismului, numărul persoanelor și unde vreți să stați pe parcursul călătoriei, cabină sau scaun.

La Blue Star, din Volos,prețul era în jur de 400€ dus – întors(2 adulți/2copii, autoturism mic, loc pe scaun). Durata traversării este de aprox. 5 ore.

La ANES biletul este în jur de 260€ dar face cu 30 min mai mult iar vapoarele nu sunt așa elegante.

O altă variantă pentru cei care nu vin cu mașina ar fi avionul. Cel mai apropiat aeroport este Skiathos, insula vecină. Pe skyscanner, prețul unui bilet dus/întors din București era de aprox 250€/persoană. Din Skiathos faceți nici o oră cu vaporul.

Prețurile sunt în plin sezon.

Este bine să cumpărați bilete din timp, on line ( ferryscanner.com) deoarece sunt doar 2 curse pe zi și riscați să ajungeți în port și să rămâneți lângă vapor.

Cam asta am avut să vă povestesc despre Alonissos. Eu am numit-o insula pisicilor, sunt peste tot.

Dacă vă doriți o vacanță departe de haosul cotidian, înconjurați de mare de o parte și verdeață pe cealaltă, această insulă este alegerea potrivită.

Vă doresc o vară liniștită, turiști încăpățânați!

Categorii:greciaEtichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: